Přejít k hlavnímu obsahu

Preview: Kdo postoupí na IEM Katowice Major?

16. 1. 2019 | 08:40 Counter-Strike 2
První Major roku se blíží a s ním také regionální Minor turnaje. Jako obvykle se odehrají čtyři turnaje po osmi týmech, nově se však hraje o 10 míst. Kdo uspěje a objeví se v Katowicích?
IEM Katowice
IEM Katowice

Regionální Minory slouží jako kvalifikace pro vrchol CS:GO, Major turnaj. Tím dalším v pořadí bude únorový IEM Katowice Major, který zná 14 svých účastníků, zbylých 10 se však bude muset probojovat právě přes Minory a ukázat, že právě oni jsou nejlepším týmem svého regionu.

Podobně jako tomu bylo před FACEIT Majorem, i teď se všechny Minory odehrají na jednom místě. Tím je katowické ESL studio, kde rovněž bude probíhat první část Majoru. Tento krok slouží hlavně k tomu, aby týmy, jež se na Major dostanou, měly předem zajištěná víza.

IEM Katowice 2015

Formát zůstává podobný jako u minulých ročníků. Uvidíme tak celkem 32 týmů ze čtyřech různých regionů - Evropa, CIS, Asie a Amerika. Z každého regionu postoupí dva nejlepší týmy přímo do New Challengers části IEM Katowice Majoru. Novinkou je však Minor Play-in. V něm se utkají týmy, jenž se umístily na třetím příčce, o poslední dvě místa na Majoru.

V každém Minoru jsou týmy rozděleny do dvou skupin, ve kterých se utkají formátem GSL. Čtveřice nejlepších se poté potká v play-off, jenž se odehraje double-elimination BO3 formátem. Jak již bylo napsáno, finalisté postupují rovnou na Major, zatímco tým na třetím místě si zahraje Minor Play-in, které se odehraje stejným formátem jako play-off jednotlivých Minorů.

Pojďme se teď podívat na samotné Minory.

CIS Minor - 16. - 20. února
 Skupina ASkupina B
 Bělorusko Nemiga Ukrajina pro100
 Rusko Spiriit Kazachstán AVANGAR
 Rusko Gambit CIS Runtime
 CIS Syman Rusko Winstrike

Jako první uvidíme v akci týmy z CIS regionu. V něm bude podle předpokladů favoritem tým Gambit, jemuž se sice ke konci loňského roku příliš nedařilo, přesto však podává stabilně lepší výkony, než ostatní týmy na tomto Minoru. Gambit se zároveň poprvé představí v sestavě s bondikem, která na papíře vypadá silně a dá se tedy očekávat, že Gambit uzmou 1. místo ve svém regionu.

Favoritů na druhé postupové místo je více. Největší šance bude mít trio týmů Spirit, pro100, AVANGAR, které patří dlouhodobě mezi špičku CIS scény. Dá se tedy předpokládat, že 2. a 3. místo obsadí právě někdo ze zmiňované trojice.

Šanci má však téměř každý. CIS scéna je známá svou vyrovnaností, o čemž jsme se několikrát mohli přesvědčit při předchozích Minorech. Postoupit budou chtít také Runtime s ex-Na´Vi duem starix, seized nebo nová sestava týmu Winstrike, jenž se pokusí opět probojovat na Major.

Dosia
EU Minor - 16. - 20. února
 Skupina ASkupina B
 Evropa mousesports Finsko ENCE
 Dánsko OpTic Turecko ex-Space Soldiers
 Srbsko Valiance Dánsko North
 Francie Vitality Bulharsko Windigo

Nejočekávanější a nejnabitějším Minorem bude ten evropský. Týmy jako mousesports, ENCE nebo North slibují vyrovnanou podívanou, postoupit však nemůže každý. 

Největším favoritem je bezesporu tým mousesports, jenž dlouhodobě patří mezi světovou TOP5. Nic než postup tedy pro tento tým nepřichází v úvahu. 

