Přejít k hlavnímu obsahu

Herní filmové a seriálové tipy, aneb na co se podívat během izolace

26. 10. 2020 | 08:00 Všechny hry
Pandemie koronaviru je téma, které se stále omílá nejen v médiích, a zdá se, že naše životy jen tak neopustí. Po jarní karanténě tentokrát přišel podzimní lockdown. PLAYzone proto přichází se seznamem dalších filmových a seriálových pecek, s nimiž můžete strávit dlouhá podzimní odpoledne a večery.
Herní filmové a seriálové tipy
Herní filmové a seriálové tipy

Už na jaře jsme přišli se sérií článků, v nichž jsme například radili, jak zůstat i u hraní videoher ve formě, nebo jsme vám dali několik tipů, jak strávit ideální herní den, když je všechno zavřené a nikam nemůžeme. Nyní nastal čas v této tradici pokračovat. 

Videohry inspirují stále více filmů a seriálů, a tak vznikají nové re-maky či re-booty herních sérií ve filmové podobě. Jenom letošní rok se jich chystalo několik, většinou natáčení však zbrzdila právě pandemie koronaviru. Snad vás náš článek inspiruje a najdete nějaký titul, který vás zaujme. A kdyby náhodou, můžete se podívat na náš předchozí příspěvek s dalšími zajímavými tipy.  

Ready Player One: Hra začíná 

Ačkoliv je tento titul původně kniha od Ernesta Clinea, dostalo se jí v roce 2018 filmového zpracování, které zrežíroval známý režisér Steven Spielberg, stojící mimo jiné za trháky jako jsou Čelisti, E.T. – Mimozemšťan a Jurský park. Film se odehrává v nepříliš daleké budoucnosti, konkrétně v roce 2045, kdy většina lidstva využívá systém virtuální reality jménem OASIS, díky němuž se můžou stát kým chtějí a dělat prakticky cokoliv.

Záběry ze skutečného světa se tak střídají s fantastickou animací z nejrůznějších míst a prostředí. K tomu všemu naleznete desítky nejrůznějších odkazů na populární kulturu, a to od 70. let až po minulou dekádu. Schválně si film pusťte s kamarády a zasoutěžte si o to, kdo jich během jediného zhlédnutí objeví více. Pro posouzení přikládáme krátkou ukázku.

Zajímavost: Natáčení filmu se domlouvalo již předtím, než autor vydal původní knižní předlohu. 

Frčíme

Tahle novinka od Disneyho a Pixaru nemusí mít na první pohled nutně s videohrami nic moc společného, s čímž si ovšem dovolujeme nesouhlasit. Tento fantasy příběh byl totiž silně inspirovaný hrami Dungeons & Dragons a Magic: The Gathering a dává odpověď na otázku, co by se stalo, kdyby magická stvoření přestala využívat magii a obrátila se na vědu a techniku. Kromě moc pěkné grafiky a zajímavého příběhu navíc hlavní dvojici sympaťáků, trollí bratry Iana a Barleyho, v originále dabují Tom Holland a Chris Pratt. Takže pokud budete chtít pro jednou upustit od hraných filmů, určitě neváhejte!  

Zajímavost: Také tento film obsahuje množství odkazů, např. fastfoodový řetězec Burger Shire má před svou restaurací nápis: „Now serving second breakfast“ (Nyní podáváme druhou snídani). Jedná se o odkaz na Pána prstenů. 

Onward

Princ z Persie: Písky času 

Po relativně nových kouscích vám doporučíme něco zase trochu staršího. Tento film z roku 2010 představuje dobrodružství a snahu zachránit svět, není překvapením, že vše se odehrává ve starověké Persii. Hlavní role prince Dastana a princezny Taminy si střihli Jake Gyllenhaal a Gemma Arterton. Ti se snaží ochránit dýku, jež dokáže osvobodit legendární Písky času, které umožňují vrátit čas a vládnout tak světu.

Pokud se na tento film podíváte, připravte se na pořádnou dávku akrobatických kousků, asasíny a zbraně létající vzduchem. Musíme tu tento film zmínit také proto, že hra z roku 2003 Prince of Persia: The Sands of Time se dle nedávných zpráv v příštím roce dočká remaku.

Zajímavost: Jake Gyllenhaal veškeré kaskadérské scény ve filmu (a že jich je) točil sám bez využití dubléra.  

Prince of Persia

Ježek Sonic

Legendární modrý ježek Sonic se propadne ze svého herního světa do toho našeho, kde čelí různým nástrahám, neboť jeho přítomnost rozhodně není něco, co by se dalo snadno přehlédnout. Způsobí mimo jiné např. výpadek elektřiny v polovině Ameriky, což přiláká pozornost hlavního záporáka, Dr. Robotnika. Hlavního záporáka ztvárnil známý Jim Carrey, jehož bychom přes výrazný knír a silné brýle skoro ani nepoznali. Sonic se dočkal několika animovaných seriálů, celovečerní film má však na kontě poprvé.    

Zajímavost: Tvorba filmu začala již v roce 1993, ale kvůli neúspěchu Super Mario Bros byl film nakonec odložen. 

Sonic

Dračí prokletí 

Dračí prokletí, v originále Dragon’s Dogma, je animovaná fantasy série od Netflixu, která vyšla teprve minulý měsíc. Série je založená na stejnojmenné akční RPG videohře z roku 2012, k níž o rok později vyšla ještě vylepšená verze s názvem: Dragon’s Dogma: Dark Arisen. Hlavní postava Ethan se vydává porazit draka, který mu vzal jeho srdce. Zároveň však s každým démonem, s nímž bojuje, ztrácí něco ze své lidskosti. Je samozřejmostí, že sérii najdete online na Netflixu. 

Zajímavost: Každá z epizod je pojmenovaná podle sedmi smrtelných hříchů.   

Mad Max: Zběsilá cesta 

Na závěr si necháme jeden postapokalyptický kousek, a to film Šílený Max: Zběsilá cesta z roku 2015 s Tomem Hardym a Charlize Theron v hlavních rolích. Šílený Max, jehož pronásleduje jeho minulost, považuje za jediný způsob přežití osamělou pouť. Narazí ovšem na skupinu prchající pustinou v obrněném vozidle, která utíká před místním tyranem „Immortan Joem“. Imortan Joe svolává všechny své gangy a vydává se vzít si zpět, co považuje za své.

Film nabídne podívanou, u které se nebudete ani na vteřinu nudit. Nechybí divoké honičky, výbuchy, boj na dálku i na blízko, kostýmy a skvělé herecké výkony, to vše zabalené do krásného postapokalyptického pouštního prostředí. Pro zajímavost, Mad Max je videohra z roku 2015 vytvořená na základě filmové série Mad Max, ačkoliv do oficiálního kánonu této série nezapadá. 

Zajímavost: Během filmu bylo použito 88 jedinečných vozidel, kdy každé z nich mělo vlastní tým mechaniků. Pro samotné natáčení jich však bylo postavených přes 150. 

Mad Max

Snad vás na našem seznamu filmů inspirovaných videohrami alespoň něco zaujalo a věříme, že se u jejich sledování budete dobře bavit. Jaké další filmy či seriály, které mají něco společného s hrami, znáte? Podělte se s námi v komentářích! 

Štítky: koronavirus, filmy