Přejít k hlavnímu obsahu

Z řadového admina ikonou domácí scény. Skeri93 se loučí s PLAYzone admin týmem

2. 9. 2020 | 12:00 Hearthstone
Byl jsem admin – tak by zněl název biografie, pokud by ji o sobě napsal náš dnes již bývalý hlavní admin Hearthstone a Samsung MČR v mobilních hrách. Ten se s posledním srpnovým dnem rozloučil s PLAYzone týmem a definitivní sbohem mu dáme ve středečním speciálu PLAYzone Podcastu. Ještě před tím jsme si ale připravili ty nejlepší střípky ze čtyř let, které si s námi zažil. Byla to totiž velká jízda!
Skeri93
Skeri93

Čas rychle letí a až se nám nechce věřit, že se k nám Ondřej 'skeri93' Škeřík připojil již v roce 2016. K Hearthstonu samotnému jej přivedl brácha a jakmile hru začal chápat, tak jí zcela propadl. O něčem, jako je esport, však ani netušil. Jako spousta mladých hráčů však měl před dávnými lety sen, že by se jednou chtěl hrami živit, a v moment, kdy objevil Hearthstone turnaj tehdejší Fujitsu Ligy, jej vůbec nenapadlo, že by si ho mohl opravdu splnit. Jediné, co si Skeri pamatuje, tak je komentář DeeThana, který jej tak nepřímo přivábil až tam, kde je dnes.

Jak se ale dostal do PLAYzone týmu? Před rokem 2016 byl domácí esport spíše divokým západem, ale v první polovině roku nastolil určitý řád domácí Hearthstone scéně Capsior, jenž ale kvůli svým dalším aktivitám příliš dlouho v čele admin týmu nestrávil. Skeri přišel jako řadový admin, který si zprvu řekl: „Proč to nezkusit, třeba to bude sranda.“ A trochu se to opravdu zvrtlo. První MČR ještě nijak speciální pozici neměl a komunita jej začala více vnímat a brát až v roce 2017, a to díky různým změnám v systému či vzniku legendárních Sklizní.

Skeri93

Tahle sezóna pro něj byla opravdu přelomová a začal si v rámci týmu zkoušet naprosto všechno, potkat jste jej tak mohli na stáncích různých akcí, kde vypomáhal. Na samotném MČR už tak patřil mezi oblíbené persony komunity, k čemuž se dostal svým lidským přístupem ke každé problematice. Vždy všechno v první řadě řešil srdcem, a proto mu komunita leccos odpustila, když se zrovna něco nepovedlo. Právě i díky tomu poznal spoustu lidí, kteří se stali jeho skutečnými přáteli, s nimiž může jednat na rovinu. Z následujícího MČR v roce 2017, o kterém Skeri sám říká, že jsme ho udělal fakt velké, stojí za zmínku příběh Scruffyho, který najdete níže.

Svoji rozdělanou práci povýšil na vysněnou úroveň o rok později, protože se PLAYzone tým začal rozrůstat a Skeri se stal členem jádra, který se prací pro gaming a věci okolo něj mohl začít naplno živit. Z obyčejného admina se tak řadil mezi členy naší crew, která se z počtu prstů na jedné ruce rozrostla na kolos o bezmála dvou fotbalových jedenáctkách. K práci s komunitou tak přibyly všemožné aktivity, které ne vždy byly v první řadě radostí a ne vždy přinášely pouhou radost. Ale za tu možnost se esportu věnovat naplno to Skerimu prostě stálo, ačkoliv třeba na dalším MČR 2018 si sáhl na absolutní dno svých sil, jak sám s nelibostí dodnes vzpomíná.

Skeri93

Samostatnou kapitolou jeho příběhu a let v jádru našeho týmu byly právě velká celoroční finále v Brně, kde ani jeden rok po sobě nedělal tu stejnou funkci a v roce 2019 se poprvé dokonce dostal ke komentování, které ho v minulosti velice lákalo. Vzpomínat tak může na každý jeden rok naprosto jinak, a to nejen proto, že Hearthstone poznal každý rok jiného mistra. Ke karetní hře navíc přibyly i další tituly a Skeri si na MČR zakomentoval právě Clash Royale, který bohužel v letošním roce vystřídal Brawl Stars. Tam všude byl Skeri naší hlavní tváří.

