Přejít k hlavnímu obsahu

PREVIEW: Nová sezóna se rozjíždí ve velkém, BLAST Global Finals nabídne i premiéru nových sestav

19. 1. 2021 | 14:29 Counter-Strike 2
První turnaj roku 2021 bude patřit vyřizováním účtů z roku minulého. Zbývá totiž odehrát vyvrcholení BLAST Premier 2020, které nese podtitul Global Finals. V něm se o milion dolarů utká osm týmů, kterým se nejvíce dařilo v loňské sérii BLAST.
blast premier global finals
blast premier global finals
Zdroj: Zdroj

Profesionální CS:GO scéna začne nový rok v opravdu velkém stylu. Jako první turnaj totiž otevře sezónu BLAST Premier Global Finals, který se během loňského roku dostal k tomu nejprestižnějšímu, co světová scéna nabízí. Není tak divu, že vyvrcholení loňské sezóny očekává řada fanoušků.

Na co se tedy můžeme těšit? V turnaji se představí hned osm týmů, které se kromě koruny krále BLASTu utkají hlavně o pořádnou porci peněz, která činí rovný milion dolarů. O ten se týmy utkají v double-elimination pavouku, ve kterém se všechny zápasy odehrají formátem best-of 3.

Souboj o světovou jedničku

Velkým tahákem je tradiční souboj třech nejlepších celků roku 2020. Řeč je samozřejmě o Astralis, Vitality a Natus Vincere, které se většinu loňského roku přetahovaly právě o pizici nejlepšího týmu světa a očekává se, že stejně tomu bude i letos. Nejdůležitější bude hlavně souboj mezi prvními dvěma zmíněnými celky, mezi kterými je ve světovém žebříčku pouze malý odstup a je téměř jisté, že lépe umístěný tým si alespoň na pár dní zajistí svou pozici nejlepšího týmu světa.

BLAST Global Finals teams
BLAST Global Finals teams
Zdroj: Twitter @BLASTPremier

Americké týmy v nových sestavách

Velké změny otřásly sestavami dvou ze tří nejsilnější amerických celků. Po vydařeném IEM Global Challenge oznámil své působení v týmu Liquid jejich hvězdný hráč Twistzz, kterého nakonec v týmu nahradila brazilská legenda FalleN. Právě tato kombinace zaujala nejednoho fanouška i experta a celá komunita bude bedlivě sledovat to, jak bude nová sestava týmu fungovat.

Změnou prošla i americký jednička, tým FURIA. V tom se totiž své působení rozhodl ukončit hvězdný AWPer HEN1, který se rozhodl po nějaké době opět spojit se svým dvojčetem v sestavě ex-MIBR. Brazilský tým tak trochu překvapivě sáhl po americké hráči juniorovi, který zářil v barvách Triumph. Bohužel pro Brazilce si nestihla nová posila včas obstarat víza do Evropy a tak jej v nadcházejícím turnaji zaskočí nově oznámený šestý hráč týmů, téměř neznámý nováček honda, pro kterého to bude velká premiéra na světové scéně.

Ve své obvyklé sestavě se bohužel nepředstaví ani Complexity. Ze zdravotních důvodů musí turnaj vynechat poizon, kterého nahradí JUGi.

FalleN se poprvé představí v barvách týmu Liquid
FalleN se poprvé představí v barvách týmu Liquid
Foto: PLAYzone - Dominik Bludský

Vypusťte NiKa

Ve velkém stylu se rozhodně bude chtít představit tým G2 Esports. Celek, který na konci loňského roku podepsal se čtvrtým nejlepším hráčem za rok 2020 NiKem, bude chtít poprvé ukázat svou pravou sílu. Členové týmu totiž sami v rozhovorech potvrdili, že zbytek roku má být spíše seznamovací a má sloužit k vyladění sestavy. Tým však již v loňských zápasech naznačil, že rozhodně není jen do počtu, až teď se však ukáže, zda bude schopný bojovat s těmi naprosto nejlepšími.

Posledním celkem, který zatím nebyl zmíněn, je Evil Geniuses. Také ti mají co dokazovat, po fiasku v americké divizi DreamHack Masters Winter a ve skupinové části BLAST Premier Fall se totiž tým v žádném oficiálním zápase nepředstavil a je proto velkou otázkou, s jakou formou dojedou do Evropy letos.

Turnaj BLAST Premier Global Finals začíná v úterý 18.1. v 16:30, kdy se utkají Astralis proti Evil Geniuses. Celý turnaj budeme pokrývat také my v našem zápasovníku.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.