Přejít k hlavnímu obsahu

Doping v Overwatch League? Taimou otevřel otázku užívání adderallu v prestižní lize

15. 11. 2018 | 12:35 Overwatch
Téma dopingu v esportu je velice ošemetné. Pravidla pořadatelů jej většinou tvrdě zakazují, ale málokdo provádí skutečné testy, které by případné užívání nápomocných látek mohlo prokázat.
Taimou
Taimou

Nejvíce tvrdí muziku dopingu ESL, která jako první začala na svých turnajích namátkově provádět hráčům testy na drogy. Začalo se tak dít poté, co se Kory 'SEMPHIS' Friesen v roce 2015 vyjádřil, že celý jeho tým Cloud9 odehrál turnaj IEM Katowice pod vlivem adderallu. Jako první tak otevřel skutečnou otázku, na kterou ESL dodnes reaguje. Ne všude to však takhle vzorově funguje.

Začátkem týdne totiž jeden z nejlepších Overwatch hráčů na světě, Timo 'Taimou' Kettunen z Dallas Fuel, při vysílání na svém Twitchi odpověděl na otázku svého diváka, že adderall v Overwatch League užívá zhruba 20 hráčů, kteří by bez něj byli naprosto v háji. Právě v největší OW soutěži pořádané přímo vydavatelem hry je sice zákaz podpůrných látek psaný v pravidlech, ale aktivně žádné testy neprovádějí, není tak jejich užití možné zjistit.

Adderall je jednou z látek, které se dají označit jako doping, prokazatelně totiž krátkodobě zvyšuje soustředění a zrychluje reflexy. V největších ligách světa často rozhodují ty nejmenší detaily, a nelze se tak příliš divit, že slabší povahy sáhnou na cestě za věčnou slávou i k užívání podpůrných látek, dokud jsou svým způsobem v bezpečí a nikdo je nemá jak odhalit. Nezbývá tedy než doufat, že Taimou prolomil ledy a Blizzard spolu s dalšími turnajovými organizátory budou v testování následovat cestu ESL.

Štítky: adderall
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.