Přejít k hlavnímu obsahu

Tipsport COOL liga je zpátky! Které hvězdy před letní sezónou přestoupily? PŘEHLED

6. 8. 2020 | 16:44 Counter-Strike 2
Hráčská pauza je u konce a velké ligy se vrací. Jako první z těch dvou velkých domácích odstartuje Tipsport COOL liga, kde přivítáme tři nové týmy. Ani jeden se však nevyhnul změnám, stejně jako tři stávající celky. Pouze dva tak zůstaly beze změn, proto si nyní tuhle šestku větších či menších změn podrobně rozebereme. Na konci článku pak najdete přehled základních sestav všech týmů.
Tipsport COOL liga
Tipsport COOL liga

Dytor do Sampi, system do Enterprise

Pokud bychom měli začít tím vůbec největším přestupem, minimálně z hlediska individuálních dovedností hráče, tak bychom nemohli zvolit nic jiného, než odchod Dytora z Gunrunners (dnes Enterprise Esports) do Sampi. Tento teprve sedmnáctiletý hráč v posledních měsících herně vyrostl a v týmu, který skončil na druhém místě základní části, patřil mezi nejvýraznější postavy. Jediným škraloupem byl nešťastný odchod, jenž po interní nedohodě nastal přímo uprostřed BO3 zápasu o 3. místo, který jeho spoluhráči následně nezvládli. I přesto jde ale o skvělého hráče, jenž míří pod organizaci, kde je dobře nastavená struktura mimo tým samotný a zdá se, že funguje. Jedinou otázkou je to, jak se kluci popasují s rolemi uvnitř základní pětice. V týmu totiž aktuálně není žádný přirozený in-game leader, a i když palebná síla patří k tomu nejlepšímu u nás, současně se může stát, že ve vypjatých zápasech jim budou další aspekty hry chybět a dosáhnout plného potenciálu se nepodaří.

Na druhou stranu Enterprise tolik smutnit nemusejí. V první řadě mají nově extra motivaci v podobě nové organizace, kam mohli zamířit poté, co jim jejich původní zaměstnavatel slot přenechal. Co se však týče samotné posily, tak system by mohl být tím pravým ořechovým. Odchodem Dytora sice odešla vysoká individuální kvalita, ta ale zbytku týmu nechybí. System navíc patřil k nejlepším hráčům druhé ligy a mimo Brute a Sampi byl dokonce tím nejlepším, minimálně řečí čísel. Pokud se mu podaří naladit na stejnou notu jako zbytek týmu, tak se určitě nedá očekávat, že by Enterprise měli být horší, než byli na jaře. A mohli by být ještě konzistentnější.

Dytor

Trojitá změna v BRUTE znamená nový směr

Možná z hlediska potenciálu nepůjde pro valnou část komunity o druhou největší změnu, jsme si však jisti, že půjde o ostře sledované kroky. Team BRUTE od začátku roku, kdy oznámil profesionální projekt, vyměnil několik hráčů a z původního jádra už zůstal pouze Crazyy. Dle slov vedení se však podařilo najít dva hlavní pilíře každého týmu, in-game leadera frediho a zkušeného trenéra pepika. Tohle duo spolu s Crazyym tak nyní vítá tři nové posily, které by měly vydržet. Příchody BLUEE, suplicKa a KWERTZZe však vnímáme spíše jako dlouhodobý projekt, protože pětice disponuje hlavně mladou krví, ale nikdo příliš neočekává, že by okamžitě mohla útočit na nejvyšší příčky. Současně nám v sestavě chybí někdo k fredimu, kdo dokáže přímo na serveru k týmu promlouvat. Fredi sice má přehršel zkušeností, ale ty z něj automaticky neudělají okamžitě dobrého lídra týmu.

