Přejít k hlavnímu obsahu

Nová sada nerfů je venku, dotýká se především Demon Huntera a Warlocka

22. 4. 2020 | 08:30 Hearthstone
Blizzard přichází s dalšími úpravami karet, kterými se snaží vyrovnat aktuální metu. Do parády si vývojáři vzali především Demon Huntera, nerfům se ale nevyhnuli ani Warlock nebo Mage. Posilnění se naopak dočkal Paladin.
Demon Hunter
Demon Hunter

Příchod nového Hearthstone roku s sebou přinesl klasickou rotaci starých karet, příchod nové expanze a také úplně novou class, naprosto zásadní proměnou tedy prošla celá metagame. A jak tomu tak bývá, odhadnout, jak bude vypadat meta nová, se úplně nepovedlo. Největší problém bylo už od začátku celé nové povolání, Demon Huntera vývojáři zkrátka extrémně podcenili, a tak přišly hned po pár dnech hotfix nerfy.

Po nich sice meta na chvíli vypadala celkem vyrovnaně, některé classy ale stále převyšovaly ostatní a jiné zase byly velice pozadu. Kompletně tak první vlna nerfů svůj účel nesplnila, což znamená, že vývojáři nyní přichází s další vlnou balančních změn. Hlavním cílem byl opět Demon Hunter, který se jen pár dní po nerfech v lehce upravených variantách opět dostal na naprostý vrchol. Vedle toho se ale Blizzard podíval i na Wild a nerfu se dočkal i Galakrond Lock, který byl v řeči čísel po celou dobu po nerfech nejlepším balíčkem.

HS nerfs
HS nerfs

Konkrétně se změny dočkalo rovných deset karet (v grafické podobě si můžete obsah úprav prohlédnout na obrázcích), jako první se tedy pro pořádek podíváme na ty z Wildu. Tam se Blizzard rozhodl oslabit nejstarší Quest na Mage, pro jeho splnění je nyní potřeba zahrát už osm spellů nepocházejících z vašeho balíčku. Tento nerf ale moc efektivní nejspíše nebude, protože možností, jak získat spelly, má Mage opravdu hodně. Jako druhá karta na Wildu dostala nerf Bloodbloom od Warlocka, která nově stojí čtyři many. Zbytek změn je už zaměřen na Standard a nutno uznat, že tentokrát to vývojáři vzali opravdu zhurta.

Zdražení o jednu manu se dočkali Kael'thas Sunstrider i Bad Luck Albatross, o jeden život méně nyní zase bude mít Frenzied Felwing. Všechny tyto karty jsou sice neutrální, je ale jasné, že nerf Kael'thase je mířen především na Spell Druida. U Bad Luck Albatrosse jde tedy o vlastně jediné obecně mířené oslabení, Frenzied Felwing byl totiž nerfnut především kvůli Demon Hunterovi. Když už jsme u něj, co se týče čistě jeho karet, zdražení o jednu manu a zvýšení útoku o jedna zasáhlo Altruis the Outcast. O útok méně naopak budou mít Glaivebound Adept a Battlefiend.

HS nerfs
HS nerfs

Tím se ve výčtu změněných karet blížíme skoro ke konci, Demon Hunter byl zkrátka evidentně problém číslo jedna. Poslední oslabení tak padlo na Warlocka, jeho kartu Sacrificial Pact už nyní budete moci použít pouze na své démony. Na závěr pak jedna pozitivní zpráva, Blizzard se totiž tentokrát rozhodl i buffovat. Posilněna bude Paladinova kartička Libram of Justice, nově si za ní zaplatíte už jen pět man.

Nová dávka balančních změn, která do hry dorazila v úterý spolu jakožto patch 17.0.2, je rozhodně vydatná. Co si o ní ale myslíme? Nelze být stále negativní, designéři evidentně dávají na stav hry pozor a chtějí, aby byla pro hráče co nejzáživnější, a samotný obsah změn ani úplně kritizovat nemůžeme. Otázkou tak zůstává maximálně to, jestli není paradoxní takto silně oslabit Demon Huntera a zároveň zbavit Galakrond Warlocka jeho hlavního spellu proti této class.

Na konec už lze zmínit pouze to, že (navzdory tomu, že nerfy rozhodně potřeba byly) je zkrátka špatná vizitka vývojářů muset zasahovat do karet nejen pár dní po expanzi, ale ještě jednou ani ne měsíc po jejím vydání. Započítáme-li i to, že něco takového bylo potřeba i při příchodu posledního rozšíření, je určitě minimálně tématem pro diskuzi to, zdali je aktuální vývojářský tým pro Hearthstone to pravé ořechové.

HS buffs
HS nerfs
HS nerfs
HS nerfs
HS nerfs
HS nerfs
miluju videohry a hlavně ligu legend