Přejít k hlavnímu obsahu

PogChamp je dalším emotem, který na Twitchi končí. Důvodem je reakce k útoku na Kapitol

7. 1. 2021 | 10:47 Twitch.tv
Když se řekne Twitch, hned se každému vybaví ty nejpoužívanější emoty, které formují kulturu kolem nejoblíbenější streamerské platformy. Čas od času se ale sám Twitch některé z oblíbených grafických projevů určité emoce rozhodne smazat kvůli různým názorům člověka, který je s emotikonem úzce spjat.
PogChamp
PogChamp

Twitch už je tady s námi skoro 10 let a většinu času patřil mezi jeho nejoblíbenější emoty PogChamp, který vznikl na základě obličeje a reakce Ryana 'Gootecks' Gutierreze, bývalého profesionálního hráče Street Fighter, z videa od Cross Counter TV v roce 2010. Za minulý rok byl PogChamp hned po Kappě nejpoužívanějším základním Twitch emotem, protože jeho použití v komunitě zlidovělo. Zkratka "Pog" původně znamená "Play of the Game", ale – i když původní reference byla přesně opačná – postupně se začala využít na oslavování naprosto všeho.

Včerejší den však byl poslední, co jste mohli v chatu "Pogujícího šampiona" využít. Gootecks byl totiž proslulý svými krajně pravicovými názory a právě jeho reakce na aktuální dění v americkém Kapitolu byla posledním hřebíkem do rakve (vyjádření najdete stále u něj na Twitteru). PogChamp tedy následoval osud BlessRNG, který byl odstraněn loni v červnu, protože na tvář emotikonu Brada 'BlessRNG' Jollyho padlo obvinění ze "špatného zacházení" ke své bývalé přítelkyni. Také modlící se BlessRNG patřil ke kultům Twitch chatu a dodnes nám chybí.

Twitch na podobné situace reaguje opravdu svižně, až se to zdá vůči jiným problémům platformy mírně zvláštní. V tomhle případě však chce zapracovat i na tom, aby "Pog" žil nadále, jen v jiném provedení, a společně s komunitou bude pracovat na novém emotu pro jakékoliv "hype" a oslavné momenty. Dá se však očekávat, že ať už vznikne cokoliv, tak tvůrčí postavy Twitch komunity si jistě najdou cesty, jak dnes už smazaný emote využívat. Modifikace BTTV nebo FrankerZ totiž do chatu přináší i neoficiální emotikony a mezi nimi najdeme variace Pog, PagChomp, PagMan, POGGERS a spoustu dalších. Potlačení komunitní tvorby bude v tomhle případě těžké.

Štítky: PogChamp, Gootecks
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.