Neměl žádný problém se adaptovat, když bylo potřeba. Na MČR nejen adminoval a komentoval, ale i motal kabely, nosil stoly, instaloval počítače, hlídal sklad, staral se o hosty, hlídal hráče na stage a dokonce i měl tu čest režírovat stream celého mobilního šampionátu. Jediná věc, kterou v rámci MČR nedělal, je grafika. „Dokud jsem podobné akce nezažil, tak mě nikdy nenapadlo, kolik se v nich vlastně skrývá práce a příprav. Až když jsem si to zažil, tak jsem pochopil, že samo se to neudělá a že sem tam nějaká chyba je úplně běžná věc,“ vzpomíná.

Skeri93

Letošní rok ale pro člověka, který je mnohými právem označován za velkou postavu, osobnost, legendu či ikonu, byl bohužel rokem posledním. Vzhledem k situaci u nás i ve světě se leccos mění a i z těch největších jistot jsou najednou všudypřítomné otazníky. S velkou lítostí tak musíme oznámit, že od 1. září již Skeri není členem našeho admin týmu. Jeho práci převezme nová tvář, jíž sám Skeri nepřeje nic lepšího, aby dokázala pokračovat v jeho práci. My potom věříme, že komunitu už tak hezky vychoval, že i ta dokáže náhradníka vzít s otevřenou náručí. Není cílem nahradit Skeriho, ten je jeden. Ale na budoucnosti Hearthstone v plánech PLAYzone se nic nemění.

O tom, jak se změnil domácí esport za dobu jeho panování:

Dalo by se to popsat velmi snadno – dospěl. Vždyť když jsem nastoupil, hrálo se tak jako pro srandu, scéna už byla velmi slušně rozjetá, ale pořád ne dokonalá. Jako by někdo přede mnou vykopal diamant, jako horník v Sierra Leone, očistil ho a pak ho přenechal k vybroušení. To se docela podařilo a dovolím si tvrdit, že jsme s PZ udělali z naší scény unikát, který nám může kdejaká esportová velmoc závidět. Změnila se ale i firma do které jsem nastupoval, v roce 2016 se všechno dělalo spíš srdcem, pocitově, nikdo nic nehrotil a bylo v pohodě si dát večer po MČR pivko. Letos jsme se ale dostali do bodu, kdy pivo u turnaje nebo streamu je dávná minulost, všechno jde do větší a větší profesionality, a teoreticky i proto už nebude v zákulisí místo pro lidi jako jsem já, kteří to dělají hlavně srdcem, a ne hlavou.
Skeri93

O tom, jaké dvě jediné věci si v životě přeje:

Tak zaprvé dokázat něco, za co si mě budou lidi pamatovat. A to si dovolím tvrdit, že se mi splnilo. Asi to nebude vždycky v dobrém, ale snad to bude převládat. Pomáhal jsem lidem splnit si jejich sny, ať to byl postup do druhého kola turnaje, nebo výhra MČR a měl radost z jejich radosti. Taky jsem přičichl ke slávě, i když hodně malé, ale pořád to byl sakra dobrý pocit. Ale jestli jsem někdy něco nečekal? Že se objevím díky své práci v televizi. Sice jsem to neviděl živě, protože jsem byl v práci, ale toho dne mi napsalo tolik lidí, které jsem roky neviděl, že jsou na mě hrdí, že jsem asi něco dokázal. Asi jo no. Druhou věcí, co chci, je rozdávat smích a radost, kde můžu. To bych rád dělal i dál.

O životním zážitku, kdy reprezentoval PLAYzone na DreamHacku:

DreamHack? Vrchol mojí kariéry. Naprostou náhodou jsem se ocitl ve výpravě Eclotu na turnaj ve Švédsku a s klidem můžu říct, že dostat další možnost, tak neváhám ani vteřinu. Prodám klidně obě ledviny a palec na noze, abych mohl jet znova. Akce neskutečných rozměrů, na kterou se i MČR dívá hodně “zespoda”, a to už je co říct. Za tři dny jsem ani nestihl prozkoumat celý areál, který nabízel vlastně všechno, co člověka napadne. Co se týče turnaje, tak jsem byl extrémně spokojený. Skončil jsem s pozitivním skóre v první polovině startovního pole, spokojen se svým výkonem a hrami. Díky za přípravu, Findane. Jediné, co mě mrzí, je, že jsem si v turnaji nezahrál s nějakým známějším jménem. Přece jenom dostat 3:0 od Jobsada můžu kdykoli doma, ale dostat 3:0 třeba od mistra světa Hunterace? To by byl jinačí pocit.
Skeri93