Otazník však visí nad ostatními postupujícími. Největšími favority jsou týmy ENCE a North, které dlouhodobě ukazují kvalitu na světové scéně. Zatímco North mají od FACEIT Majoru problém dostat se do formy, ENCE má stabilně silné výsledky a dá se očekávat, že Finové obsadí druhé místo na úkor Dánů.

Šanci však mají také OpTic a Vitality, jímž ovšem zatím chybí výraznější výsledky a proto je nelze považovat za favority. Vitality se navíc představí v nové sestavě, ve které Happyho nahradil Brit ALEX.

Překvapit by mohl srbsko-severský tým Valiance, jenž v minulosti ukázal, že zvládne držet krok i se silnějšími týmy. Příliš se však nedá počítat s Windigo, velké šance nemá ani tým ex-SS, jenž přišel o Xantarese a na Minor nastoupí se stand-inem.

mousesports
Asia Minor - 16. - 20. února
 Skupina ASkupina B
 Izrael Aequus Thajsko Beyond
 Čína CyberZen Jižní Korea GOSU
 Austrálie Greyhound Jižní Korea MVP PK
 Austrálie Renegades Čína ViCi

I asijský Minor má jasného favorita, kterým je tým Renegades. Ten se jako jediný ze všech týmů na tomto Minoru pohybuje na širší špičce CS:GO scény a stejně jako na všech předchozích Minorech, ani zde by jej neměl minout postup.

Je tak hlavně otázkou, kdo obsadí druhé a třetí místo. Největší ambice na postup má druhý australský tým v turnaji Greyhound, jenž v minulosti ukázal svůj potenciál, což dokázal například i výhrou nad Renegades v kvalifikaci na tento Minor. Šanci na postup však mají také oba čínské celky, potenciál překvapit zas má dvojice korejských týmů.

Renegades ESL Pro League S8
Americas Minor - 16. - 20. února
 Skupina ASkupina B
 Jižní Afrika Bravado Spojené státy americké Envy
 Brazílie Imperial Spojené státy americké eUnited
 Brazílie INTZ Brazílie Furia
 USA + Kanada NRG Brazílie Team One

Posledním Minorem v pořadí je ten americký. Ten je podobně jako ten evropský velmi vyrovnaný, přesto je tu několik favorizovaných týmů. Největším favoritem je tým NRG, jenž se loni dostal do světové TOP10. V podobné pozici byl však tento celek i před FACEIT Majorem, kde nakonec selhal a z Minoru si odnesl 4. místo. Pokud však NRG nepodcení soupeře, postup by jim neměl uniknout.

Postoupit budou chtít také jihoafričtí Bravado, kteří v poslední době předvádí velmi dobré a stabilní výkony, což potvrdili například druhým místem na prosincovém DreamHack Open Winter. Ambice na postup má také tým Envy, který těsně před Minorem posílil o karrigana z FaZe, díky čemuž se rázem vyhoupl mezi favority.

Překvapit může také celek eUnited, nesmíme ani zahazovat brazilské celky. Z nich má největší potenciál tým INTZ, v jehož řadách se objevují hráči jako kNgV- nebo chelo, kteří v minulosti ukázali, že dokážou držet krok se špičkou.

NRG

Všechny postupující budeme znát 27. února, kdy se uskuteční Minor play-in o poslední dvě postupová místa. Deset týmů postupujících týmů poté doplní následující celky na únorovém IEM Katowice Majoru:

IEM Katowice Major
Legendy
 Spojené státy americké Team Liquid Ukrajina Na´Vi Brazílie MIBR Dánsko Astralis
 Evropa FaZe World HellRaisers Německo BIG USA + Kanada compLexity
Staří vyzyvatelé
 Švédsko NiP Švédsko fnatic Evropa Cloud9 Francie G2
 Rusko Vega Squadron Čína TyLoo  

Kdo ovládne Minory a dosáhne tak vysněného IEM Katowice Majoru? Sledujte s námi coverage celého Major cyklu na PLAYzone.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.