Přejít k hlavnímu obsahu

Shrnutí roku: Češi a Slováci v zahraničí – CS:GO

11. 1. 2019 | 20:13 Counter-Strike 2
Rok 2018 byl zajímavým rokem na všech frontách. V rámci našich shrnutí si nyní posvítíme na výkony českých a slovenských CS:GO hráčů a týmů v zahraničí. V hlavní roli bude samozřejmě trio GuardiaN, oskar a STYKO, ale zlatá medaile se loni podařila vybojovat i ryze česko-slovenské sestavě.
CS:GO 2018
CS:GO 2018

Leden

Začátek roku patřil týmu Alza.eXtatus, který se díky výkonům v Mountain Dew League kvalifikoval na ESEA S26 Global Challenge do Spojených států amerických. Domácí jednička bohužel po výhře své skupiny narazila v semifinále na Space Soldiers a z prize poolu 50 tisíc dolarů si odvezla pouze desetinu. eXtatus měli koncem měsíce i šanci probojovat se do nejvyšší soutěže ESL Pro League, GODSENT a opět Space Soldiers byli bohužel proti.

Světová scéna však po celý leden sledovala primárně ELEAGUE Major v Bostonu, kde GuardiaN s FaZe Clanem i oskar se STYKem získali status legend. Bohužel se oba potkali ve čtvrtfinále, které vyšlo lépe pro GuardiaNa. Ten měl s FaZe našlápnuto až k samotnému titulu, ale bohužel se jim na několik pokusů nepodařilo uzavřít rozhodující mapu finále a slovenský hráč si svůj sen na rozdíl od Cloud9 nesplnil.

eXtatus New York

Únor

Díky svým lednovým výkonům se tým Alza.eXtatus vyškrábal na svoji nejvyšší pozici ve světovém žebříčku, konkrétně byli dle nasbíraných bodů 19. února vyhlášeni 31. nejlepším týmem na světě. Výše se pak už nikdy nedostali. Hned začátkem měsíce se psalo také o Zerovi, který zamířil do maďarského týmu GameAgents.

Tradiční česko-slovenské trio v mouz a FaZe se od 17. do 25. února představilo na čtvrté sezóně StarLadder i-League. Zatímco GuardiaN tu narazil v semifinále na Na`Vi, oskar a STYKO i přes ztráty map turnaji dominovali a mousesports si připsali první titul v sezóně a celkem 130 tisíc dolarů do kapsy.

mousesports StarLadder i-League S4

Březen

Třetí měsíc byl ve znamení velkého turnaje V4 Future Sports Festival v Budapešti, jehož monstrózní prize pool 500 tisíc euro byl určen pouze pro státy Visegrádské čtyřky, kam patříme i my. Zatímco The eLiVe opustil Team Universe a připojil se na své první zahraniční štaci k Zerovi v GameAgents, eXtatus museli před turnajem skousnout hořkou pilulku. Na V4 FSF se sice spolu s Dark Tigers dříve v tomhle roce kvalifikovali, ale 18. března byl zpečetěn jejich sestup z ESEA Premier.

V Budapešti se o titul utkali vedle Alza.eXtatus, Dark Tigers, Zera a The eLiVe v GameAgents také pozvaní oskar se STYKem v mousesports i GuardiaN s FaZe Clanem. Na turnaji nechyběli ani legendární Virtus.pro a z hlediska českého a slovenského zastoupení jde zřejmě o největší highlight roku. Dark Tigers ani GameAgents se za své výkony stydět vůbec nemuseli, eXtatus dokázali sebrat mapu Virtus.pro, ale play-off už patřilo tradičnímu triu. FaZe v tu dobu neměli zrovna nejlepší období, což podtrhli vypadnutím v semifinále, to však bravurně vynahradili mousesports, kteří získali svůj druhý titul a 200 tisíc euro k tomu. Hráčem turnaje se po zásluze stal oskar. 

Koncem měsíce se odehrávala další zahraniční akce, tradiční ICL, kam vyrazily týmy ROG SQUAD, NineLives a RUHES. Na maďarskou špičku to bohužel nestačilo a do finální fáze pro TOP8 se bohužel dostal pouze ROG SQUAD. Dále už ale nevyhrál ani mapu a české ani slovenské barvy se k medailím nepřiblížily.

mousesports V4 Future Sports Festival

Duben

Jeden z nejklidnějších měsíců roku, zcela bez turnajů. 5. dubna opustilo slovenské duo Zero, The eLiVe maďarský tým GameAgents a první jmenovaný přešel do stavu inactive, ve kterém je dodnes. Velký úspěch naopak zaznamenal CaNNiE, který byl součástí vítězného týmu švédské reality show GAMERZ, za což byl odměněn měsíčním trialem ve Fnatic Academy.

