Přejít k hlavnímu obsahu

K Freezovu vyjádření o chování české scény se přidává Xnapy, CzechCloud či DeeThane

14. 5. 2020 | 14:30 League of Legends
Freeze už se musel vyjádřit. Nevymezil se jen proti nenávistným komentářům proti své osobě, ale hlavně těm proti eSubě při tažení na European Masters. Proč bychom se podle něj měli chovat jako polská komunita?
Xnapy
Xnapy

Česká cesta v Evropě bohužel opět skončila bez výhry v hlavní části turnaje. CZC.eSuba to zejména na Twitchi dostala ohromně sežrat a známá tvář domácí scény, Aleš "Freeze" Kněžínek, se rozhodl na tuto skutečnost upozornit a vyjádřit se. Ve velké většině to od komunity schytal zejména botlaner eSuby Dany, kterého se Freeze také zastal.

„V té době, kdy eSuba hrála EU Masters jsem pořád slyšel jen hate na Danyho. Jak si ten hráč má zahrát? Ty potřebuješ mít sebevědomí, abys mohl hrát na nějaké dobré úrovni, nedej bože, když hraješ proti velkým klukům v Evropě... potřebuješ sebevědomí. Samozřejmě, že čte komentáře, samozřejmě, že mu na Facebook píšou hateři, že to celý prohrál. Jak to tenhle člověk nemá ztratit a intit ještě víc?” podivuje se nad celou situací Freeze.

„Byly časy, kdy jsem byl populární a byl jsem velký český streamer. V době, kdy jsem vypadl z LEC, jsem si řekl, že si dojdu pro zábavu zahrát Hitpoint ligu. Jeli jsme na Hitpoint, skončili jsme druzí a takový hate, co já jsem dostal za to, že jsem skončil druhej?” vzpomíná Freeze na své období v Inside Games v roce 2017. „Každý den jsem měl v chatu jen toxic komentáře a i kvůli tomu jsem se na dlouho rozhodl se streamováním skončit,” kroutí hlavou. Chování Aleš porovnal s chatem na polském kanálu, kde fanoušci svůj tým viditelně podporovali a oproti české komunitě to bylo jako nebe a dudy. „Někdy se i u nás objeví komentáře, které jsou úplně OK, ale jasně převažuje negativní odezva,” smutní Freeze. 

I když Freeze nešetří silnými výrazy, přichází s velmi zajímavou myšlenkou. Bohužel je vidět, že česká komunita nepodporuje své týmy ani zdaleka tak, jako třeba ta polská. Není tedy čas na změnu? Nebo to je podle vás trochu přehnané a hráči na této úrovni by měli být psychicky odolní natolik, že by je podobné narážky v chatu neměly rozhodit? League of Legends v tomto ohledu samozřejmě není výjimkou a podobné chování bohužel vídáme nejen napříč dalšími herními tituly, ale i v klasických sportech. Ve Facebookových diskuzích fotbalové reprezentace či klubů v evropských soutěžích takových komentářů totiž najdeme i mnohonásobně více.


UPDATE: K situaci se vyjádřilo hned několik komunitních osobností. Svou podporu mu vyjádřil ve svém téměř hodinovém videu například DeeThane, ale i komentátoři nebo přední hráči domácí League of Legends scény. Freeze proto podpořili například Kangae nebo Dyber.

UPDATE: Své vyjádření k celé situaci se přidává i Xnapy ve svém 22minutovém videu.

UPDATE: K celé situaci se vyjadřuje také CzechCloud a na téma se pořádně rozmluvil.

Zdroj: Freeze
Štítky: freeze