Přejít k hlavnímu obsahu

Jednou cheater, navždy cheater? Profík se slovenskými kořeny prozřel a podepsal ve FaZe

5. 8. 2020 | 12:40 VALORANT
V CS:GO řádí Frozen, STYKO a staronově opět i Zero, dříve hojně také GuardiaN, v League of Legends se daří Neonovi a tím se výčet slovenských legionářů v zahraničí napříč hrami blíží ke konci. My vás nyní však obeznámíme s jedním, který není tak úplně ze Slovenska, ale jeho původ je jednoznačný. Jeho historie má však jeden velký háček.
babybay
babybay

O hráči jménem Andrej 'babybay' Francisty jste zřejmě nikdy neslyšeli. Jde o 25letého profíka, který sice na dresu nosí vlajku Spojených států amerických, kořeny má však na Slovensku a v Libanonu, což v případě Slovenska potvrzuje i jeho křestní jméno. Jeho kariéra odstartovala před mnoha lety v CS:GO, kdy se mu však do ruky dostaly cheaty, se kterými se nebál vyrukovat ani do oficiálních zápasů. Jednoho dne ale sklapla past. Jak se později údajně ukázalo, tak si babybay byl vědomý toho, co dělá, ale prostě a jednoduše s tím nemohl přestat.

Po trestu od portálu ESEA se rozhodl přejít na jinou FPS hru, konkrétně CrossFire, který je populární především v Číně, ale v rámci menších základen se hraje po celém světě. I přes ban za cheating z minulosti se o něj prala řada týmů. Babybay si vybral Team Carbon, kde strávil několik let. Mezi jeho velké úspěchy patří postup na světový turnaj Crossfire Stars, kde jinak zářily právě hlavně týmy z Asie, a také vítězství americké kvalifikace World Cyber Arena. Klasický public je v CrossFire sice protkaný cheatery, v této hře už to ale babybaye nijak nelákalo.

Jeho další kroky vedly k Overwatchi, nové hře od Blizzardu, kde jeho CS:GO minulost žádnou roli nehrála. Se vznikem Overwatch League po něm sáhl tým San Francisco Shock, díky čemuž se dostal mezi největší světovou smetánku a už jen základní plat se odhadoval na 50 tisíc dolarů ročně. V úvodní sezóně OWL se SF Shock umístili na 9. místě, ale historická sezóna byla teprve před nimi. V roce 2019 dokráčeli k titulu absolutních šampionů, to ale už babybay působil v Atlanta Reign, kam odešel po stříbrných play-offs Stage 1 začátkem dubna. V Atlantě působil až do nedávných týdnů, kdy v rámci Overwatche oznámil odchod do důchodu. I přesto je však jeho příběh inspirující, že v určitých případech by se všichni podvodníci, zejména v mladém věku, neměli navždy házet do jednoho pytle. Druhou šanci si zaslouží každý, vše je jen o tom se jí chopit správně. Což babybay dokázal.

To už se dostáváme k letošnímu létu, kdy – jak dobře všichni víte – vyšel Valorant. FPS titul od Riot Games zlákal spoustu všestranně nadaných hráčů a babybay není výjimkou. Od jeho oficiálního rozloučení s Overwatchem neuplynul ani měsíc a hráč se slovenskými kořeny si už našel špičkové působiště. O jeho služby projevil zájem FaZe Clan, kde se po odchodu jasonR stal čtvrtým hráčem dosud nekompletní sestavy. FaZe zavítali do nových vod už koncem června, s kompletováním celé pětice si ale dávají načas. Podpis zkušeného babybaye se však zdá být správnou volbou, protože jestli se dokázal za tak krátkou dobu adaptovat na nový titul, tak jistě o něm ještě hodně uslyšíme. Nyní už nezbývá nic, než čekat na oznámení pátého hráče, abychom znali skutečný potenciál.

Nynější sestava FaZe:

 Spojené státy americké Corey 'corey' Nigra
 Spojené státy americké Zachary 'ZachaREEE' Lombardo
 Kanada Jimmy 'Marved' Nguyen
 Spojené státy americké Andrej 'babybay' Francisty

Štítky: FaZe Clan, babybay
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.