Přejít k hlavnímu obsahu

Rader: Jsem sportovní romantik a mám rád příběhy

21. 10. 2019 | 18:00 Counter-Strike 2
Po představení několika nováčků tu tentokrát máme ostříleného borce, kterým bezesporu Zděnek 'Rader' Princ je. Mezi moderátory analyst desku, minimálně na CS:GO scéně, u nás nenajdete nikoho zkušenějšího. Ani letos tak tento oblíbený hlas nemůže v Brně chybět. Více o jeho pestrém životě se mimo rozhovoru dozvíte i v rámci IG Day.
Rader MČR 2019
Rader MČR 2019

Pověz mi na úvod, jak moc se na MČR letos těšíš?

Stejně jako v minulých třech letech, i letos se na MČR těším hodně. Osobně mám rád akce, které trvají několik dní, už jen proto, že kolem nich vznikne vlastní malý vesmír a všichni mají určitou sváteční náladu, podpořenou příběhy, které tvoří jednotliví hráči a týmy.

Jak vůbec vnímáš to, že jsi za tím stolkem každý rok? Nebo je každé MČR úplně jiné?

V první řadě je to samozřejmě čest, být tolik let průvodcem pravděpodobně nejsledovanější esportové akce v České republice a rozhodně to neberu jako nějakou rutinu či výsadu. Každé MČR je jiné, stejně jako se mění fotbalová či hokejová mistrovství. Jsem nicméně rád, že se tým lidí, pořádající tento turnaj, v posledních letech stabilizoval a mohla mezi námi vzniknout tolik potřebná chemie.

Dá se naopak říci, že je v něčem moderování MČR úplně odlišné než lecjaká jiná akce?

Určitě se nedá srovnávat s jednodenními akcemi, v tom je MČR výjimečné. Má totiž šanci rozvinout se a zapůsobit nejen na diváky, ale také na organizátory a samozřejmě i tým komentátorů a redaktorů. Pořád jde navíc o místo, ke kterému týmy směřují celý rok, srovnávat se to zřejmě s žádnou jinou českou akcí nedá.

MČR 2019

Řekni mi, nelákalo tě někdy si místo analyst desku vyzkoušet moderování na stage?

Je to častá otázka a nezřídka to tak i na jiných esportových akcích dopadá. Musím ale říct, že pódium není moje, řekněme, přirozené prostředí. Mám rád, když jsou věci na svém místě, když mám před sebou tabulky a poznámky, kdy mám kam sáhnout a spolehnout se i na další lidi ve studiu. Takže nutně stage neodmítám, ale pokud je na výběr, volím studio. I proto, že do něj lze nenápadně instalovat stupínek a kompenzovat mojí hobití výšku…

Od loňského roku máme na MČR PUBG, které bude mít letos své segmenty. Jak se na novou hru těšíš?

Jsem rád za každou novou hru, která si významem a šíří zapojených týmů či hráčů své místo na MČR vybojuje. Jsem nicméně upřímně zvědavý na reakci diváků – nemohl jsem si nevšimnout kritiky, která tento krok, lehce na úkor League of Legends vyvolala, snad ale budou zápasy v PUBG stejně napínavé a diváci budou spokojení.

A co říkáš na celou skladbu her, kterou letos rozšiřujeme na vyšší počet? Roste opět domácí scéna?

Rozhodně na sebe nechci brát roli analytika českého esportového prostředí, na to nemám dostatek času a prostoru jej sledovat, určitě mě ale těší, že MČR jako takové roste. Je to znak, že se akci daří a signál, že v každém dalším roce může být zase o trochu lépe. Otázkou samozřejmě je, kam až může mistrovství bobtnat, aby jej fanoušci zvládli odsledovat a organizátoři uřídit.

Rader + blade

Co se týče CS:GO, do jaké míry stíháš sledovat domácí scénu, když esport není tvé hlavní zaměření?

Troufám si tvrdit, že ji stíhám sledovat poměrně dobře. Určitě nemám takový vhled jako kluci, kteří komentují jednotlivé zápasy, ale s vědomím, že bych měl v listopadu stát ve studiu MČR, nelze tohle moc podceňovat.

Jak probíhá celková příprava moderátora na velkou akci, jako je MČR? Co všechno tomu dáváš?

Jak už jsem naznačil výš, přípravu nelze dohonit za večer před tím, než MČR vypukne a klíč spočívá v průběžném sledování jednotlivých her, výsledků, ale také kauz a kontroverzí, které jistě nejsou na ploše česko-slovenské scény v porovnání se zbytkem světa žádnou výjimkou. Je samozřejmě důležité připravit si dostatek podkladů k jednotlivým zápasům, mít je na papíře, protože papíru nevypadne proud, ani mu nikdo nepřeruší připojení k internetu a mít ve všem pořádek. Na místě, před zahájením akce, ale i v jejím průběhu, pak mluvit o konkrétních záležitostech s analytiky a samozřejmě je nutné také najít si čas na pár slov s hráči. Pak už jde jen o to, všechno spojit ve výsledek, který se bude líbit divákům.

Nezeptám se tě, kdo letos vyhraje, ale chci, abys čtenářům vypíchl jeden zlatý hřeb celého letošního MČR.

Opakuji se už několik let a nic se na tom nezmění ani do budoucna. Jsem sportovní romantik a mám rád příběhy. Ty mohou vzniknout buďto přímo na místě během samotných soubojů, nebo se utváří v průběhu celé sezóny a někdy i na ploše několika let. Z tohoto pohledu je proto velmi zajímavý příběh eSuby, resp. benq1ho, který na titul mistra České republiky nedosáhl a tahle skutečnost bude často zmiňovaná, pokud se eSuba podívá v rámci CS:GO turnaje do vyřazovací části.
 

Rader MČR 2019

Devátý ročník Vodafone Mistrovství ČR v počítačových hrách nabídne klání v CS:GO, PUBG, League of Legends, Teamfight Tactics a Rainbow Six Siege. Pokud chcete vidět v boji o český titul největší domácí hvězdy, tak v Brně nemůžete chybět! Vstupenky jsou již v prodeji ve čtyřech kategoriích, více na stránkách mcrpc.cz.

MČR 2019
Štítky: Rader, MČR
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.