Přejít k hlavnímu obsahu

Historie esportu v legendárním Tetrisu

28. 2. 2021 | 10:24 Všechny hry
Esportová historie se začala psát koncem minulého století, ale málokdo ví, že jedny z prvních turnajů se odehrávaly také v legendárním Tetrisu.
Tetris
Tetris
Zdroj: Tetris

Jedna z nejvíce ikonických původních her byla vytvořena v roce 1984 a již o šest let poté byla součástí Nintendo World Championships. Mistrovství bylo na tu dobu gigantické a dalo by se porovnávat s velkými akcemi dneška. Šampioni byli tehdy určeni v kategoriích pod 11 let, mezi 12 a 17 roky a u hráčů starších 18 let, což je dodnes v esportu něco nevídaného. Vítězem střední kategorie se stal třináctiletý Thor Aackerlund, který se již v mladém věku stal hvězdou a jeho výdělky v herní branži se pro jeho rodinu staly klíčovými. Dostalo se to však do takové míry, že Thor jako držitel mnoha rekordů postupně vyhořel a ze světa her zmizel.

Velký návrat přišel až dvacet let poté, když se nadšenci rozhodli uspořádat klání s názvem Classic Tetris World Championship. Tenhle turnaj se odehrál s jasným cílem, najít nejlepšího hráče Tetrisu na světě. V Portlandu se tak sešli různí rekordmani, kteří se do té doby nikdy neviděli. Historicky prvním vítězem v nové éře šampionátů se stal Jonas Neubauer, když ve velkém finále udolal Harry Honga. Jonas byl ve svých 29 letech prototypem pozitivně smýšlejícího, věčně se usmívajícího se, ale zároveň normálního pracujícího člověka, který však měl velkou vášeň v jednu konkrétní hru. Právě on byl vzorem toho, jak komunita Tetrisu je výjimečná. Celou jeho cestu k prvnímu titulu zmapoval jedinečný dokument o konání turnaje – Ecstasy of Order. 

Šampionát se postupně zvětšoval a spolu s ním se zlepšoval i Jonas, který vyhrál další tři mistrovství v řadě. Až v roce 2014 jej po dlouhém čekání sesadil dlouholetý rival a kamarád v jedné osobě Harry Hong. Jonas se ale vrátil v plné síle, aby vyhrál své další tři tituly světového šampiona. Více jich už ale nepřidal. V roce 2018 jej ve finále pokořil šestnáctiletý mladík Joseph Saelee a od tohoto momentu se začala psát nová etapa historie klasického Tetrisu.

Joseph neuvěřitelnou rychlostí posouval všemožné rekordy a motivoval spoustu mladých hráčů, aby se do více než 35 let staré hry ponořili. V loňském roce vše stvrdil teprve třináctiletý Dog, který ve finálovém souboji porazil svého jen o několik let staršího sourozence. Tetris je tady s námi již opravdu dlouho, a kdo někdy slyšel o hrách, tak jistě musel slyšet i o Tetrisu. Je tak naprosto něco neuvěřitelného, že naprostá většina hráčů v play-off loňského šampionátu byla mladší osmnácti let. Scéna se omlazuje, ale pozitivně naladěná a přátelská komunita Tetrisu stále zůstává. 

Kdo se s ní ale musel začátkem tohoto roku rozloučit, tak byl Jonas Neubauer. Sedminásobný šampion a velká herní ikona 5. ledna náhle zkolabovala a zemřela ve věku 39 let. Osud umí být opravdu krutý.

Štítky: Tetris
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.