O tom, co bude s postavou Ondřeje Škeříka nyní:

Nebojte se, já si vždycky místo najdu, i když mimo mou milovanou HS scénu. I když její součástí bych chtěl zůstat i nadále, občas si asi něco pinknu, ale hlavně se budu moc zaměřit na svůj dávný esportový sen. Stát se komentátorem Hearthstone. Jako DeeThane, který mě nepřímo přivedl na scénu. Jako Frodan, kterého jsem obdivoval za jeho modely. Jako Horaczio, jehož konec jsem stále nepřenesl přes srdce (ale byli jsme vtipní, ne?) Jako všichni kdo se vystřídali za komentátorským pultem a já trochu smutně pokukoval po jejich místě a snažil se od nich odposlechnout, jak na to. Jak mi blábolení o hře a životě jde, můžete vidět na mém streamu, někde trénovat musím. A kdo ví, třeba i já jednou inspiruju někoho z vás, aby udělal něco pro esport.

My jsme v rámci rozlučky dali prostor všem mistrům ČR v Hearthstone, kteří triumfovali za doby Skeriho, aby touto formou zanechali nějaký vzkaz. Někdo zůstal u poselství, jiný dokonce zavzpomínal formou příběhu, jako jsme zmínili v případě Scruffyho. Všechny ale spojuje jedna věc – na Skeriho každý bude vzpomínat v dobrém.

Skeri93

2016 – Matyáš 'Matty' Kalužný

Všichni víme, že Skeri byl skvělý admin. Abych ho ale pochválil i konkrétně a nepsal tu jen obecná klišé, tak bych rád vyzdvihl to, jak měl blízko ke komunitě. Poslouchal názory všech hráčů a snažil se pro ně vytvořit co nejlepší prostředí. Což se mu podle mého názoru povedlo a doufám, že štafetu po něm převezme někdo, kdo adminování obětuje také tolik.

2017 – Pavel 'Scruffy' Janík

Moje nejkrásnější vzpomínka na Skeriho pochází z roku 2017, kdy se mi jeho velkou zásluhou podařilo vyhrát celé MČR. Byl jsem totiž počas turnaje nadopován jeho domácím pečeným perníkem, který mi slíbil za to, že jsem se na poslední chvíli na MČR kvalifikoval. Není to ovšem jediná hezká vzpomínka, Skeri pro mě byl po celou dobu jeho působení skvělým adminem, který odváděl pro celou českou Hearthstone scénu neskutečně dobrou práci a jsem rád, že jsem mohl být toho všeho, co pro nás vymyslel, součástí.
Skeri93

2018 – Jaromír 'Jarla' Vyskočil

Se Skerim jsem se poprvé potkal na lance, která se hrála v roce 2016 v kostele Sacre Coeur. Byl to můj první offline turnaj za eSubu a právě Skeri zde dělal hlavního admina. Tento turnaj společně s MČR 2018 patří mezi mé nejoblíbenější vzpomínky na lan akce, které jsem v Česku navštívil. Jinak Skeri byl vždy ochotný poradit nebo zodpovědět mé otravné dotazy, ať už se to týká termínů akcí nebo jiných organizačních informací. Určitě ho můžeme považovat za jednoho z nejlepších a nejhodnějších adminů u nás a bude nám všem na Hearthstone scéně chybět.

2019 – Oldřich 'Faeli' Mahdal

Skeri je jednoduše česká Hearthstonová legenda. V průběhu posledních let jsme si díky němu zvykli na vysoký standard průběhu NightCupů i větších turnajů a doufám, že jeho nástupci pozorně sledovali, jak správně adminovat.
Skeri93

No a pár slov doplnil také Mishkin, největší ikona Clash Royale scény:

Skeri bol a je dôvod, prečo ma CRko bavilo robiť, aj keď na posledné PLAYzone eventy, najmä tie sklizne, som musel cestovať dlhé hodiny. Večer so Skerim stál za to. Je to fajn chlap a dával to vždy najavo, či pracoval, alebo sa bavil, jeho priateľstvo má pre mňa väčšiu cenu ako maxnutý deck. Bude mi chýbať, pampúšik (koblížek) môj.

Ne každý rozchod musí proběhnout ve zlém. Děkujeme za uplynulé roky, Ondro, a těšíme se na naše budoucí setkání, protože si nedokážeme představit, že bys bez toho esportu dokázal žít nadále. Za celý PLAYzone tým,

— huhy

Štítky: skeri
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.