Přejít k hlavnímu obsahu

Checkfider: Konkurence v lize je asi největší co kdy byla

27. 6. 2020 | 01:20 League of Legends
Střelec Lukáš "Checkfider" Nevyjel z Inside Games patří k nejmladšm hráčům v lize, ale bude hrát již svůj druhý split. V našem rozhovoru jsme se bavili zejména o Hitpoint Masters, ale také o jeho propojení s eSports repre, dlouhodobým cílům i komunikaci v angličtině.
sa
sa

Na úvod, jak probíhala tvá offseason? Měl jsi jiné možnosti před startem letního splitu?

Přemýšlel jsem o odchodu do zahraničí, nějaké nabídky jsem i dostal a tryouty zkoušel, ale nakonec jsem to využil jen k získání pár zkušeností a rozhodl se, že bych chtěl hrát ještě split na domácí scéně. Přeci jenom naši čeští zástupci v LEC tuhle ligu taky hráli a myslím, že jim v jejich kariéře hodně pomohla.

Tys se spojil s nedávno vzniklou agenturou eSport repre. Jak k tomu došlo a jak funguje vaše vzájemná spolupráce?

Agentura eSports repre mě kontaktovala, respektive mě kontaktoval Zizou, který s agenturou spolupracuje. Řekl mi, že by se mnou chtěl mluvit Tomáš Klečka, který za tímto projektem stojí a poté jsme se dohodli. Co se týče spolupráce, tak ta zatím funguje naprosto bez problémů, agentura naplňuje to, co slibovala a i pan Klečka mi rád se vším pomůže a poradí.

Jaké máš osobní cíle do budoucna? Je pro tebe kariéra LOL hráče natolik zajímavá, že bys se tomu chtěl jednou věnovat na plný úvazek? 

Snažím se dávat si vždycky nějaké cíle, které jsou dosažitelné i v blízké budoucnosti. Pro teď mám za cíl se dostat na EU Masters, ať už by to mělo být v české lize nebo někde jinde v Evropě. Jinak lolku bych se chtěl určitě v budoucnu věnovat na plný úvazek, je to pro mě i cíl, kterého bych chtěl dosáhnout. Cesta ale není jednoduchá i když pro to udělám vše. Zatím jsem takovou možnost neměl.

Jak hodnotíš uzavřenou kvalifikaci a co následovalo po ní?

Uzavřená kvalifikace byla tenhle rok dost náročná, hlavně co se týče časového vytížení, všechny zápasy se hrály stylem BO3 a my ještě jsme šli třikrát do tří her. Každopádně si myslím, že kdybychom hráli v naší aktuální soupisce tak bychom prošli bez prohry. Soupisku jsme změnili, protože support H1 nechtěl pokračovat (žije daleko v Kuwaitu a taky měl často vysoký ping) a také protože Aken měl ve škole zkoušky a díky tomu neměl na trénink tolik času, kolik bychom si představovali.

Jako největšího rivala asi vnímám právě team Sinners, chceme jim oplatit prohru v uzavřená kvalifikaci.

První hrací týden v lize asi nevyšel podle představ. Přiblížil bys čtenářům ty problémy, které u vás nastaly?

To určitě nevyšel a jsme z toho všichni do teď ještě smutní. Final se ráno probudil a nefungoval mu tournament client, na kterém se liga hraje. Nevíme, co s tím bylo, ani co to zapříčinilo, ale bohužel nastala tahle nepříjemná stiuace. Snažili jsme se to už od rána vyřešit, Final zkoušel různé metody na zlepšení internetu či opravení turnajového klienta, ale nic nevyšlo a bohužel nemohl hrát. Nakonec nám admin tým Hitpointu povolil, aby nastoupil náš asistent trénera z Ameriky. Vzhledem k tomu, že je dost daleko od amsterdamských serverů, měl vysoký ping a nemohl hrát úplně naplno.

V prvním týdnu jsme vás v plné síle neviděli, ale jak vnímáš celkově vaši soupisku? Čeho chcete dosáhnout? 

Naši soupisku vnímám hodně kladně, hru si společně užíváme a snažíme se zlepšovat jako jeden celek. Cíl máme společný, a to dostat se na European Masters, abychom měli šanci ukázat se v Evropě.

Konkurence v lize je velká. Vnímáš někoho jako rivala?

Musím souhlasit, že konkurence v lize je asi největší co kdy byla. Přišlo mnoho importů, přidala se organizace SINNERS, která vypadá, že se fakt snaží a má vcelku kvalitní hráče. Jako největšího rivala asi vnímám právě SINNERS, kterým chceme oplatit prohru v uzavřená kvalifikaci.