Fnatic Academy CaNNiE

Květen

Hned na prvního máje vyrazili mousesports a FaZe Clan na Intel Extreme Masters do Sydney. Oba týmy shodně postoupily z lower bracketů jednotlivých skupin, aby se dostaly až do semifinále. To bylo sice pro STYKa s oskarem konečnou, ale FaZe s GuardiaNem si poradili s TYLOO a ve finále i s Astralis, aby do kabinetu zařadili první trofej roku 2018 a 100 tisíc dolarů k tomu. GuardiaN se rovněž stal nejužitečnějším hráčem turnaje! Celé trio se o 14 dní později představilo také na finále sedmé sezóny ESL Pro League, kde se našinci utkali již ve skupině. Tentokrát však mousesports skončili již ve čtvrtfinále a Astralis oplatili FaZe porážku ze Sydney v semifinále.

O nešťastný měsíc šlo také pro CaNNiEho, který jako jediný z hráčů neuspěl na měsíčním trialu ve Fnatic Academy a slavná organizace s ním tak nepodepsala dlouhodobý kontrakt.

IEM Sydney FaZe Clan

Červen

První polovina roku se chýlila ke konci a hned 1. června byl oznámen rozchod eXtatus s generálním partnerem Alzou. Stejně neúspěšným měsícem byl červen i pro další česko-slovenské týmy, nikdo totiž nedokázal postoupit z otevřené části do pokročilejších fází kvalifikace na FACEIT Major.

Z kraje měsíce do světa vyrazil tým mousesports, konkrétně na pátou sezónu StarSeries i-League. I tentokrát STYKO s oskarem zvládli úvodní část s přehledem, v semifinále jim však stopku vystavil s1mple a jeho Na`Vi. GuardiaNův FaZe Clan pro změnu postoupil na finále páté sezóny ligy ECS, ale ani on nedokázal přejít přes semifinále – opět to byli Astralis, kdo byl proti. Na ESL One v Belo Horizonte ale Dánové na rozdíl od našeho tria chyběli. FaZe i mouz prokázali parádní formu a po výhře svých skupin postoupili až do finále. V neskutečné pětimapové bitvě se se svým týmem z další trofeje nakonec mohl radovat GuardiaN.

Závěr měsíce se nesl v duchu smutného oznámení, že STYKO dostává bench v mousesports a na dalších turnajích jej neuvidíme po boku oskara. V sestavě byl nahrazen Snaxem.

ESL One Belo Horizonte FaZe Clan

Červenec

Hned 1. července bylo odhaleno, že STYKO bude hostovat Cloud9 na nejbližším turnaji ESL One Cologne, kde tak ve třech různých týmech nebude chybět naše tradiční trio. Cloud9 ani mousesports na oblíbeném turnaji ESL One Cologne bohužel nepostoupili ze skupiny, FaZe se sice tu svou podařilo ovládnout, ale následně přišlo vypadnutí proti Natus Vincere v semifinále. Celé trio vyrazilo koncem měsíce také na ELEAGUE Premier, kde se vedle C9 tentokrát nedařilo právě FaZe. Oskar se s mouz dostal alespoň do semifinále, ale zastavit rozjetý vlak jménem Astralis bylo takřka nemožné.

ESL One Cologne

Srpen

Osmý měsíc kalendářního roku byl ve znamení předem oznámené hráčské pauzy, aby si týmy mohly oddechnout od nabitého kalendáře a po relaxu následně ladit formu vstříc druhému Majoru sezónu. Jedinou podstatnou informací srpna bylo prodloužení STYKOva hostování v Cloud9, což znamenalo, že kromě oskara s GuardiaNem nebude na FACEIT Majoru chybět ani on, právě v dresu obhájců prvenství.

Cloud9 STYKO

Září

Po volnějším měsíci se hned na úvod září bojovalo na ostří nože. Ještě před druhým Majorem sezóny se GuardiaN a oskar představili na DreamHack Masters ve Stockholmu. Po postupu ze skupiny se FaZe a mouz utkali hned ve čtvrtfinále, z čehož vyšel vítězně český sniper, jeho tým bohužel hned v dalším kole narazil na North, kteří následně turnaj překvapivě vyhráli.

O stejném víkendu vyrazilo hned kvarteto domácích týmů – Dark Tigers, eEriness, NecroRaisers, Intense – na největší švýcarskou akci vůbec, Supreme Masters. Do play-off postoupili naprosto všichni, bohužel osmifinále vystavilo stopku NR a Intense a hned ve čtvrtfinále se museli utkat také Dark Tigers a eEriness. DTG tento boj s přehledem zvládli a nakonec dokráčeli až do finále. Zápas proti NinjaServ z Francie zažil celou řadu prodloužení, na jejichž konci se však mohla tato česko-slovenská sestava radovat ze svého prvního triumfu na zahraniční půdě. O týden později se na dánském Cross Border Esport představil v nové sestavě také tým warmup, dřívější eXtatus, který však ve skupině zaváhal proti jednomu z domácích týmů a hned v osmifinále vyfasoval Tricked Esport, na které nestačil a z pozice obhájce titulu se bohužel vrátil s nepořízenou jako TOP16 tým turnaje.

