Přejít k hlavnímu obsahu

Rozhovor s Petrem Andrýskem, prvním domácím investorem do herní organizace Brute

25. 11. 2019 | 01:31 Všechny hry
Petr Andrýsek je známou tváří digitální agentury Socialsharks, později se rozhodl spoluzaložit a investovat do produktu MADMONQ. Skrze něj nakoukl do esportu, kde se z fanouška dostává do pozice aktivního činitele za oponou. Před nedávnem se rozhodl odkoupit podíl v organizaci Brute a my vám s ním nyní přinášíme rozhovor.
Petr Andrýsek
Petr Andrýsek

Jak je to dávno, co ses k esportu jako odvětví dostal?

Do esportu celkově jsem se přidal před cca 3 roky s mým vstupem do MADMONQ. Postupem času jsem začal vidět spoustu synergií a rozhodl pomoci budovat celý esportový ekosystém. Scoutovat potenciální investice jsem začal někdy na startu roku 2018. 

Co tě na něm nejvíce baví, v čem je tak unikátní?

Jsem srdcem hráč, vyrostl jsem na Warcraftu a Dotě. Baví mě dynamika, rychlost a to množství inovací, které s sebou esport nese. Souboj Twitche s Facebookem a Mixerem, koncert ve Fortnitu, 35 mil prize pool v Dotě dotovaný samotnými hráči jsou ukázky toho, kam se bude ubírat zábavní průmysl. To mě hrozně baví zkoumat a být u toho.

Kdy tě poprvé napadla myšlenka se nějak aktivněji zapojit?

Asi klasicky z frustrace, kdy jsem se snažil si koupit nějaké služby pro MADMONQ, a viděl jsem, jak neprofesionální služby a aktivity v této oblasti jsou. 

Petr Andrýsek

Dokážeš říct více do detailu, co přesně znamená, že ses rozhodl majetkově vstoupit do Brute? Odkoupil jsi podíl nebo celou organizaci?

Koupil jsem 55 % podíl a finančně i nefinančně investuji, zejména do provozu a do 2020 sezóny. Mým cílem je to pomoci nastavit, rozjet a pak nechat kluky to vést a rozvíjet.

Proč sis z perspektivních organizací vybral právě Brute?

Mladý nadějný tým a rozumný organizační tým, se kterým se dalo bavit.

Jaké jsou vaše nejbližší cíle, na kterých hodláte pracovat? Bude to spíše o věcech okolo, nebo se zaměřením na zlepšení podmínek pro hráče vstříc lepším výsledkům?

Postavit organizační tým a celé zázemí. Kluci na to herně mají, chybí jim se naučit hrát jako profíci, což je podle mě zejména o hlavě. Od kouče, přes psychologa až po obsahový tým. 

Plánuješ do vedení organizace hodně kecat, nebo jde pro tebe v první řadě primárně o investici? Jak široký management nyní Brute mají?

Už teď kecám (promiň Ondro! :)). Určitě se chci aktivně zapojit, jednak je to zábava a jednak nás čeká spousta práce. Troufám si říci, že hlavní hodnotou pro Brute je právě ta nefinanční část investice.

Petr Andrýsek

Pokud se nemýlím, mezi organizacemi jde na domácí scéně o první takovou investici. Čím si to vysvětluješ? Mohl by tvůj krok odstartovat nějakou větší vlnu?

Také si to myslím, ale už můj vstup do esportu rozpoutal zájem dalších investorů, což je jen dobře. V zahraničí se dá trochu mluvit o bublině a u nás v tom všichni očividně taky vidí potenciál, ale uvidíme kdo dokáže být dostatečně trpělivý a bude mít zájem opravdu scénu posunout kupředu. Gaming scéna je svým způsobem uzavřená a velmi chytrá, že to nakonec obrazně řečeno vrátí těm, kteří to budou dělat v první řadě pro komunitu. Vidím to na MADMONQu, kde jsme to kolem komunity a pro ni od začátku stavěli.

Když jsi za oponu domácího esportu už nakoukl, v čem sám osobně vidíš největší mezery, a případně rozdíly oproti rozvinutějším státům okolo nás?

Profesionalita organizací, hráčů a vůbec všech kolem. To jde v ruku v ruce plnění povinností vůči partnerům, edukace, atd. Chápu, že mnoho ze současných subjektů je už v byznyse dlouho a chtělo by nějaké zadostiučinění, primárně finanční, ale scéna potřebuje dlouhodobé a spokojené sponzory. Co nejrychleji co nejvíce peněz, co nejvíce značek je špatná cesta. Musíme prvně udělat krok zpátky a pořádně vybudovat základní kameny, na kterých se to půjde dát postavit, až to “vybouchne” i u nás.

Kdybys měl jmenovat jednu věc, ve které doufáš a přeješ si, že se tuzemský esport posune v roce 2020, co by to bylo?

Spolupráce.

Petr Andrýsek
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.