Přejít k hlavnímu obsahu

Do letošního vydání Forbes: 30 pod 30 se dostali device, olofmeister, Jankos nebo xPeke

Esport jede a čím dál častěji si ho všímají i prestižní vydavatelé, jako Forbes. Do dalšího pokračování uznávaného výběru 30 pod 30 se v kategorii Sports & Games dostalo, stejně jako vloni, několik esportových osobností.
Astralis device
Astralis device
Zdroj: ESL

Číslem jedna loňského žebříčku byla Counter-Strike legenda Christopher „GeT_RiGhT“ Alesund, vedle něj se do výběru hráčů a sportovců dostal také Slovák Ladislav „GuardiaN“ Kovács. Kromě nich se samozřejmě dostalo i na hráče jiných her, jako je dvojice Lolkařů Martin „Rekkles“ Larsson a Rasmus „Caps“ Winther. Celkem se mezi třicítkou sportovců a hráčů objevilo osm zástupců esportu, jedinou neaktivní herní osobností je Carlos „ocelote“ Rodríguez, bývalý hráč League of Legends a hlavně zakladatel dnes úspěšné organizace G2 Esports.

Nová třicítka spatřila dnes světlo světa, a právě Ocelote byl spolu s Dota 2 osobností Notailem dokonce zvolen mezi porotce. Není tedy divu, že se po boku šachového velmistra Magnuse Carlsena nebo 11leté skateboardové hvězdičky Sky Brown dostal opět do výběru i zajímavý výčet postav z prostředí esportu.

Osobnosti ze světa Counter-Strike

Na loňský odkaz GuardiaNa navázal jeho dřívější spoluhráč z FaZe Clanu, Olof „olofmeister“ Kajbjer. Ten nejlepší roky své slávy zažil při působení ve Fnatic, když byl v roce 2015 dokonce vyhlášen nejlepším hráčem světa. Jeho zařazení právě letos je ale překvapivé, protože předchozí roky měl podstatně výraznější a ve 28 letech už nepatří mezi generací esportových hvězd mezi mladíčky. Ikonickou postavou ale olofmeister bezesporu je.

Druhým zástupcem světa CS:GO je Nicolai „device“ Reedtz, o jehož zařazení naopak nemůže pochybovat vůbec nikdo. Hvězda týmu Astralis a čtyřnásobný šampion turnajů kategorie Majoru se v posledních pěti letech vždy umístil mezi pěticí nejlepší hráčů světa. Na těchto Majorech byl dokonce dvakrát vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje, a právě jeho dlouholetá konzistence je jedním z klíčů k úspěchu dánské mašiny.

xPeke

Osobnosti ze světa League of Legends

Ačkoliv to tento evropský powerhouse nedotáhl až k titulu světových šampionů, tak se dá říci, že rok 2019 patřil na poli League of Legends týmu G2 Esports. Na úspěch Capse z loňského výběru tentokrát navázal polský jungler Marcin „Jankos“ Jankowski. Ten do G2 přišel začátkem roku 2018 jako král First Bloodů a než pod vedením Ocelota získal svůj první titul, tak byl držitelem evropský rekord v počtu zápasů bez titulu na kontě.

Druhá LoL osobnost v letošním Forbes výběru jde ve šlépějích Ocelota. Jak ironické, když právě Enrique „xPeke“ Cedeño byl strůjcem nejsmutnějšího momentu kariéry svého krajana. Dnes však xPeke už nějaký ten pátek není aktivním hráčem, založil totiž vlastní organizaci Origen, za kterou si loni zahrál i český legionář Patrik. xPekeho organizace se věnuje výhradně League of Legends a dnes je členem velké Astralis Group.

... a kdo dál?

Dres G2 Esports v letošním výběru obléká ještě jeden hráč, kterým je Niclas „Pengu“ Mouritzen. Hráč taktického FPS titulu Rainbow Six Siege spojil celou svoji dosavadní kariéru s týmem, který nejprve dobýval světovou scénu pod názvem PENTA Sports a následně zamířil právě pod G2. Na posledním turnaji nejvyšší kategorie se sice G2 nedařilo a na stupně vítězů to nedotáhli, jednou z velkých ikon této hry ale Pengu je naprosto bez debat.

A na závěr si dáme jednoho zařazeného hráče, jenž tak úplně nespadá pod esport. Do výběru se totiž dostal i YouTuber, který má ke dnešnímu dni 23,4 milionů odběratelů. Řeč je o Seanu Williamu „Jacksepticeye“ McLoughlinovi, jenž se věnuje celé škále obsahu. Hry ale patří mezi její velkou část a jeho čísla hovoří za vše.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.