Přejít k hlavnímu obsahu

Kobby: Kroužím kolem vápna a hledám ulice. Chci pohár pro Slavii

17. 12. 2020 | 15:21 EA SPORTS FC 24
Vůbec první oficiální člen slávistické esport divize se Martin "Kobby" Strnad uvolil k rozhovoru před závěrečnými koly 2. FIFA COOL ligy, kde drží barážové pozice a velmi rád by se probojoval do první ligy. Jaký má vztah přímo ke Slavii a jaké má ambice v ročníku FIFA 21?
Kobby Slavia
Kobby Slavia
Zdroj: Zdroj

Představil bys se na úvod čtenářům PLAYzone, kteří tě ještě neznají?

Jmenuji se Martin Strnad a je mi 22 let a už od mala jsem hrál, začal jsem někdy u PlayStation 1, někdy okolo roku 2004. Kompetitivně jsem začal hrát Fifu 14, kdy se mi při hraní módu Ultimate Team dařilo vyhrávat i nějaké tuzemské turnaje, dostal jsem se do místního podvědomí a v letošním roce jsem se dostal do esport týmu Slavie, vlastně přes DATART e:LIGU. 

Jak vlastně vznikla netradiční přezdívka? 

Už si na to popravdě vůbec nepamatuju, protože jsem si to vymyslel ještě jako malej, vůbec nevím, jak mě to napadlo, ale už to používám strašně dlouho.

Jaký je tvůj herní styl? Proč můžeš bavit fanoušky?

Můj herní styl se většinou zakládá na postupném a vytrvalém útoku, kdy se snažím kroužit kolem vápna, hledám ty ulice na přihrávku a jsem možná trochu jedinečný v tom, že skoro nepoužívám kličky, a možná proto se může soupeřům i hůře reagovat, protože jsem pro to pro mnohé nebezpečnějším.

Ty jsi ve FIFA COOL lize nováček, tak jak zatím hodnotíš tu úroveň druhé ligy? 

I druhá liga je velice kvalitní, je tu spoustu hráčů z předních esportových týmů a každý zápas je těžký, protože každý z nás se sem dostal oprávněně. Vzpomínám, že jsem hned ve druhém kole dostal docela výprask od Kucery, ale pak jsem se nějak vzpamatoval, udělal sérii výher a díky tomu se držím takhle vysoko.
 

Kobby Slavia Praha
Kobby Slavia Praha
Foto: SuperSlavia esports

Před devátým kolem držíš první místo v tabulce, baráž už je opravdu blízko. Jaké ambice byly před startem ligy?

Moje ambice byly se hlavně umístit v top 4, což se už snad povede, pokud si to v závěru nějak výrazně nepokazím. S tím jsem tedy poměrně spokojený a první místo už je jen takový bonus. Jsem opravdu spokojený s mojí pozicí v tabulce, protože start nebyl úplně ideální, ale teď to docela šlape.

Ve zbylých kolech tě čekají Sirisetsedm a Pikej?

Se Sirisetem si myslím, že jsem snad ani nikdy nehrál, minimálně za poslední dva roky. Pořád ale bojuje o postup, takže to bude určitě těžký soupeř a očekávám boj. S Pikejem jsem myslím ve FIFA 21 taky nehrál, ale minulý ročník ano a vím, že je to velmi kvalitní hráč. I když už asi nemá šanci postoupit, tak bude stále hrát o udržení. Oba dva budou těžcí soupeři, ale chci oba zápasy vyhrát pro udržení prvního místa.

Teď ke hře samotné, Jak ti sedí FIFA 21? V čem jsou podle tebe největší změny?

Určitě mi sedí FIFA 21 více, než FIFA 20, ve které jsem se docela trápil a byl to možná i můj nejhorší ročník. Pořád je tam spoustu hrubek, které se dají vylepšit, jako bloky nebo záhadné teleportace hráčů o několik metrů a odrazy, ale těžko říct, to z té hry asi nikdy nevymizí. 

Ty reprezentuješ pražskou Slavii. Fandíš jí v rámci české ligy? Jaký máš ke klasickému fotbalu vztah?

Jsem slávistou už od mala a byl to můj sen dostat se do Slavie, když se mi to nepovedlo na trávníku, tak aspoň takhle na tom virtuálním. Sleduju úplně každej zápas za poslední roky a jsem v tomhle trochu blázen, takže mě občas chytne i kolaps. Ale jo, poslední roky si užívám, protože to je nádhera, ligu vyhráváme, v evropských pohárech se taky daří. Je to takové vykoupení po těch dobách temna, kdy jsme bojovali o sestup, nebyly peníze a celkově to bylo špatný.

Fotbal sám stále hraju, konkrétně A třídu za FK Zlíchov a jinak v zahraničí fandím dvěma klubům, což jsou Real Madrid a Manchester United a můj vůbec nejoblíbenější hráč na světe je Cristiano Ronaldo. 

Kobby SK Slavia Praha
Kobby SK Slavia Praha
Foto: SuperSlavia Praha

Jak vlastně funguje vaše spolupráce s klubem samotným?

Do Slavie jsem se vlastně dostal díky tomu, že se rozjela právě DATART E:LIGA, kde se mi potom spolu s RIIJKem povedlo dostat až do semifinále a už tehdy probíhala nějaká komunikace, jestli s něčím nepotřebujeme pomoc a tak dále. Měsíc na to už přišla i oficiální nabídka. Slavia spolupracuje i s BRUTE, takže se dostaneme i do gaming housu a máme vlastního manažera, který nám pomáhá s tréninky a se vším co potřebujeme. 

Jak je na tom současná FIFA scéna a co bys na ní rád do budoucna změnil? 

Od toho roku 2014 si myslím, že se posunula neskutečně a poslední roky se objevují noví a mladí hráči, samotné turnaje se hodně posouvají. Na špičku ještě úplně nemáme i když jsme k ní blíže než před lety, ale i teď bylo vidět, když byla asi před měsícem kvalifikace od EA, že se nás pár dostalo poměrně daleko. Myslím, že do budoucna budeme konkurenceschopní. 

Máš nějaký dlouhodobý cíl, čeho chceš ve Fifě dosáhnout?

Můj hlavní cíl v této Fifě je dostat se do první COOL ligy. Potom bych chtěl strašně vyhrát letošní DATART E:LIGU, abychom pro Slavii donesli nějaký ten pohárek. Dlouhodobým snem je samozřejmě postup na Global Series a podívat se na ten samotný event, ale to je strašně komplikované. Sen to je, ale ještě k tomu něco chybí. 

Když bys postoupil do baráže, přál bys si hrát proti někomu konkrétnímu?

Popravdě mi to je poměrně jedno. Když to bude s nějakým sparťanem, tedy Casterem nebo Emericksonem, tak to bude mít takový větší náboj, protože to bude derby, ale hlavně chci postoupit a je mi jedno, proti komu to bude. 

Díky za rozhovor! Máš nějaký závěrečný vzkaz pro tvé fanoušky nebo čtenáře PLAYzone? 

Určitě budu rád, pokud mě budete sledovat na Twitchi, kde streamuju i víkendovou ligu a různé turnaje. Díky za dosavadní podporu a budu vděčný, pokud se mnou vydržíte!