DTG Supreme Masters

Největším tématem měsíce však byl FACEIT Major, který probíhal po celý měsíc od 5. do 23. září. Nás samozřejmě zajímala až hlavní část nejlepších šestnácti týmů na světě, kde zcela překvapivě vyhořeli mousesports a se skórem 0-3 se s Londýnem rozloučili, kvůli čemuž musejí v těchto dnech projít cestou až od evropského Minoru. STYKO s týmem Cloud9 skončil se skórem 1-3, díky čemuž si americký celek v Katowicích zahraje New Challengers Stage – STYKOvi navíc hned po Majoru skončilo hostování z mouz. No a FaZe, ti do play-off postoupili a status legend si zajistili skórem 3-2, které jim bohužel do čtvrtfinále přiřklo největšího kandidáta na titul. Astralis byli po celý turnaj suverénní, s FaZe Clanem zametli a nakonec se stali šampiony bez jediné prohrané mapy v play-off.

Aby toho nebylo málo, hned týden po Majoru ještě proběhl turnaj ESL One New York, kde si našinci mohli spravit chuť, protože tu Dánové chyběli. GuardiaNovi se však s FaZe nepodařilo postoupit ze skupiny, naopak mousesports po selhání na Majoru ukázali, že nezapomněli, jak se hra hraje. Po výhře ve skupině a triumfem nad NRG se oskar a spol. postavili Teamu Liquid, a tohle finále bylo jedním z nejlepších v loňském roce. V bitvě na pět map však nestačil ani neskutečný výkon Twistzze a mouz si pohárem a 125 tisíci dolary v kapse trochu napravili do té doby neúspěšný měsíc.

mousesports ESL One New York

Říjen

V říjnu se toho opět příliš moc nedělo, jedním z turnajů byla šestá sezóna StarSeries i-League, kam vyrazil oskar s mousesports. Těm se však nepodařilo projít swissem a Snax se s týmem nerozloučil úspěchem. Právě po kyjevském turnaji totiž v sestavě skončil a 15. října byl oznámen návrat STYKA. O posledním víkendu měsíce byl ještě na programu EPICENTER, kam vyrazil GuardiaN s FaZe Clanem. Ten sice ve skupině nestačil na Na`Vi, poté však přišla neskutečná jízda, na jejímž závěru přišla finálová odplata a FaZe Clan si tak připsali parádní triumf se ziskem 150 tisíc dolarů.

FaZe EPICENTER

Listopad

Hned po moskevském turnaji vyrazil FaZe Clan na BLAST Pro Series do Kodaně, další titul z toho však nebyl, pouze čtvrté místo ze šesti účastníků. Pár dní na to však odstartoval další turnaj série Intel Extreme Masters v Chicagu, kde nechybělo celé tradiční trio včetně obnovené premiéry STYKA. Oba týmy nezaváhaly ve skupině, ve čtvrtfinále však dostali stopku mouz a v následném semifinále i FaZe. V průběhu měsíce probíhaly také otevřené kvalifikace na Minor ku Katowice Majoru, žádný z domácích týmů se však nedostal ani do uzavřené části.

Od 21. listopadu pak probíhala regionální kvalifikace World Electronic Sports Games, kde nechyběla řada českých mixů i slovenská reprezentace. Právě ta úvodní část zvládla na výbornou a tým v čele s GuardiaNem ve finále vyzval Movistar Riders. Velký úspěch se bohužel nekonal a do Číny po třech mapách postoupil španělský celek. V domácích kvalifikačních výběrech bohužel chyběl oskar i STYKO, oba totiž na rozdíl od FaZe postoupili na finále šesté sezóny ligy ECS. Mousesports se však nedařilo a po prohrách s MIBR i Astralis přišlo vypadnutí ve skupině.

mousesports CS:GO

Prosinec

Závěr roku odstartovalo finále osmé sezóny ESL Pro League, kam postoupili mousesports a naopak GuardiaN a spol. se v online části se dokonce strachovali o baráž. Skupinová fáze vyšla na výbornou, totéž čtvrtfinále, bohužel v semifinále se STYKOvi s oskarem postavili Astralis a to znamenalo konečnou. Pár dní na to čekala mouz důležitá fáze kvalifikace na Major, jinými slovy povinnost, kterou bez porážky našinci zvládli a koncem ledna je čeká EU Minor. Celou sezónu uzavřel další turnaj BLAST Pro Series v Lisabonu, kam byl opět pozván FaZe Clan. V základní části však nepřišla žádná výhra, maximálně remízy, a cenou útěchy může být alespoň vítězství v závěrečném Pro Standoffu.

Ladislav "GuardiaN" Kovács

Který moment uplynulého roku je pro vás ten nejikoničtější? Kdo podle vás zažil parádní rok a kdo naopak zklamal? Tak či tak, tohle v rámci CS:GO souhrnů z pohledu českých a slovenských hráčů není všechno, v nejbližších dnech totiž odstartujeme po vzoru naší LoL ankety také postupné vyhlašování TOP10 nejlepší CZ/SK hráčů za rok 2018. Máte se na co těšit!

Štítky: Shrnutí 2018
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.