Přejít k hlavnímu obsahu

shadye: Od malička jsem si šel za tím, co mě bavilo, a teď se tomu věnuji i v rámci práce a koníčku

23. 10. 2019 | 18:00 Counter-Strike 2
Další stálicí expertního týmu je Marek 'shadye' Hovanec, který si letos střihne netradiční dvojroli. Nejprve se zapojí do komentování CS:GO, poté bude patřit mezi trojici komentátorů celého PUBG turnaje. Letos měl šanci se na MČR představit jako hráč, ale komentování je pro něj prioritou. Více o jeho životě se pak dozvíte při čtvrtečním IG Day.
shadye MČR 2019
shadye MČR 2019

Je mi jasné, že jsi na tohle odpovídal už mnohokrát, ale jak ses vlastně dostal ke komentování?

Ke komentování jsem se dostal ještě v průběhu svojí herní kariéry, hlavně díky streamu. Přece jenom nás hráčů a streamerů v té době moc nebylo, především těch komunikativnějších. Možná proto si mě kluci z ESL vyčíhli a poslali na úplně první event, IEM Hannover 2012 ve StarCraftu II, kde jsem si to střihl naostro i s celou produkcí. A vzhledem k tomu, že jsem hrál roky závodně CoD 4, tak jsem se hrozně rád začal věnovat komentování CS:GO, které jsem taky průběžně hrával a sledoval. Myslím si že pro každého komentátora profesionální hry je důležité mít nějaký vlastní insight do profesionální scény, ideálně z pozice hráče pro popsání toho, co se vlastně opravdu v té hře děje.

Co pro tebe znamená samotné finále MČR? Kolikáté pro tebe to letošní vůbec bude?

MČR je vždy vyvrcholením celoročního snažení všech týmů, které se dokázaly dlouhodobě udržet na špici v jednotlivých hrách a potvrdit si to v LAN prostředí nejdůležitějšího esportového eventu u nás. Pro mě je to vždycky úžasný zážitek i z pozice komentátora, jelikož si to užívám v kontrastu s publikem a samotnými akcemi hráčů, které jsou často maximálně vyhecované. Pro mě osobně už je to tuším sedmý ročník, jednou jsem si ho dokonce ještě užil z pozice hráče, což se reálně mohlo opakovat i letos, ale kluci si to vybojovali už dřív a pro mě je momentálně priorita komentování.

Jak se vlastně těšíš na kombinaci, kdy se dostaneš k CS:GO i PUBG během jednoho turnaje?

Určitě paráda, obě dvě hry miluji a děsně mě baví, proto jsem rád, že jsme to letos dokázali zkombinovat a díky tomu se mrknu na oba dva tituly. Řekl bych, že tenhle ročník pro mě bude primárnější v PUBG, které tu bude mít na hlavní stage premiéru.

MČR 2019

Ty ses ale letos zkoušel uchytit i jako hráč PUBG, jaktože to nakonec neklaplo?

Právě paradoxně je to úplně naopak. Já mám pořád chuť věnovat se něčemu kompetitivně, právě díky komentování ale často postrádám tolik času, jako mají ostatní hráči, abych to tolik piloval. I přesto jsem si našel trošku prostoru a kluci mě picknuli k Vikingům, se kterýma jsem tryoutil v průběhu PZCH. V týmu máme hrozně pohodovou atmosféru a navíc máme parádní sestavu, která má určitě velký potenciál. Obecně jsme tu složeni spíše ze starších ročníků, proto v tom hraje svoji roli práce a podobně, takže se vysloveně v jednotlivých turnajích doplňujeme. Je jasné, že jsem musel kluky trošku dohnat v týmové hře, ale momentálně si myslím, že jsme si sedli parádně a jsme ready naskočit v jakékoliv sestavě. Klidně bych s klukama letos švihl PUBG z pozice hráče, ale body si po většinu roku vystříleli sami a já se od půlky roku věnuji mimo vlastní aktivity komentování na full-time, proto za mě už na začátku padl jasný call, že hrát na MČR nebudu, pokud by to nebylo vysloveně potřeba.

Co vůbec na PUBG v esportu celkově říkáš? V zahraničí upadá, ale u nás patřilo mezi tahouny celého roku.

Tak PUBG byla hodně nevyzpytatelná hra už od začátku. Musím říct, že mě nejvíc mrzí přístup od tvůrce vůči hráčům, hodně věcí už dneska určitě mohlo být jinak, ale ono se není moc čemu divit. Jejich priorita nikdy nebyli profesionální hráči, kteří tvoří malé procento, ale jednoznačně zájmy casual hráčů obecně. Proto je složité odhadovat, jestli časem opravdu dojde k úpadku. Za mě je ale pořád ten main faktor, který dělí PUBG od jakékoliv jiné porovnatelné hry, a to ten, že se tu může stát naprosto cokoliv. Přiznejte si sami, že X her vás naštve kvůli nějaké blbině, ale stejně zapnete další, protože to jindy zase sedne vám. (smích)

Je možná škoda, že se tam občasně dějí opravdu velké šílenosti, ale celkově je super sledovat duely, které se odehrávají pokaždé v jiném prostředí a pokaždé dopadnou úplně jinak. V tom je jeho obrovský potenciál – například ve Fortnite nebo rychlém Apexu je to sice podobné, ale obecně si s jakýmkoliv prostředím poradíš jednoduše builděním a ve výsledku to vypadá stejně. A hlavně je to víc arkádové prostředí, než alespoň pokus o realističnost.

