Přejít k hlavnímu obsahu

capseN: Chci, aby za mě a můj tým mluvily výsledky na serveru

25. 11. 2020 | 11:12 Counter-Strike 2
Další rozhovor po Vodafone MČR 2020 jsme si připravili se sniperem týmu Entropiq, Lukášem 'capseN' Koláčným. Entropiq si jízdou do finále splnili svůj hlavní cíl a sám capseN se navíc dostal do hlasování o nejužitečnějšího turnaje, což jen potvrdilo jeho individuální formu. Pojďme si s ním tedy turnaj ještě jednou shrnout z jeho pohledu.
capseN CS:GO
capseN CS:GO

Jak bys v krátkosti zhodnotil vaše výkony či výsledek na MČR?

Myslím si, že můžeme být všichni spokojení. Naší ambicí bylo odnést si z MČR jednu ze tří medailí, a to se nám povedlo.

A teď zkus obsáhleji popsat, jak druhé místo přesně hodnotíš?

Jak řekl Zdenda: „Vicemistři taky mistři“. Nepovedlo se nám porazit SINNERS, ale vytěžili jsme z měsíční přípravy maximum a zvládli jsme se probojovat skupinou smrti. To byl podle mě ten největší úspěch, jelikož každý tým ze skupiny mohl projít až do finále. Konečně se nám povedlo ukázat náš potenciál po těch pěti měsících spolu v týmu Entropiq.

Už ve skupinách to bylo těžké, který z těch dvou postupových zápasů byl náročnější?

Oba byly neskutečně těžké, ale určitě byl náročnější zápas proti Sampi.Tipsport. Už po první BO3, kterou jsme hráli snad pět hodin, jsme byli neskutečně vyčerpaní. Přesto jsme zvládli podat proti Sampi výkon, který na ně ve finále stačil. Jakmile jsme vyhráli, padla na nás hrozná úleva a věděli jsme, že to nejtěžší máme za sebou.

Co byly nebo jsou vaše nejsilnější stránky, že jste oba těžké zápasy zvládli?

Určitě mentalita a mentální odolnost, na tom v Entropiq pravidelně pracujeme. V prvním zápase jsme vytěžili maximum z veta a v důležitých chvílích jsme nakonec dotáhli zápas dokonce. V zápase proti Sampi jsme se navzájem podrželi – když zrovna někdo nemohl nebo byl vyčerpaný, jiný za něj zaskočil a všichni jsme jeli na stejné vlně.

Entropiq

V semifinále jste potkali Eclot Gaming, překvapila tě jejich výhra skupiny? Čím jste je nejvíce přehráli?

Po rozlosování skupin to byla jedna z variant, kterou jsem tam viděl. Eclot Gaming jsme už potkali na BO3 v CEE Champiions a prohráli jsme, takže jsme věděli, že je to silný tým. Myslím si, že ECLOT proti nám nepředvedli nejlepší výkon. Bylo vidět, že mají hráče, kteří ještě na MČR nehráli, tím nám to dost ulehčili. Přehráli jsme je jak týmově, tak individuálně. Každý trefil, co bylo potřeba, a měli jsme komunikaci on-point. Míša se Zdendou dávali dobré cally, HONES dobře otvíral a AJTT nás vždycky doplnil, kde bylo potřeba.

Bral jsi už před finálem, že do jisté míry máte splněno, a byli jste tak o poznání uvolněnější?

Samozřejmě, že jsme po té celé cestě přes ONSka, na poslední chvíli postup na MČR a skupinu smrti věřili, že máme na to vyhrát. Chtěli jsme ten titul získat pro sebe, ale žádný tlak jsme necítili. SINNERS byli jasní favoriti a náš cíl byla medaile, kterou jsme už měli jistou. Finále bylo čistě o tom, abychom si ho užili a zkusili se porvat o zlato.

Vnímal jsi nějak, že jsi už před finálem byl umístěn do hlasování o MVP turnaji?