CHECKFIDER

Co můžeme očekávat od zápasů v dalším týdnu, kdy vás čekají Vikingekrig a CZC.eSuba. S čím jdete do těchto utkání? 

Další týden bude určitě zajímavý, může to dopadnut jakkoliv. Každopádně na zápas proti Vikingekrig si rozhodně věříme a půjdeme si pro výhru. Vikingové zatím ukazují fakt solidní výkony, které bych od nich rozhodně nečekal, hlavně jejich jungle/mid dua Gornyho s Kyoshim. Co se naopak eSuby týče, tak ta zase tak přesvědčivé výkony neukazuje, takže si myslím, že když zahrajeme dobře, může se nám povést urvat výhru i tam.

Když se ještě ohlédneme za tvou etapou v Team Brute, jak hodnotíš jarní split a odnesl sis z něj i něco pozitivního? 

Jarní split se mi moc nepovedl. Velkou část soupisky jsme nabrali až těsně před začátkem splitu a neměli jsme spolu moc nahráno. Také mi moc nevyhovoval herní styl, který jsme praktikovali (v té době jsem to tedy nevěděl) a tak celkově jsme na to asi neměli, přestože jsme se snažili. Nějaké zkušenosti mi to ale určitě dalo, ať už od kouče Zizoua nebo ze scrimů.

Jsem se svojí současnou formou vcelku spokojený, samozřejmě se snažím abych na tom byl ještě lépe, ale myslím si, že teď patřím do té lepší půlky adc hráčů v lize.

V posledních týdnech se rozjela i debata o cizincích v lize. Proč jste se rozhodli o posílení na dvou rolích a jaké jsou podle tebe plusy a mínusy komunikace v angličtině?

Je pravda, že v našem teamů se nachazí hned několik cizinců a to z úplně odlišných zemích. Zapříčinilo to asi nedostatek hráčů u nás v Česku, kteří by byli natolik odhodlaní tomu dát vše a taky tu chybí zkušenosti. Vidíme to i tak, že hráči nám do týmu přivedli zkušenosti z úplně jiných lig, které nám nyní mohou předat. Zároveň jsou všichni individuálně na hodně vysoké úrovni. Co se týče komunikace v angličtině, tak ta mi vyhovuje. Méně se řeší nepodstatné věci, které v češtině občas člověk řekne, a taky většinou lidé nemají tendenci navazovat nepodstatnou konverzaci. Mínusy jsou popsání nějakých složitějších playů. Tím pádem může vzniknout nedorozumění ve hře, což se nám ale moc často nestává.

Jak tobě vyhovuje aktuální meta, kdy na AD Carry nevidíme velkou škálu šampionů? 

Je škoda že se na AD Carry nehraje moc postav. Já si myslím že by to Riot určitě mohl nějak zpestřit. Na druhou stranu těch pár postav co se teď hraje dokáže udržet krok i s postavami na ostatních rolích, což je za mě fajn. Já osobně jsem tuhle metu ze začátku fakt nemusel, ale už se mi povedlo se nějak přizpůsobit a vyhovuje mi to.

Jak vnímáš svoji současnou formu? Kam bys se v lize zařadil mezi ADC?

Jsem se svojí současnou formou vcelku spokojený, samozřejmě se snažím abych na tom byl ještě lépe, ale myslím si, že teď patřím mezi lepší půlku ADC hráčů v lize.

Při oznámení si nešlo nevšimnout vaší trenérské dvojice. Jak se vám s nimi zatím spolupracuje?

S trenéry se spolupracuje zatím dost v pohodě. Mají dlouholeté zkušenosti s koučovaním a jakmile jsme s nimi začali pracovat, bylo to okamžitě poznat. Připravují nám, co budeme trénovat na dalších scrimech, dokáží nám předvést jaké rotace se mají provést a podobně. S tím jsem se v Česku zatím nesetkal. Komunikace je také v pohodě, protože jak náš hlavní trenér tak i jeho asistent umí plynule anglicky.

Díky za rozhovor! Máš nějaká závěrečná slova pro fanoušky Inside Games nebo čtenáře PLAYzone?

Já děkuji za pozvání. Chtěl bych všem fanouškům Inside Games poděkovat za podporu, a ať je vás v neděli vidět v twitch chatu tak jako vždycky! #IGHYPE. Jinak aktivně používám svoji fan page na Facebooku či Twitteru, házím tam nějaké highlighty, pocity ze zápasů a různé aktuality co se lolka týče.