Přejít k hlavnímu obsahu

Shrnutí roku: Češi a Slováci v zahraničí – LoL

14. 1. 2019 | 15:37 League of Legends
Než se dostaneme k vyhlášení nejlepšího domácího League of Legends hráče za uplynulou sezónu, pojďme se celkově podívat, co ročník 2018 nabídl z pohledu fanouška či hráče oblíbené MOBA hry. Po nějaký čas se nejen u nás dařilo eSubě a do zahraničí se dostala velká sorta domácích talentů.
LoL 2018
LoL 2018

Leden

Úvod roku byl ve znamení startu nejvyšších evropských soutěží, v evropské LCS zažil 19. ledna svůj debut Patrik 'Sheriff' Jírů. V průběhu měsíce pro změnu do německé ligy zamířili Matyáš 'Carzzy' Orság do Mysterious Monkeys a Jakub 'Tarky' Vaňkát do EURONICS Gaming.

Poslední lednový víkend pro změnu znamenal první výjezd eSuby do zahraničí, na DreamHacku v Lipsku, kde na jedné ze stage proběhl League of Legends turnaj. Česká jednička dokázala porazit ve finále domácí tým Riverside 3:0 a získat tak první trofej sezóny.

eSuba DH Leipzig

Březen

Kromě průběhu dlouhodobých soutěží se v únoru nic moc nedělo, jdeme tedy rovnou do března, kdy základní části lig končily. Sheriffovi se v EU LCS podařilo s H2K uhrát parádní 5. místo, zaručující účast v play-off. V německé lize se oběma našincům podařilo kvalifikovat na LAN finále a Tarkyho EURONICS Gaming dokonce skupinovou fázi opanoval se skórem 17-1. Komu se však nedařilo, to byl Michal 'zoiren' Zíka, který v barvách týmu ZAGA Talent skončil na posledním místě jihoamerické soutěže LLN.

Velkou slávu české barvy zažily na V4 Future Sports Festivalu, který se odehrál 24. března v Budapešti a ve hře byl pro státy Visegrádské čtyřky parádní prize pool 300 000 tisíc euro. Česko-slovensko-polský mixtým s názvem xD v semifinále proti eSubě neuspěl a česká jednička tak finále vyzvala silnou polskou skvadru Illuminar Gaming. eSubáci se prezentovali parádními týmovými i individuálními výkony a nedovolili Polákům zisk více než jedné hry, což znamenalo jeden z největších úspěchů historie tradiční domácí organizace a zisk 150 tisíc euro k tomu.

eSuba V4 Future Sports Festival

Duben

Po konci základních částí byly v dubnu na programu vyřazovací fáze jednotlivých lig. Jako první byl zakončen německý ESL Meisterschaft, před kterou bohužel skončil Tarky v barvách EURONICS Gaming, vítěze základní části a následně i šampiona play-off, kvalifikovaného na European Masters. Carzzyho Mysterious Monkeys bohužel skončily v semifinále. Největším zápasem bylo čtvrtfinále EU LCS, kde se Sheriff prezentoval proti Teamu Vitality parádními výkony, ale na více než těsnou prohru 2:3 to nestačilo.

V průběhu měsíce byly na programu zmiňované EU Masters, kam se vedle českých a slovenských legionářů probojovala také eSuba, zástupce CZ/SK scény. Slibné výkony bohužel nepřinesly ani postup do hlavní části. V té se nedařilo ani Carzzyho Ad Hoc Gamingu (přejmenovaný tým MM), který po turnaji následně opustil, nejdále se tak dostal Matúš 'Neon' Jakubčík v barvách francouzského týmu Millenium. Po neporazitelnosti ve skupině však přišel čtvrtfinálový pád proti následnému finalistovi, Illuminar Gaming. Alespoň trochu pozitivní tečku za dubnem dal Zoiren, který pomohl ZAGA Talent Gamingu se udržet v LLN, aby jej mohl s klidným svědomím opustit.

H2K Sheriff

Květen

Pátý měsíc roku 2018 se po jarních sezónách točil okolo hráčských přesunů. Hned na úvod května zamířili Marek 'humanoid' Brázda a Petr 'denyk' Haramach na hostování za Neonem do Millenium. Společně se ještě ten měsíc zúčastnili turnaje na DreamHacku v Tours, kde obsadili bramborovou placku.