Další faktor je RNG. Občas to trefí i horší tým díky zóně a dalším okolnostem. Ale i v tom je část jejího úspěchu. Já ale hodně rád tuhle hru přirovnávám k pokeru a podobným hrám, kde se dá vyhrávat dlouhodobou úspěšností – pokud je tým natolik schopný těžit maximum z jednotlivých situací, bude prostě dlouhodobě vyhrávat. To je jednoduše jasný fakt. Navíc dneska umí střílet každý, jde o pozice a pak už jen detaily, které si týmy musí vypilovat sami.

Jak sis užil letošní sezónu z pohledu komentátora? Máš nějaký specifický moment, co ti utkvěl v hlavě?

Letošní ročník byl pro mě opravdu nabitý a za to jsem jedině rád. Vysloveně momentů bych našel asi hodně i s mojí slabou pamětí, ale nikdy nezapomenu asi na příjemné překvapení z celého PZCH. Tam jsem si komentování užil v každém okamžiku díky tomu, jak skvěle jsme měli připravené observery a taky skvělé rozhovory a chill s hráči všude kolem. Z poslední doby bych ale jednoznačně vyšvihl zážitek z komentování LAN finále v angličtině, kde jsme měli možnost komentovat mid-tier týmy, které na něj dojely z různých míst Evropy přímo k nám do Prahy. To byla další úžasná zkušenost a posun o něco dál.

shadye MČR

Kam se hodláš směřovat v budoucnu, zůstaneš nejvěrnější komentování nebo ti to hraní fakt chybí?

Komentování je pro mě opravdu poprvé primární prací a zároveň koníček, který mě opravdu hrozně baví. Jsem rád, že se tomu můžu po různých starostech v osobním životě věnovat naplno. Stejně tak ale miluji i hraní a alespoň v určité míře se mu budu také věnovat. Samozřejmě mi chybí možnost být na těch lankách v pozici hráče a bojovat o nejlepší příčky – to je vlastně důvod, proč vůbec jsem tam, kde jsem. Je paráda, že jsem si od malička šel za tím, co mě bavilo, a teď se tomu věnuji i v rámci svojí práce a koníčku. Miluji progaming a rád se mu budu věnovat i nadále.

A co streamy, které jsi delší čas letos zanedbával? Je tohle po takových letech stále cesta?

Stream musel jít poslední dobou stranou, jak už jsem říkal, především z osobních důvodů, což mě dost mrzí, protože to je další z koníčků spojených s hraním a vlastně celkově s mojí cestou. Streamuji od roku 2010, takže vlastně už za chvilku to bude neskutečných 10 let, co jsem na Twitchi. To je už docela sick číslo. Protože ale opravdu nebyl čas poslední dobou, tak tam teď prakticky chillujeme v takové rodinné komunitě. Pravdou je ale to, že jsem vždycky streamoval z jednoho jediného důvodu, a to, že mě to vysloveně baví. Je skvělý, že si tam – v rámci pravidel – můžeš dělat, co chceš a to je pro mě zásadní věc, jinak bych se unudil k smrti. Můžu se tam ukázat v pravém světle! (smích) Mám možnost hrát, dělat blbosti, odreagovat se a klidně to budu dělat pro těch pár lidí dál. Jinak bych s tím už dávno skončil. Je pravda, že teď se tomu ale věnuji zase konečně víc a vymýšlím pořád další projekty, aby jsme to udělali konečně trochu větší. Tak budu rád když dorazíš a pořádně to nakopneš!

Jako jediný budeš komentovat dvě hry, tak se tě nemůžu nezeptat. Kdo vyhraje oba hlavní počítačové tituly?

V CS:GO těžce mezi Universe a eSubou, v PUBG pak Inside Games nebo eSuba, rozhodně může přijít i další překvapení (ale tajně doufám ve Vikingekrig <3)!

shadye MČR 2019

Devátý ročník Vodafone Mistrovství ČR v počítačových hrách nabídne klání v CS:GO, PUBG, League of Legends, Teamfight Tactics a Rainbow Six Siege. Pokud chcete vidět v boji o český titul největší domácí hvězdy, tak v Brně nemůžete chybět! Vstupenky jsou již v prodeji ve čtyřech kategoriích, více na stránkách mcrpc.cz.

MČR 2019
Štítky: shadye, MČR
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.