Přejít k hlavnímu obsahu

PREVIEW: Jak budou probíhat letošní IEM Katowice? Sice online, ale s 24 týmy a milionem dolarů

14. 2. 2021 | 18:37 Counter-Strike 2
IEM Katowice 2021 se blíží nezadržitelnou rychlostí a i když se letos uskuteční kompletně online, je se rozhodně na co těšit. Dočkáme se souboje 24 týmů z celého světa, ale také milionového prize poolu či legend za mikrofonem.
Katowice
Katowice

IEM Katowice patří tradičně mezi nejsledovanější a nejprestižnější turnaje ze světa Counter-Striku. Kvůli současné situaci se opět nedočkáme naplněné Spodek Arény, přesto se je rozhodně na co těšit. Pojďme si teď představit podobu letošní edice tohoto legendárního turnaje.

Katowický turnaj je zařazen v kalendáři ESL Gaming do nejvyšší kategorie Masters Championship, kde je kromě něj již už jenom ESL One Cologne. Co to znamená? V turnaji se představí rovnou 24 týmů, které o své místo v turnaji bojovaly celý loňský rok. V turnaji tak najdeme zástupce ze hned ze čtyřech světových regionů, jedinou výjimku tvoří asijské týmy - žádný z kvalifikovaných celků totiž nezískal víza do Evropy, kde všechny týmy v současnosti pobývají. Celkem čeká na účastníky bohatý prize pool 1 000 000 dolarů, který je skvělou motivací.

Celý turnaj začne již v úterý 16. února, kdy začne odstartuje fáze nazvaná Play-In. V ní se představí 16 týmů, které čeká double-elimination BO3 pavouk o postup do hlavní části. Už v první fázi se je rozhodně na co těšit, nastoupí do ní totiž celky jako mousesports, Liquid, Complexity nebo fnatic. Osm nejlepších týmů postupuje dále.

Úvodní zápasy IEM Katowice Play-In
 Německo BIGvs. Evropa Movistar Riders  CIS Virtus.provs. Polsko Wisla Krakow
 Rusko Spiritvs. Evropa Cloud9  Švédsko Ninjas in Pyjamasvs. Evropa Complexity
 Rusko Gambitvs. Brazílie Team One  Evropa OGvs. Švédsko fnatic
 Austrálie Renegadesvs. Evropa mousesports  Spojené státy americké Liquidvs. Brazílie MIBR

Hned ve čtvrtek 18. února však začne ostřeji sledovaná hlavní část turnaje, kde osm postupujících doplní osmička nasazených týmů, která si své místo v turnaji zajistila díky umístění v ESL žebříčku. Mezi nimi nalezneme i velkou trojku Astralis, Vitality a Natus Vincere, stejně tak ale například Heroic, FURIA nebo FaZe. Tato fáze se odehraje hybridním double-elimination formátem, který je tradiční pro turnaje z dílen ESL Gaming. Ve zkratce, týmy budou rozřazeny do dvou skupin po osmi, kde se utkají v dvojitém pavouku. Vítěz celé skupiny zamíří rovnou do semifinále, zatímco poražený tým z finále horního pavouku a vítěz spodního pavouku zamíří do čtvrtfinále. Celkem se tak v play-off představí šest týmů. Šampiona se dozvíme v neděli 28. února, kdy se odehraje velké BO5 finále.

Celky nasazené do hlavní části turnaje
 Dánsko Astralis Ukrajina Natus Vincere
 Dánsko Heroic Francie Vitality
 Brazílie FURIA Francie G2
 Spojené státy americké Evil Geniuses Evropa FaZe

Jak bude turnaj probíhat už znáte. Proč ale stojí za to jej sledovat?

