Přejít k hlavnímu obsahu

Příběhy koronaviru: Tuniský esportový komentátor, který si v Katowicích splnil velký sen

11. 4. 2020 | 09:00 Counter-Strike 2
Na Intel Extreme Masters v Polsku jsme i přes aktuální situaci kolem pandemie koronaviru letos natočili spoustu materiálů, které v daný moment nenašly uplatnění. Jeden exkluzivní rozhovor ale stál za to i s takovým časovým odstupem, protože jsme se před měsícem na místě konání sešli s neuvěřitelným nadšencem, který přicestoval z Afriky a je velkou inspirací místní herní komunity.
IEM Katowice
IEM Katowice
 

Můžeš nám říct něco o sobě a třeba to, jak dlouho jsi na tenhle výlet šetřil a jak dlouho ses do Katowic připravoval?

Jsem Murad, ve hře si říkám Moon a jsem z Tuniska. Hraju Counter-Strike od roku 2001 a tři roky jsem šetřil na to, abych mohl jet na Intel Extreme Masters v Katowicích, protože tento turnaj je pro mě speciální a jako všichni ostatní jsem zjistil ty novinky až na poslední chvíli. Můj problém je, že jsem poslal obrázek mé paže s tetováním CS:GO z pokoje nedaleko arény a byl jsem strašně nadšený, ale kvůli koronaviru se všichni vyděsili. Byl jsem smutný, ale nejsem jediný, kdo utratil peníze a nemohl se akce zúčastnit, takže svůj smutek sdílím se všemi hráči, kteří do Polska přijeli z celého světa. Nejsem jediný, ale jsme silní a pořád si ty zápasy užíváme.

Nebyl jsi vpuštěn do arény, ale slyšeli jsme, že se hráči setkávají v hospodách po celých Katowicích a turnaj sledují?

Přesně tak. Omylem jsem už potkal Team Liquid v kavárně kousek odsud a nemohl jsem s nimi mluvit, protože byli vystresovaní, ale některé týmy mě pozvaly, abych se s nimi setkal, ale naneštěstí jsem měl včera otravu jídlem. Měl jsem hot dog s hořčicí a právě s hořčicí asi bylo něco špatně, ale je to OK, nehody se dějí. Byl jsem osloven několika týmy, jako Fnatic, kteří přišli do té hospody, kde všichni sledují zápasy, takže jsem z toho byl nadšený, protože mě podle tetování poznali, bylo to prostě šílené.

Můžeš nám trochu osvětlit, jak vypadá esport scéna v Tunisku? Je aktivní nebo stále roste?

Je hodně aktivní. Nemáme takovou úroveň stability, jako třeba Evropa, Severní Amerika nebo Asie, ale šlapeme do toho od roku 2004, máme kvalifikace na turnaje jako ESWC, efrag.net, což je srbský turnaj, taky IESF a v Tunisku je esport považován za sport. Máme před sebou ještě hodně práce, protože já scénu znám, jsem její součástí a rozvíjím jí, ale máme spoustu hráčů, kteří sledují, co tady dělám a jsou nadšení z toho, že tu můžu vidět hráče, být k nim tak blízko a je to pro ně motivace víc makat a stát se profesionály. Potřebujete hodně štěstí a skillu, ale taky potřebujete štěstí, zkrátka potřebují pokračovat ve snažení a snad budou brzy na velké stage.

IEM Katowice

Proč ses rozhodl pro IEM Katowice, že to bude ten turnaj, který chceš navštívit. Proč ne nějaký jiný velký turnaj?

Ani nevím. Pro mě byly Katowice vždy speciální a víte, že komentátoři, organizátoři a týmy je nazývají jako vůbec největším esportovým turnajem z dobrého důvodu. Popravdě to není ten nejprestižnější turnaj, ale je v něm tolik emocí, největší zápasy v Counter-Strike i ve StarCraftu, dříve i v League of Legends, takže IEM Katowice je velmi dobrý dobrý turnaj. Je tak speciální a tak jsem sem přijel. Přijel jsem do Katowic. 

Kdy jsi přijel a jak dlouho tady celkově budeš?

Zůstávám do 10. března, přijel jsem 24. února a mám hodně času. Kromě výletu do Varšavy a do solných dolů se chci podívat do muzeí a tak. Opravdu ale oceňuji tu lásku, kterou mi Poláci dali – byli hodně smutní a soucítili se mnou. Takže pokud se chcete pobavit, rád bych vám nějakou tu lásku vrátil. 

Jak ses zamiloval do Counter-Striku? Vím totiž, že to máš vytetované na ruce, což je velké zavázání.     

