Přejít k hlavnímu obsahu

eSuba obhájila titul v Mastercard Hitpoint Masters, finále proběhlo v modré režii

22. 3. 2021 | 12:49 League of Legends
Mastercard Hitpoint Masters Spring 2021 má vítěze, eSuba ve finále zaskočila SINNERS a obhájila pohár pro domácího šampióna.
Hitpoint Masters
Hitpoint Masters
Zdroj: Hitpoint

Před začátkem i v průběhu play-off mnoho fanoušků a expertů předpovídalo, že se finále letošních Hitpoint Masters po pěti letech obejde bez česko-slovenské jedničky. Modré derby ale ukázalo, že se eSuba dokáže na play-off naladit skvěle. Přesto si ale byla většina jistá, že SINNERS budou ve finále těmi, kteří po dvou letech a čtyřech titulech nadvládu modré krve ukončí. Vše je nakonec jinak, ačkoliv by se spíše hodilo říct, že je vše při starém.

Nejúspěšnější česko-slovenskou organizaci totiž zdobí schopnost vyladit formu na nejdůležitější zápasy a potvrdit ji, když je třeba. Po druhém místě základní části sice bylo jasné, že eSuba opět bude usilovat o vyšší příčky, ale z herního projevu se zdálo, že není dominantní silou. To potvrdilo i první kolo play-off winners bracket, kdy eSuba v pěti zápasech podlehla právě SINNERS a zamířila do spodní části pavouka. SINNERS si poradili s Inside Games, postoupili do finále a pasovali se do role hlavního favorita, eSuba měla cestu o poznání tvrdší. Byla na pokraji vyřazení s Vikingekrig a z bitvy, kterou opět rozhodoval až pátý duel, tentokrát vyšla lépe a po vítězství 3:2 narazila na Inside Games.

A znovu ukázala sílu a stoupající tendenci výkonů. Nedbala na slova kritiků, kteří jí po velmi těsné sérii s vikingy odsuzovali k vyřazení a vítěze základní části přehrála ve čtyřech mapách. Před finálovým zápasem byla vzájemná bilance všech odehraných duelů v rámci Hitpoint Masters 2021 Spring 4:4, poslední Bo5 šla poměrem 3:2 pro SINNERS, ti navíc ještě Bo5 v tomto ročníku neprohráli. To naznačovalo vyrovnanou sérii a SINNERS v roli favorita, nic takového se ovšem nekonalo. 2:3, 3:2, 3:1, bilance eSuby před finále, číselná řada měla jen jedinou možnost pokračování, 3:0 ve finále proti SINNERS. A eSuba to dokázala.

Hitpoint Masters play-off
Hitpoint Masters play-off
Foto: Leaguepedia

V první hře finálové Bo5 měli od early game mírnou převahu SINNERS, ale kromě neutrálních objektivů si nevypracovali výraznou výhodu, ta nepřesáhla 1700 goldů. ESuba si byla dobře vědoma svých power spikes a momentu, kdy je čas začít o objektivy bojovat, od 20. minuty je dokázala kontrolovat lépe, nepustila soupeře ke cloud soul a ačkoliv se SINNERS podařilo získat Barona, Hiro s Adissem byli už pro eSubu dostatečně ve výhodě, aby modré dresy dotáhli hru k prvnímu bodu v sérii. 

Druhý duel byl až do 22. minuty naprosto vyrovnaný, objektivy ovšem plně kontrolovala eSuba. Ta poté vyhrála důležitý teamfight před čtvrtým drakem, získala ocean soul a i přes jedno zaváhání, kdy se SINNERS nadechli k obratu vyhraným teamfightem, získala i druhou hru a tři mečboly na svou stranu.

Třetí a závěrečná hra pak byla ze všech nejjasnější. Esuba získala výhodu ve 4. minutě a až do konce hry ji nepustila. Baron a vyhraný teamfight ve 21. minutě byl předzvěstí konce finále, od té doby nepustila eSuba jediný neutrální objektiv a finále dovedla kontrolovaně k vítězství.

Nejúspěšnější česko-slovenská organizace tak získává pátý titul v řadě, 50 tisíc korun a do European Masters vyráží jako jednička domácí scény. SINNERS končí na druhém místě, vyrovnávají své nejlepší umístění, na titul si ovšem opět musí počkat. Na třetím místě končí Inside Games, na čtvrtém Vikingekrig