Další hráči se poté přesunuli do španělské ligy LVP, Tarky do řad eMonkeyz a Carzzy spolu s Radovanem 'Rufus' Moravceem do KIYF eSports Clubu. Důležitý přestup udělal také Aleš 'Freeze' Kněžínek, který posílil ambiciózní turecký tým Royal Bandits.

Royal Bandits LoL

Červen

Hned první červnový víkend čekala česko-slovenské trio v Millenium další francouzská LANka, tentokrát Occitanie Esports. Ani tady nepřišlo více než čtvrté místo a přesně týden po turnaji byl ohlášen oficiální rozpad týmu, přičemž nejlépe z něj vyšel Neon, který podepsal s EU LCS týmem Unicorns of Love jako náhradník. Krátce na to našel nové angažmá i Denyk, kterého si vybral španělský tým Vodafone Giants. Do svého druhého LCS splitu vstoupil 15. června Sheriff, se kterým tým musel být na jaře nadmíru spokojen. Jako poslední český legionář zamířil bývalý hráč eXtatusu Duc Anh 'Eren' Nguyen do Enclave Gaming, týmu z anglické soutěže.

UoL Neon

Červenec

Do druhé poloviny roku se přehoupneme soutěží Rift Rivals, kde se představil Freeze. Jeho tým Royal Bandits z regionu TCL si v konkurenci LCL a VCS počínal nejlépe a Turecko se mohlo radovat z triumfu. Destinace z Blízkého východu zřejmě nalákala i další české hráče, pár dní po RR přestoupil do Dark Passage také Humanoid a o týden později Sawyor do Oyun Hizmetleri, hrající druhou nejvyšší soutěž. Jediným, kdo naopak o své angažmá přišel, byl Rufus ve španělském týmu KIYF, kde byl jako společník Carzzyho vyměněn.

Důležitým dnem tohoto měsíce byl 13. červenec, kdy Neon jako první Slovák zažil premiéru v nejvyšší evropské League of Legends soutěži. Do sestavy Unicorns of Love se dostal díky zdravotním indispozicím Samuxe a jako náhradník postupně nastoupil celkem do osmi zápasů.

Rift Rivals Royal Bandits

Srpen

Povedený úvod osmého měsíce loňského roku zažil Eren ve službách Enclave Gaming. Po stříbrné příčce z druhého vydání se jeho týmu podařilo opanovat třetí pokračování Forge of Champions, nejdůležitějšího regionálního okruhu. V polovině měsíce přišlo další druhé místo, díky čemuž se Enclave kvalifikovali na sezónní finále. Podobně se dařilo také Freezovi s Humanoidem v Turecku, oba postoupili do play-off, naopak Sawyor se se svým angažmá rozloučil.

Základní část španělské ligy dopadla smíšeně, do play-off se dostali Denyk a Carzzy, ale Tarky po mnoha remízách nikoliv. Smutnit ze srpnového i předchozího dění musel i Sheriff, jehož H2K skončili na posledním místě základní části EU LCS Summer.

Enclave Gaming UK

Září

Letní sezóna jako první skončila ve Španělsku, kde hned první zářijový víkend proběhlo play-off LVP. Denyk a Carzzy se bohužel museli utkat již v semifinále, z čehož vyšel lépe Denykův tým Vodafone Giants a i když byli ve finále lepší MAD Lions, tak Giants neutekl postup na European Masters. Podobně jako Carzzy skončil v semifinále i Eren na LAN finále Forge of Champions. Jako další byla na programu turecká liga, do jejíhož play-off nastoupil Freeze se svým týmem jako nasazená jednička. Našlápnutou formu měl i Humanoid, bohužel se oba našinci hrající v Turecku potkali v semifinále, z čehož vyšel vítězné bývalý hráč LCS. Royal Bandits zbývala jediná série k postupu na Worlds, bohužel tým SuperMassive potvrdil svou kvalitu a na světový šampionát zamířil on.