Kluci mně to řekli po zápase proti ECLOT, ale nějak jsem to neřešil. Nejdůležitější jsou pro mě týmové úspěchy, takže jsem chtěl vyhrát bez ohledu na to, jak zahraji.

Nejvíce se ve finále mluvilo o tom Dustu, zlomil vás ten comeback? Máš pro něj vysvětlení? 

V BO5 zápase proti nejlepšímu týmu v Česku si prostě nemůžeš dovolit takhle thrownout mapu. Neřekl bych, že nás to zlomilo, ale určitě to sérii rozhodlo. Nebýt toho smolného Dustu, mohli jsme v klidu vést 2:1 a pak doklepnout Nuke, ale to jsou jen kdyby. Nerozebírali jsme tu mapu do detailů, ale zbytečně jsme začali stresovat po pár vyhraných kolech od SINNERS.

Jedinou mapu jste vyhráli, když to HONES a daxen ničili. Jaký máš názor na to, že SINNERS nejdou na domácí scéně opakovaně porazit bez toho, aniž by některý z hráčů podal absolutně nadstandardní výkon, jako na druhé straně umí NEOFRAG? 

NEOFRAG je v SINNERS rozdílový hráč. On je ten důvod, proč jsou TOP 1, jinak by se prali o první příčku prali s ostatními týmy. Nemyslím si, že se SINNERS nedají porazit bez toho, aby se někdo urval ze řetězu, jako to předvedl Zdenda. Několikrát naše společné zápasy se SINNERS mohly dopadnout jinak a na některých mapách prostě rozhodovalo trošku štěstíčka a to, že SINNERS mají proti nám náskok pět měsíců tréninku. Samozřejmě klobouk dolů! Dokázali vyhrát u nás vše a ještě se ukázat v Evropě. Jsem za ně rád, ale nejsou rozhodně neporazitelní a bude záležet, jestli NEOFRAG neodejde do Evropy. My s Entropiq máme také ty nejvyšší cíle a mezi ně rozhodně patří i uspět v Evropě.

Jak se zpětně ohlížíš za tím, co jste za půl roku společného hraní dokázali?

Nemáme se nakonec za co stydět. Tahle scéna je strašně "result-oriented", takže spoustě lidem možná přišlo, že jsme až do MČR vlastně nebyli tak dobrý tým, jak se očekávalo. Scéna se ale posouvá a není tak lehké prorazit s novým line-upem, protože některé týmy, jako například eSuba, pochopily, že stačí dát týmu čas a budou podávat výsledky. My jsme věděli, že se zlepšujeme s každým turnajem, a že je to jen otázka času, kdy to dokážeme i na domácí scéně.

A co budoucnost? Dáte si teď přes zbytek roku volnější režim, nebo budete makat nadále? 

Určitě to bude trochu volnější, protože je po sezóně, ale ještě nás čeká play-off ESEA Open, kde máme slušnou šanci na vítězství a postoupit přímo do ESEA Advanced, což by nám hodně usnadnilo vstup do další sezóny. Nemůžeme si tudíž ještě dovolit úplně vypustit a usnout na vavřínech, ale pak nás čeká určitě nějaký čas odpočinku. Tipuju, že to moc dlouho nevydrží, protože všichni stejně chceme hlavně hrát a zlepšovat se. (smích)

Troufneš si na závěr zhodnotit, jestli jsi na domácí scéně nejlepší sniper? Na turnaji ti to pálilo parádně.

Myslím si, že mi nenáleží, abych to řekl sám o sobě. To musí zhodnotit jiní. Tenhle turnaj jsem nehrál nejhůř, ale mrzí mě ten finálový zápas. Snažím se hrát tak, abych pomohl týmu k vítězství. Nemám zapotřebí o sobě rozhlašovat, jestli jsem lepší nebo ne, ani nehodlám baitit, abych na konci hry vypadal dobře. Chci, aby za mě mluvily výsledky na serveru, které si myslím, že podávám, a se mnou i celý náš tým Entropiq.

MČR merch
Štítky: capseN, Entropiq, MČR
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.