Přejít k hlavnímu obsahu

Bývalý hráč české ligy je zapleten do matchfixingu v Rusku

11. 5. 2020 | 20:06 League of Legends
Z ruské ligy LCL je možné se dostat až na Worlds a v minulosti si ji zahrál i český hráč Zoiren. Naposledy jsme však o ní informovali ve spojitosti s ženským týmem, který byl v lize do počtu. Nyní tu máme ještě o něco negativnější kauzu, protože v oficiálním LCL Spring Open Cupu se hovoří o zahození zápasu.
Optimas
Optimas

Vše se točí kolem zápasu, který se odehrál 12. března, tedy již před dvěma měsíci. Před pár dny však přišel potvrzený trest pro několik hráčů, proto o celém skandálu informujeme až nyní. Souběžně s nejvyšší ruskou ligu pravidelně vždy běží i LCL Open Cup, kde před závěrečným hracím dnem skupin měl tým Vega Squadron se skórem 4-0 jistotu minimálně tiebreakeru v boji o play-off. Jedna výhra by znamenala jisté první místo a lepší seed do play-off, jenže do tohoto dne nemohl nastoupit jungler MightyDragon, za kterého měl zaskočit JamesPeke – manažer, trenér a náhradník v jedné osobě. I s ním ale byli minimálně v jednom případě jasným favoritem, což jen utvrzovaly vypsané kurzy sázkových kanceláří, které se pohybovaly na hodnotách 1.04 a 15.

Tým Vega Squadron se dostal do poklidného vedení, jenže ani s dostatečným gold leadem nedokázal hru ukončit. K tomu se navíc začaly množit individuální chyby, které outsidera nakonec dovedly k nečekané výhře. Vega Squadron následně do duelu s M19 vůbec nenastoupili a tyto tři celky se tedy se stejným skóre 4-2 utkaly v následném tiebreakeru. Tam už se Vega Squadron vrátil MightyDragon, se kterým si snadno zajistili výhru skupiny. Druhou místenku získal amatérský tým Funny Yellow Dog, ani jeden však nepřešel přes čtvrtfinále. Play-off se však obešlo bez jednoho hráče původní sestavy Vega Squadron, Rolandse 'Optimas' Vincalovičiuse. Tohle jméno si můžete pamatovat z loňské sezóny, kdy hájil barvy týmu eSuba. Jeho výměna však nebyla jen tak ledajaká. Sám hráč totiž po následném konci v týmu zveřejnil obsáhlé vyjádření, jehož součástí jsou i důkazy o možném prodeji zápasu – nejspíše už moc dobře chápete, proč o dva odstavce výše zmiňujeme kurzy.

Vega Sqaudron
Všechno začalo ve chvíli, kdy JamesPeke v týmovém chatu zmínil kurz na výhru soupeře 15 ku 1 a společně začali diskutovat o možném win trade. Zápas totiž neměl vliv na naše postavení v tabulce a nikdo by nás nepodezíral, protože tak či tak jsme museli hrát s náhradním junglerem. Diskuze se posléze přesunula na Discord, čehož jsem nechtěl být součástí, protože jsem si nechtěl poskvrnit reputaci nebo prohrát s outsiderem.

Tohle téma se začalo opět řešit v den zápasu, kde mě každý ujistil, že bude hrát normálně, že neproběhly žádné sázky a že já se nemám čeho bát. Bohužel jsem týmu až moc věřil a zápas si nenahrál, ale na Discordu se děly opravdu jiné věci. Draft jsme vůbec nediskutovali a picknuli jsme Yasua, i když jsme se shodli, že náš midař Keysie se na něm necítí komfortně. Právě on na levelu 6 zapomněl vylevelovat ultimátku (stane se) a později se děly ignorace na téma správné volby předmětů. Po našem Nashorovi se Yasuo bez připraveného teleportu nesmyslně přesunul na bot a tým mé prosby nadále ignoroval. Mezi dalšími "fantastickými" playi byl například flash do Baron Pitu, který pomohl soupeři ukončit hru. Řekl jsem celému týmu, že pokud tohle prohrajeme, tak do dalších zápasů nenastoupím, ale zřejmě je ani tohle neodradilo od zahození zápasu. Nevím, co si mysleli, jestli čekali, že si ničeho nevšimnu, nebo nebude dostatek důkazů.

Optimas už nebyl součástí týmu ani oficiálně a zveřejnil dokonce i sestřih nejzvláštnějších situací ze zmíněného zápasu. Kromě videa níže si můžete sami pročíst i screeny konverzací, se kterými šel ven, rusky i anglicky.

Litevský hráč všechny náležitosti oznámil i majiteli organizace, který prohlásil, že provede vlastní vyšetřování ve spolupráci s Riotem. Když jej ale po veřejném prohlášení kontaktovali zástupci ruského Riotu, tak místo hledání důkazů na něj ukazovali prstem jako na někoho, kdo poškozuje jeho image a že ho trest nemine. V tu chvíli bylo zřejmé, že žádné pokročilé vyšetřování nejspíše ani neproběhlo a Optimas se měl stát jen obětí toho, aby vše bylo zameteno pod koberec. Sám v diskuzi přiznal, že v minulosti si na cizí zápas vsadil, ale to ještě nebyl pod smlouvou v lize, a byl nucen, aby napsal jednoznačnou sebe usvědčující zprávu začínající "Já, Optimas..."

Po dvou měsících přišel konečně oficiální verdikt, jenže za matchfixing nikdo ban nedostal. Organizátor ligy v zápase neobjevil nic podezřelého, takže krátkodobý zákaz činnosti je udělen pouze za sázení, které je profesionálnímu hráči zapovězené. Simsin a Optimas si nezahrají do 1. července, JamesPeke a Charger nemůžou aktivně fungovat do 13. července. Optimas tedy odmítl zápas zahodit, ale z hlediska délky si vysloužil stejný trest jako ostatní zúčastnění. V ruské lize ale Optimas nebude pokračovat a časově to bohužel vychází, že v evropských ligách si nemá šanci najít tým v některé z ERL, zatímco samotná LCL odstartuje až v červenci.

Na celou situaci si můžete udělat vlastní názor sami, závěrečné vyjádření Optimase naleznete zde.

Zdroj: nemo.gg
Štítky: Optimas, LCL
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.