Mousesports poprvé s novým vůdcem

Velké změny proběhly v týmu mousesports, kde již třetím rokem bojuje také slovenská hvězda frozen. Dosavadní kapitán karrigan se totiž rozhodl změnit směr své kariéry a přejít jinam. Mouz tak museli lovit nového IGL, kteří jsou na trhu nedostatkovým zbožím. Novou posilu našli až v Austrálii, kde podepsali s leaderem Renegades dexterem. Ten zažil loni úspěšný rok, když na australské scéně vyhrál vše, co šlo. K tomu si stihl před lockdownem připsat ještě druhé místo na DreamHack Liepzig. Očekávání od nového kapitána tak rozhodně nebudou malé, je však otázkou, jak si dexter povede po více než roce, kdy hrál pouze na lokální scéně. Více o minulosti tohoto australského IGL najdete v našem článku.

NAVI a Astralis v souboji o světovou jedničku

Oproti předchozím letem, kdy byli Astralis jasnou světovou jedničkou, se od začátku online éry přetahovalo o tuto pozici hned několik týmů. Momentálně jsou k prvnímu místu nejblíže právě Astralis a Natus Vincere

V prvním letošním turnaji BLAST Global Finals to byl s1mplův celek, který tahal za delší konec provazu a v Katowicích mohou svou pozici potvrdit. Na prvním místě HLTV žebříčku se však stále vyhřívají Astralis a rozhodně si nebudou chtít nechat ujít svůj třetí titul z polského města gamingu.

Rivalitě přidává i Intel Grands Slam, který nabízí milion dolarů pro tým, který v rozmezí deseti turnajů vyhraje šest z nich. Pokud však tým vyhraje Masters Championship turnaj jako je právě IEM Katowice, stačí výhry jen čtyři. Právě NAVI jsou po výhře loňských Katowic ve vedení, pokud by však vyhráli Astralis, kteří mají na kontě tituly dva, bude Dánům následně stačit už jenom jediná trofej.

NAVI Katowice
NAVI Katowice
Foto: PLAYzone - Milan Dobeš

Vypořádají se Vitality s pauzou svého kapitána?

Během BLAST Premier Spring Groups Vitality nečekaně oznámili ztrátu svého IGL apEXe. Ten byl koučem posazen na lavičku přímo v průběhu turnaje a dostal čas na zdravotní pauzu. Důvod byl, stejně jako v řadě loňských případů, syndrom vyhoření a další osobní problémy. 

Vitality tak nasadí svého šestého hráče Niveru, přítomnost zkušeného leadera však bude týmu chybět. Souboj s Evil Geniuses už naznačil, že to nebude ani zdaleka jednoduchá úloha. Na Vitality tak v Katowicích čeká velká výzva. 

FURIA poprvé v nové sestavě, karrigan opět ve FaZe

Brazilská jednička FURIA musela hledat záplatu za svého hvězdného snipera HEN1ho, který se rozhodl zamířit za svým dvojčetem do ex-MIBR. Podepsala tak amerického talenta juniora, který však kvůli vízu zatím s týmem nenastoupil a dosud jej zastupoval neméně talentovaný šestý hráč týmu, Brazilec honda. S ním však FURIA zatím nehrála podle představ a je otázkou, zda junior dokáže tuto situaci změnit.

V nové sestavě nastoupí i FaZe, kam se po letech vrací karrigan. Očekávání budou obrovská, jak šlo totiž poslední dny vidět, FaZe hrají v obrovské pohodě a karrigan může pomoct vyřešit největší nedostatky.

 

Katowice studio
Katowice studio
Zdroj: Twitter @IEM

Nové studio a GeT_RiGhT za mikrofonem

Jeden z důvodů, proč loni působil každý turnaj podobně, bylo i virtuální studio, které vždy působilo stejně. Toho si je vědomo i samotné ESL a proto pro IEM Katowice vybudovalo zbrusu nové epické studio, ze kterého se celý turnaj odvysílá. Zároveň nás čeká pořádná porce talentů za mikrofonem. Celý turnaj bude moderovat stunna, komentovat bude zkušená čtveřice Machine, SPUNJ, JustHarry a Hugo Byron. Tím největším tahákem však budou analytici. V této pozici se představí bývalá hvězda NiP GeT_RiGhT, kouč týmu EXTREMUM kassad, a bývalý kouč FaZe YNK.

Turnaj IEM Katowice startují již v úterý, jak Play-in, tak hlavní fázi můžete sledovat v našem zápasovníku.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.