Counter-Strike jsem objevil v roce 2001 v internetové kavárně, kam jdete na kávu, jen abyste se dostali na internet, a byla tam hra Counter-Strike, protože si nepamatuju, kdy jsem začal hrát videohry, byl jsem strašně mladý. Objevil jsem Counter-Strike, takže jsem si přinesl kopii domů, nainstaloval ji, hrál proti botům a pak jsem se dozvěděl o LANkách, tak jsem začal hrát. Hrál jsem pro zábavu, ale nemohl jsem se stát profesionálem, prostě jsem to věděl. Tak jsem se soustředil na studium, ale pak jsem se stal organizátorem turnajů a esport komentátorem, takže moje láska ke hře ještě vzrostla. Vidět ty davy fandit, komentátory, tu lásku, tu vášeň, emoce, slzy, vztek... Ty všechny pocity jsou prostě... Nevím, mám z toho vždycky husí kůži... Kdysi jsem měl nehodu, kdy jsem trpěl na nohy a záda, tak jsem hrál Counter-Strike. Pracoval jsem na radiové stanici, jsem herním žurnalistou díky Counter-Striku, potkal jsem spoustu úžasných lidí díky Counter-Striku a třeba i váš tým.

Děkujeme moc!

Takže jo, mám pro něj velké a speciální místo v mém srdci. 

IEM Katowice

Zmiňoval jsi ty davy, ty emoce, věci, které tomuhle turnaji chybí. Myslíš, že koronavirus ovlivní více letošních turnajů? 

Už je ovlivňuje, například Capcom Tour zrušili tři soutěže, myslím, že mají problémy i v League of Legends na korejské scéně, to samé pro čínskou scénu. To si pamatuju. Myslím, že další turnaje možná budou zrušené. Uvažoval jsem, že bych možná jel do Kolína. Nevím, jestli bych popravdě vydělal tolik peněz, ale pokud ano, bojím se, že by to bylo také zrušeno kvůli koronaviru. Rozumím strachu z viru, protože se šíří velmi rychle, ale pokud vím, tak není tak smrtící, jako jiná virová onemocnění, ale bezpečnost je na prvním místě, takže je to pochopitelné. Chápu rozhodnutí polské vlády, i když je to pro nás strašně smutné, ale bezpečnost je na prvním místě. 

V severní Africe zatím nic není že?

My jsme v pohodě, možná se tomu viru nedaří v teple. My máme naše národní jídlo, možná proto jsme vůči viru tak nějak imunní, a proto u nás není. Nevím, teď jsme v bezpečí, díky bohu jsme v bezpečí, chtěl bych poděkovat ministrům a doktorům, že to tak je. Všichni zůstaňte zdraví!

Slyšela jsem, že to jde zničit alkoholem, takže všichni Češi, Poláci i Rusové jsou prý v pohodě, ale taky jsem slyšela, že jsi tady potkal Carmaca? Můžeš nám o tom povědět víc?

Byl jsem tu a Carmac mi na Redditu poslal zprávu. Nechci o tom moc mluvit, protože vím, jak na to lidi budou reagovat, ale Carmac je jeden z nejlepších a nejčistších lidských bytostí, které jsem dosud potkal. Pozval mě na horkou čokoládu a bavili jsme se o esportu, herním průmyslu. Když jsme se potkali, nebylo to jako setkání jen proto, že mu mě bylo líto. Snaží se to komunitě vynahradit a podle toho se chová. Jel na několik míst, kde rozdával merch každému. Carmac je strašně vášnivý a jako člověk, který pracuje v esportu, vidím, že ten turnaj je jeho dítě a když ke mně přišel, byl jsem ohromen, ale pak mi říkal, že je jen jako každý jiný normální člověk. Můj respekt k němu je ještě větší a chtěl bych mu moc poděkovat za ty slova, která mi věnoval, rady, vše co mi řekl, nebylo toho moc. Každý si s tebou může dát kafe, ale když je to někdo, kdo je tak důležitý pro esport a já jsem jeho součástí a sním o tom růst v esportu... Znamenalo to pro mě všechno. Takže moc děkuji, Carmacu.

Úplně ti rozumím. Pokud tě neuvidíme v Kolíně, zúčastníš se nějakého jiného velkého eventu? Plánuješ to?

Ano, rád bych se zúčastnil každého esport eventu na zemi, ale není to tak snadné. Musíš mít víza, peníze, ale budu dělat vše pro to, abych se mohl zúčastnit co nejvíce velkých Counter-Strike turnajů, protože jsem do té hry zamilovaný a když jsem přijel do Polska a poznal tu komunitu, potkal se s ní, šel s jejími členy na pivo, podělili jsme se o jídlo o vtipy, každý mluvil svým jazykem, ale rozuměli jsme si. Takže jo, plánuji to.

Štítky: IEM Katowice
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.