Přejít k hlavnímu obsahu

Matchfixing se v Číně tvrdě trestá, důkazem jsou Newbee

16. 5. 2020 | 00:34 Dota 2
Podezření z podvodu vznesené proti uznávané čínské organizaci Newbee bylo potvrzeno. Mezi usvědčenými je i mistr světa z roku 2012 Zeng "Faith" Honda, který se stal i vicemistrem světa o pět let později.
Faith
Faith

Obvinění v únoru vznesla jedna z nejuznávanějších osobností Dota 2 scény vůbec, a to legenda čínské Doty Zhang "Xiao8" Ning. Prohlásil, že jestli zápas mezi Newbee a Avengerls ve třetí kvalifikaci na StarLadder ImbaTV Minor byl v pořádku, sní na streamu svůj exkrement. Nyní se po několikaměsíčním vyšetřování potvrdilo, že Xiao8 měl pravdu a jednalo se o matchfixing.

Z klipů jsou vidět totální nesouhra a naprosto nesmyslná rozhodnutí, která stála Avengerls celou sérii a díky tomu se Newbee dostali v kvalifikaci dál. Podobně zahrané situace by se daly omluvit u nesehraných týmů na nízkém MMR, ovšem u profesionálních hráčů hned vzniká podezření, protože sázení proti svému týmu nebo úplatky byly vždy pro hráče lákavou neřestí.

Doživotní ban od ImbaTV, partnera Starladderu, obdržela kompletní sestava Newbee, a to Xu "Moogy" Han, Wen "Wizard" Lipeng, Yan "Waixi" Chao, Yin "Aq" Rui a Zeng "Faith" Hongda. K doživotnímu zákazu hraní pro zmíněné hráče se přidala i CDA neboli Čínská asociace profesionálů, ke které patří všechny velké čínské kluby, z jejichž soutěží jsou Newbee rovněž vyhoštěni. Trestu se dostalo i organizaci, jež od nynějška není členem výše zmíněné asociace.

Dosud však neznáme motivy tohoto podvodu, nejspíše finanční odměna musela být obrovská. Proč by si jinak skvělý hráč a mistr světa kazil dobrou pověst?

Štítky: newbee, Matchfixing