Přejít k hlavnímu obsahu

Pod lupou: Origen stoupá, pátá výhra v řadě není náhoda

20. 2. 2019 | 01:41 League of Legends
Patrik s Origenem se tabulkou dere vzhůru. Skóre 6-4 možná nijak hvězdně nevypadá, ale pět výher v řadě a výhra nad G2 rozhodně vypadá slibně.
Origen 2019 LEC
Origen 2019 LEC

Origen navíc vyhrál už pátý zápas v řadě, a to proti nim stály i týmy SK Gaming, Schalke 04 nebo už zmiňovaný G2 Esports. Sesterský tým známého Astralisu zkrátka i přes podprůměrný start v posledních týdnech vypadá extrémně silně, z čehož mají čeští fanoušci samozřejmě velkou radost. Hlavním rozdílem oproti prvním týdnům je, že Origen už nehraje stylem, kdy pouze reaguje na tahy soupeře a hráči už se dostávají na stejnou vlnu. Když dříve jeden z playmakerů (většinou Mithy nebo Kold) chtěl vyvolat menší či větší teamfight, zbytek týmu ho nenásledoval dostatečně rychle, což vedlo k velkému počtu zbytečných smrtí.

LEC Origen Mithy

Jeden příklad za všechny - z druhé oficiální hry letošní sezóny proti Fnatic. Na první pohled jasná chyba supporta Mithyho. Ten však viděl, že midař Fnatic (Galio) musel do báze, přičemž naopak Nukeduck pushuje midlane. Kold je navíc ve spodní části jungle a proto se Mithy vydává rozhodit wardy do jungle nepřátelského týmu (I když s Patrikem úplně nepushují linku. Kvůli komunikačním chybám se však Mithy dostává do 1v3 situace, ze které kvůli jeho mechanické chybě navíc putuje first blood pro Fnatic. Při trochu lepší komunikaci by přitom mohl Origen jednoduše vytvořit situaci 3v4, nebo Mithy do soupeřovy jungle vůbec nemusel chodit. 

S postupem času však tým pookřál - Trochu tomu pomohly jiní pickovaní šampioni, ale hlavním důvodem byla celková proměna herního projevu. Hra Origenu nyní působí promyšleněji a tým je v early i mid game více aktivní a nereaguje tolik jen na akce svých oponentů. Týmu hodně pomáhá v draft fázi také hluboký champion pool jednotlivých hráčů. Největší rozpětí hrdinů zatím prokázal Nukeduck, který si v deseti zápasech zahrál hned 9 šampionů (pouze Yasua vytasil dvakrát). Stabilně velmi dobré výkony podává i česká chlouba Patrik, který v týmu tvoří konzistentně největší palebnou sílu (přes 30 % týmového damage - 2. nejvíc z LEC botlanerů). 

LEC Patrik Origen

Jak Patrik, tak i Nukeduck patřili k nejlepším hráčům Origenu i v prohrách, kdy týmový projev nevypadal zrovna nejlépe. Výrazně lépe ale vypadají výkony Kolda s Mithym, kteří nyní vypadají jako dvojka, tvořící pracovitý motor fungujícího celku. Mithy se snad konečně pomalu vrací zpět do své nejlepší formy a Kold znovu ukazuje, jak platným junglerem může být, když ho hra baví a dostává v junglení trochu volnosti. V posledním kole se právě dánský lesapán výrazným způsobem podepsal pod výhru nad Excel, ve které se svým Gragasem diktoval hru a dosáhl líbivého skóre 8/1/5.

Do hry se naopak opticky moc nedostává Alphari (pouze 53,3% účast u killů), čehož by teoreticky mohli využít budoucí soupeři Origenu a zkusit zápas vyhrát přes nějakého split pushera typu Jayce, Irelia či Fiora. Dokud však bude druhý solo-laner, Nukeduck, podávat takové výkony, jako ten se Zedem proti G2, Origen se nemá čeho obávat. Už v nadcházejícím týdnu budou Guilhotovi svěřenci znovu prověřeni. Patrik se totiž dočká souboje s dvěma hvězdnými marksmany, a to sice s Rekklesem z Fnatic a Hans Samou z Misfits. LEC se vrací v pátek od 18:00!

Štítky: LEC, Origen, Patrik