Přejít k hlavnímu obsahu

Ovlivňování zápasů v Severní Americe došlo tak daleko, že jej prošetřuje samotná FBI

2. 4. 2021 | 19:24 Counter-Strike 2
Komise pro esportovou integritu (ESIC) informovala o tom, že do jejího vyšetřování vstupuje Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Prošetřuje se rozsáhlý match-fixing, kteří sázeli na své zápasy nebo ovlivnili výsledek zápasu v něčí prospěch.
FBI
FBI
Zdroj: CS:GO

Skandál jménem iBUYPOWER nejspíše většina fanoušků CS:GO zná, aktuální kauza match-fixingu ale má podstatně větší rozsah a ve hře je daleko více peněz. Spekulace lítají ve vzduchu už nějaký čas, ale komisař ESIC Ian Smith nyní informoval o tom, že do vyšetřování je zahrnuta také FBI. Samotné šetření probíhá od září minulého roku a soustředí se na dvě skupiny hráčů. Tou první jsou hráči, kteří sází na svoje zápasy. Druhou skupinu tvoří hráči, kteří jsou zaplaceni někým jiným za to, aby zápas dopadl tak, jak to potřebují.

„Je to součástí daleko většího vyšetřování, které nám zabere bohužel více času. Byly zde malé, ale zato velmi výrazné skupiny hráčů, kteří po dlouho dobu organizovaně ovlivňovali výsledky zápasů MDL v Severní Americe,“ uvedl Ian Smith v rozhovoru. „Do jisté míry spolupracujeme s FBI, kteří teprve v nedávné době vytvořili jednotku pro sportovní sázení. Jsou dobří, ale nezkušení, protože sportovní sázení je v Severní Americe nová věc, tak se každý snaží zorientovat co nejrychleji.“

Smith také dodal, že komise má velmi dobré důkazy, díky kterým budou hráči potrestáni na dlouhou dobu. Již v lednu bylo zabanováno 35 hráčů na dobu zákazu činnosti až pět let. Tehdy se jednalo o sázení v australských turnajích. Nová věc, která vyplavala na povrch, se týká záznamu konverzace z TeamSpeaku tehdejšího týmu Rebirth z října roku 2020. Na záznamu se hráči této organizace otevřeně domlouvají na tom, že zahodí své dva nadcházející zápasy v ESEA Premier League proti Incognito a Russian Canadiens. Na nahrávce konkrétně figurují Sebastian “retchy” Tropiano, Kevin “4pack” Przypasniak a Carson “nosraC” O’Reilly.

K samotnému zahození nakonec nedošlo, jelikož si hráči uvědomili, že jejich kanál může být nahráván či odposloucháván. O možném zahození zápasu věděli i dva hráči Russian Canadiens, Alex “vek” Voynov a David “J0LZ” Jolin. První zmiňovaný měl mít k dispozici informace o pozicích protějšího týmu, aby jakožto in-game leader dotáhl svůj tým k vítěznému konci a zároveň to nevypadalo nápadně. Samotný vek všechno, co se říká popírá. Nezbývá nám než čekat, jaké další důkazy vyplavou na povrch a jak přesně se do situace vměstná FBI.

Štítky: FBI
Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.