Uzavřené letní sezóny znamenaly v průběhu září příchod European Masters, kde sice hned v předkole vypadl Denyk i Eren, ale přímo v hlavní fázi tentokrát nechyběla eSuba. Ani na druhý pokus se ale v Evropě nedařilo a po třech prohrách se domácí jednička s turnajem o 150 tisíc euro rozloučila. I tentokrát přišla po druhé části sezóny další vlna přestupů. Freeze se rozloučil s Royal Bandits a dodnes je bez angažmá, Humanoida naopak ihned angažoval polský Illuminar Gaming. Po kvalitních domácích výkonech si do zahraničí vytáhl tým SPG Esports duo Samuel 'MakeItBetter' Polakovič a Václav 'CptLipánek' Maxa, do Španělska pak za Tarkym vyrazil Zoiren. Český support si v té chvíli držel dvě angažmá, společně s Carzzym utvořil pro polskou ligu tým Czeska Husaria.

eMonkeyz Tarky

Říjen

V jednom z nejklidnějších měsíců pro oko českého fanouška se v akci představil alespoň Humanoid. Tomu se v barvách polského týmu Illuminar Gaming opravdu dařilo a po výhře základní části Mistrovství Polska z toho byl triumf i na samotném LAN finále.

IHG Humanoid

Listopad

V Polsku mají předních soutěží hned několik a po Mistrovství Polska přišla na řadu Polska Liga Esportowa, kde se kromě Humanoida představila i Czeska Husaria, kterou navíc začátkem listopadu posílil i Jejky. Kromě toho bojoval Humanoidův tým Illuminar Gaming v základní části nulté sezóny Ultraligy. Hlavní pozornost však byla směřována na Polskou Ligu, kde IHG ovládli základní část a Czeska Husaria skončila druhá. Na české kvarteto tak čekalo LAN finále.

S přípravami nové evropské ligy LEC, která ve frančízovaném modelu nahradila EU LCS, se čekalo, jestli v roce 2019 budeme mít v nejvyšší soutěži šanci fandit i některým českým či slovenským hráčům. Jako první se 20. listopadu v oficiální databázi kontraktů objevil Sheriff v barvách navrátilců z Origen, na kterého o deset dní později navázal Humanoid, který byl oznámen jako akvizice týmu Splyce. Oba se dokonce objevili v žebříčcích mezi hráči, které se v jarní sezóně vyplatí sledovat.

KIYF Carzzy

Prosinec

První prosincový víkend zakončil Iberian Cupem sezónu ve Španělsku. Ze čtyř Čechů se přes předchozí skupinovou fázi nedostali Tarky a zoiren, kteří v eMonkeyz hned po turnaji skončili. Na offline finále nechybělo skoro již tradiční duo Denyk a Carzzy, které se i tentokrát proti sobě postavilo v semifinále. Průběh nejlepších čtyř týmů byl shodný jako v LVP, Denyk tak sice Carzzyho opět porazil 3:2, ale Vodafone Giants ve finále nestačili na MAD Lions 1:3. Po Iberian Cupu ve Španělsku skončil také Carzzy, naopak Denyk prodloužil smlouvu i na novou sezónu. Se svým anglický angažmá v Enclave Gmaing se pro změnu rozloučil Eren, Sheriff byl pak 16. prosince potvrzen jako součást LEC týmu Origen, avšak pod novou přezdívkou Patrik.

Na závěr se vrátíme opět do Polska, kde ještě před Vánoci vyvrcholily dvě ligové soutěže. Tou první byla Polská Liga, kde v gauntletu nejprve Czeska Husaria vypadla na bronzové příčce, aby nasazená jednička, Illuminar Gaming s naším Humanoidem, rovněž podlehla rozjetému Pompa Teamu. Den před Štědrým den však přišla odplata, na finále Ultraligy si s ním IHG poradili 3:2 a Humanoid tak při přesunu na nejvyšší level odchází jako vítěz. Mezi vyvrcholením těchto lig byla ještě na programu baráž německé ESL Meisterschaft, kde bohužel MakeItBetter a CptLipánek neuspěli a jejich tým SPG Esports sestoupil o patro níže.

GIA Denyk

A jsme u konce. V zahraničních týmech se v roce 2018 zakořenilo hned dvanáct hráčů původem z domácí scény, ty nejlepší jsme si postupně seřadili v žebříčku TOP10 CZ/SK League of Legends hráčů, který v nejbližších dnech ještě před startem premiérové sezóny LEC vyvrcholí. Byl v loňské sezóně číslem jedna Sheriff, který byl ve světě více vidět, nebo nesporně talentovaný Humanoid, který sbíral úspěchy v soutěžích druhé úrovně?

Štítky: Shrnutí 2018
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.