Přejít k hlavnímu obsahu

Americký prezident Biden má vyřešit problém s nedostatkem konzolí nové generace

2. 3. 2021 | 08:00 Všechny hry
Americký prezident John Biden, který v lednu nahradil ve funkci Donalda Trumpa, má vyšetřit nedostatek polovodičů, což mimo jiné ovlivňuje výrobu konzolí nové generace.
Biden
Biden
Zdroj: gamebyte.com

Nejnovější generace konzolí, PlayStation 5 a Xbox Series S/X, vyšly už před nějakou dobu a hráči je s nadšením očekávali. I po měsících však panuje jejich nedostatek a sehnat je je takřka nemožné. Ve Velké Británii dokonce gangy vykrádaly kamiony za jízdy, aby mohly ukrást nejnovější „PSko“. Také nedostatek polovodičů přispívá k problémům se zásobováním nejnovějších generací konzolí a dalších zařízení. Dotyčné polovodiče se používají k tvorbě procesorů v jádrech mnoha moderních zařízení. Rozhodnutí nastává po výzvách společností jako Sony, Apple, AMD či Qualcomm, aby prezident zasáhl. 

Kolektiv společností kontaktoval prezidenta Bidena dopisem, v němž uvedl: 
 

Polovodiče hrají klíčovou roli při zajišťování produktů a služeb, které podporují naši ekonomiku, přispívají k americkým inovacím a zvyšují naši národní bezpečnost. Vzhledem k ústřední roli polovodičů je posílení pozice USA v oblasti výzkumu, designu a výroby polovodičů národní prioritou.

Nedostatek polovodičů výrazně ovlivnil výrobu konzolí, s častým nedostatkem zásob u maloobchodníků. Skupiny přeprodejců situaci ještě zhoršují. Tyto skupiny využívají boty, aby automaticky nakoupily jakoukoliv konzoli, která se objeví online. Překupníci tak vydělávají na PS5 a Xbox Series S/X již od jejich vydání. Údajně měly tyto skupiny vydělat na ziscích přes 58 milionů dolarů, a to jenom ve Spojených státech.   

Za problémem ale nestojí pouze překupníci, svou roli sehrála i koronavirová pandemie. CFO za Sony, Hiroki Totoki, řekl: 

„Když se snažíme navýšit naši kapacitu, čelíme obtížím kvůli této globální situaci. Snažíme se však překročit původní plán, pokud jde o dopravu.“ 

Zpoždění doplňování zásob konzolí ve Velké Británii způsobil také brexit, důvodem je uzavření obchodních kanálů mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií. Jelikož jsou praktické aspekty brexitu v řešení, dočkají se tato zpoždění pravděpodobně řešení též. Problémem tak může být, že konzole zůstaly „zaseknuté“ v přepravě. 

Uvidíme, jestli se do budoucna podaří problém s nedostatkem konzolí nové generace vyřešit. Ačkoliv problém samotný se netýká jen a pouze gamingového světa, má s ním dost společného. Možná, když se povede jejich nedostatek, vyřešit ve Spojených státech, dočkáme se jich konečně také my v Česku.