Přejít k hlavnímu obsahu

Analýza 1. kola HS COOL ligy

18. 4. 2020 | 10:00 Hearthstone
Je tu první kolo letošní Hearthstone COOL ligy a s ním se vrací i analýza mety, kterou si pro nás připravili M1LAN a Fabrika.
Výchozí obrázek
HS cool liga

Oproti minulému roku, kdy se týmy dozvěděly decklisty svých soupeřů až po pick/ban fázi, jsou nyní všechny decky známy už před jejím začátkem. To ve spojení s novou metou, při níž týmy nechtějí příliš riskovat, znamená, že neuvidíme příliš mnoho neobvyklých decků, kterými chtějí týmy překvapit ostatní. V prvním kole letošní ligy si soutěžící připravili 21 archetypů napříč deseti classami. U třech z nich, a to u Druida, Priesta a Warlocka, se všechny týmy shodují na jednom archetypu a liší se pouze v několika málo tech kartách. 

hs cool liga
hs cool liga

Jako nejoriginálnější můžeme označit tým Inaequalis, který se v názorech na nejlepší deck liší od zbytku pole hned ve čtyřech případech. Svůj lineup navíc oproti kvalifikaci nezměnili, tak uvidíme, jestli se jim strategie hrát balíčky, které znají a mají je nahrané, vyplatí. K nejvíce změnám naopak sáhl tým Gifted Gaming, jež změnil hned 6 balíčků. V porovnání s kvalifikací přibylo nejvíc Face Hunterů, Murloc Paladinů a Totem Shamanů. Na opačné straně spektra, skoro všechny týmy přestaly věřit Galakrond Warriorovi a Dragon Hunterovi. Neuvidíme ani žádného Libram Paladina, Highlander Shamana nebo Zoo Warlocka.
 

hs cool liga

Combo DH
Combo Demon Huntera zvolily tři týmy a všechny tři se rozhodly pro ten samý decklist. Tento balíček plně využívá všechny silné stránky nové classy v podobě možnosti rychle líznout celý balíček díky kartám s Outcast mechanikou a comba s Kael’thasem Sunstriderem, který společně s levnými spelly jako Twin Slice umožňuje zahrát Inner Demon pro 8 damage zadarmo. Díky Aldrachi Warblades je schopný se velice dobře vyléčit a proti agresivním balíčkům má i kvalitní možnost clearovat soupeřův board ať už přes Immolation Auru nebo Altruise. Je to momentálně jeden z nejsilnějších balíčků na ladderu a Blizzard už avizoval, že jak samotný Demon Hunter, tak Kael’thas dostanou nerf.

Kód: AAECAea5AwbtBfyjA666A8y6A8O8A9rGAwycAoe6A9e7A+C8A7rGA8fGA9nGA9TIA9XIA/LJA9vTA93TAwA=

Egg Warrior 
Deck zpopularizovaný profesionálním hráčem a streamerem Nohandsgamerem je překvapivě zdatným konkurentem Demon Huntera i dalších zajetých balíčků na ladderu. Dostal se do výběru čtyř týmů, nicméně tentokrát se jejich verze lišily. Vyzdvihněme zde verzi, kterou shodně zvolili Absolute legends a Neophyte, tedy verzi s Captainem Greenskinem na úkor jedné Kor’kron Elite. Tento balíček je schopen hrát poměrně agresivně a udržovat si kontrolu nad boardem přes zbraně, piráty a další miniony jako Bloodboil Brute, Imprisoned Vilefiend nebo Bomb Wrangler. Zároveň nabízí až překvapivě dobrý card draw přes Battle Rage, Corsair Cache a Ancharrr. Jeho silnou devizou oproti jiným balíčkům na metě je to, že se dokáže i účinně bránit proti combu od Demon Huntera tak, že si přidá armor přes combo Risky Skipper a 2x Armorsmith, případně Bloodsworn Mercenary. Serpent Egg balíčku sice dává jméno, ale není jeho nejdůležitějším prvkem. I tak má určitě platné využití přes Inner Rage, Rampage nebo Terona Gorefienda. Po už zmiňovaných nerfech by se Warrior mohl stát nejlepších balíčkem na metě.


Kód: AAECAZfDAwQcyAPerQPUugMNFpAD1ATUCL2mA/WoA9ypA92tA6S2A6u2A8C5A5y7A/S7AwA=
 

hs cool liga

Nyní můžeme přejít k procentuálním šancím jednotlivých zápasů. Budeme předpokládat, že všechny týmy jsou herně na stejné úrovni a zhodnotíme zápas pouze podle toho, jak si proti sobě stojí jednotlivé balíčky.

Inaequalis vs. eEriness
Zápas s nejvíce polarizovanými matchupy z celého kola, po kterých jsou ale šance obou týmů poměrně vyrovnané. Uvidíme, jestli se nebude rozhodovat až u souboje dvou highlander decků v páté hře. 

Entropiq vs. CZC.eSuba
Opět uvidíme několik jednostranných her, a pokud Entropiq zvládnou využít výhodu dobrého matchupu ve druhé hře, nebo zvládnou přejít přes špatné matchupy do čtvrté a páté hry, měli by mít v tomto zápase mírnou převahu.

Absolute Legends vs. Inside Games
Zde by měl být tým Inside Games favoritem. V první hře by jejich Face Hunter měl mít navrch a ve všech dalších hrách, které už jsou vyrovnanější, by měli tahat za lehce delší konec provazu.

nEophyte vs. Gifted Gaming
Stejný případ jako u předchozího zápasu s tou výjimkou, že tady se nezačíná vyloženě polarizovaným matchupem. Všechny hry by měly být vyrovnané s tím, že u každé si tým Gifted Gaming ukousne o nějaké to procento navíc.

V každém případě se můžeme těšit na zajímavé zápasy a užívat si metu čerstvě po expanzi. Nebojte se přijít podpořit svůj oblíbený tým na stream nebo naše analytiky na Facebooku.

Štítky: COOL HS liga