Přejít k hlavnímu obsahu

Na konci jsem si dvakrát lízl perfektní kartu, řekl po triumfu v Samsung Letní sklizni Jarla

25. 6. 2020 | 16:35 Hearthstone
Vítězem speciální Samsung Letní sklizně se po nelítostném boji stal Jaromír "Jarla" Vyskočil z týmu Nordavind. Jednadvacetiletý hráč ve velkém finále dvou posledních mistrů České republiky udolal Faeliho a došel si pro sedmitisícovou prémii i přímý postup na Samsung MČR v mobilních hrách. „Můj cíl bude jasný, zase budu chtít vyhrát,“ hlásí český šampion z roku 2018.
Jarla MČR 2018
Jarla MČR 2018

Ve hře o postup do finále WB ses docela trápil s Martimem. Jak moc to byl těžký souboj?  

Úplně jsem nečekal, že otevře svým Demon Hunterem, díky čemuž šel rychle do vedení 1:0. Poté následovalo counterování balíčků z obou stran a také celkem očekávaná pátá hra Warlock proti Roguně, což bývá většinou hodně vyrovnané. Dokonce díky náhodně vygenerovanému Sapu mi Martim spálil moji vítěznou kartu v podobě Malygose, takže hra trvala o něco déle a partii jsem musel vyhrát i bez tohoto legendárního draka.

Ve finále jsi nastoupil proti Faelimu, proti kterému tě čekal další těžký zápas. Čekal jsi tak vyrovnanou bitvu? 

S Faelim jsme se v turnaji potkali podruhé. V první sérii jsem vedl 2:1 a měl jsem Rogunu plus Demon Huntera proti Druidovi, takže jsem se cítil celkem dobře. Faelimu to ale dvakrát hodně dobře přišlo, takže nakonec bral vítězství a já jsem musel přes Losers Bracket. Ve finále jsem se ale papírově cítil favoritem, protože jeho line-up neměl úplně nejlepší odpověď pro mého Demon Huntera. To je také balíček, který mám momentálně nejvíce nahraný a hodně si s ním věřím. Počítal jsem i s tím, že série půjde třeba i do stavu 0:2 a poté můj Demon Hunter bude mít tři dobré matchupy, a že to nějak snad zvládnu. Očekával jsem zkrátka vyrovnanou bitvu.

Faeli měl ale ve finále navrch, vedl 2:1 a ve čtvrté hře si vedl lépe. Nebál ses už, že je konec? 

Je to tak, ve čtvrté hře měl "jeden kartový Priest" Faeliho hodně dobrou early game. Pokud si to dobře pamatuji, tak ve druhém a třetím kole mu přišla pokaždé perfektní karta z vršku balíčku a měl i další odpovědi, takže to nevypadalo úplně nejlépe. Možná jsem i jeho Priesta trochu podcenil a nezahrál jsem to úplně přesně. Ke konci jsem se trošku bál, že pokud by mě nezachránily karty z vršku, že by to mohl být konec série. 

Co se potom zlomilo? Čím se ti podařilo najednou svého soupeře přehrát?

Nevím, jestli jsem ho přehrál, ale každopádně se to na konci hry zase trochu obrátilo a tentokrát jsem si já dvakrát lízl perfektní kartu. A to stačilo na vítězství. 

Jarla MČR 2018

V pátém dějství finálové série už se mohlo stát cokoliv. Co nakonec rozhodlo ve tvůj prospěch?

Do páté hry jsem šel opět s tím, že můj Demon Hunter má zhruba 60% šanci na výhru proti Mágovi, takže jsem si věřil. Nakonec to bylo těsnější, než bych si představoval, protože Faelimu přišel drak v šestém kole a kombinace Dragoncaster plus Yogg Box mohla hru ještě zdramatizovat. Naštěstí toho box moc neudělal a v sedmém kole jsem ukončil celou sérii.

Můžeš se stát prvním dvojnásobným šampionem republiky v Hearthstone. Je to velká motivace? 

Určitě mám velkou motivaci. Bylo by pěkné být dvojnásobným mistrem České republiky, ale hráči tam budou kvalitní a vyhrát může kdokoli. Nejlepší by bylo dát si opět finále proti Faelimu. Co víc by si diváci mohli přát?!

Co dalšího máte v nejbližších týdnech a měsících před sebou?  

Před třemi týdny skončila první sezóna Grandmasters 2020, takže teď mám po náročných dvou hracích měsících chvilku offseason. To znamená, že budu po večerech asi častěji streamovat na svém Twitch kanále. Za měsíc mě pak čeká Masters Tour Asia, které bude hrané opět online, a v půlce srpna začne druhá sezona Grandmasters 2020. Na konci roku proběhne mistrovství republiky a možná si zahraju i nějaké další menší turnaje.

Jsou tomu tři roky, co jste se byl členem zlatého týmu na mistrovství světa ve hře Hearthstone. Myslíš si, že tento výsledek můžete ještě někdy zopakovat?  

To hlavně záleží na tom, jestli Blizzard bude chtít pořádat další Global Games. Loni jsme s Faelim skončili za Českou republiku v top osmičce, takže pokud se turnaj opět uskuteční, uděláme maximum pro vítězství.

A kdy tě zase uvidíme na mezinárodní scéně?

Na individuální mistrovství světa se snažím dostat už čtyři roky, ale zatím se mi to nepovedlo. V roce 2017 jsem skončil druhý v bodování, ale postupoval pouze první. V roce 2018 jsem byl v bodování v top čtyřce, jenže opět postupoval pouze jeden. Loni jsem byl v Grandmasters lize dvě výhry od postupu a to stejné se mi stalo před třemi týdny. Opět jsem vypadl v semifinále, dvě výhry od postupu na mistrovství světa. Zahrát si na Worlds je můj sen a snad se to někdy povede! 

Jarla MČR 2018
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.