Novým Dark Tigers na papíře nic nechybí

Nebudeme chodit nijak daleko a zůstaneme u týmů, které mezi sezónami (kdy každý mohl vyměnit libovolný počet hráčů) změnily hned tři hráče. Za Dark Tigers na jaře zářil hlavně m0nnlich3r a z celku, od kterého se moc neočekávalo, nakonec byl uchazeč o semifinále až do posledních kol. Tým však prošel velkou obměnou a m0nnlich3ra už v lize vůbec neuvidíme, protože se rozhodl upřednostnit jiné aktivity než hraní. Kromě něj však skončili také BLUEE a HONES. MAXX s Lastíkem tak měli těžkou práci s hledáním nových posil, to se jim ale podařilo na jedničku. Do týmu totiž míří zyored z Eclot Gaming, manguss z Universe a WEAMO ze Sampi. Ve všech třech případech jde o zdatné hráče a nová pětice má víceméně všechno. Navíc takový manguss, pokud zapracuje na konzistentnosti, tak může být za hvězdu. Papírově by tak mohlo jít o černého koně soutěže.

Team BRUTE

Eclot Gaming vykradli eEriness MARVO

Čtyři týmy za námi, dva sestavu nezměnily, takže logicky jsou před námi poslední dva týmy. Eclot Gaming se dle očekávání rozloučili se zyoredem, jehož nové působiště už jsme zmínili, ale kromě toho po necelém roce a půl v sestavě skončil také pilíř jménem rko. Pro nové posily se vicemistři České republiky rozhodli sáhnout do kádru eEriness MARVO, kteří budou nováčky a současně zřejmě i největšími outsidery Tipsport COOL ligy a Sazka eLEAGUE, kam rovněž postoupili. ECLOT tento celek vyloupili o nepříliš známé duo Fizarezi, MoriiSko, pro které půjde o největší zkoušku v jejich dosavadní kariéře. Parta v čele s K1-FiDou totiž bude obhajovat bronzové medaile, což bude v ještě vyrovnanější soutěži hodně těžkým úkolem. I přesto se ale cení nebojácnost vzít dva nadějné hráče, kteří toho na scéně zatím sebou mnoho nemají. Současně se hodí také doplnit, že ani jeden ve 2. lize nevyčníval, takže nejvíce bude záležet na tom, jestli tempu domácí elity budou individuálně stačit.

Pokud bychom však brali v potaz, že ECLOT si z eEriness vzali dva klíčové hráče a hovoříme o tom, že se dá jen těžko odhadovat, jestli na 1. ligu budou stačit, tak co teprve samotní eEriness? Na jednu stranu lítají vzduchem obavy, aby nešlo o otloukánky, na tu druhou však posílení o trio kvalitních jmen může být dobrým krokem a oni budou ještě lepší, než kdy předtím. Cennou posilou do možné role in-game leadera je úřadující mistr České republiky desty, který do eEriness míří z tábora Sampi společně s Valenciem. Ten už má na domácí scéně leccos nahráno, ačkoliv na nejvyšší mety jenom vzhlížel. Zkušeností na rozdávání má také poslední do party, stinx loni vyhrál maďarské ICLko a v jarní sezóně 1. ligy byly v Universe jeho dovednosti vidět. Jména by v sestavě byla, otázkou je, jestli je to něco více, než parta nepříliš známých jmen. Ve výsledku by se eEriness však dali označit za největší otazník mezi všemi účastníky, a to i mezi těmi všemi, kdo od jarní koncovky prodělal tři změny.

Eclot Gaming

Po sjednocení některých pravidel se Sazka eLEAGUE (samostatný článek zde) mají v naší soutěži týmy možnost nahlásit až sedmičlennou soupisku, tedy se dvěma možnými náhradníky, společně s extra koučem. V průběhu sezóny vás také ve výsledkovém přehledu budeme v rámci každé sestavy zásobit důkladným přepisem všech změn v sestavách, aby nevznikaly žádné pochyby o tom, kdo co provádí. V tuto chvíli tu pro vás máme přehled osmi základních sestav všech účastníků letní 1. Tipsport COOL ligy, jejichž změny jsme všechny rozebraly výše.

SINNERS Česká republika SHOCK Česká republika ZEDKO Česká republika beastik Česká republika CaNNiE Česká republika NEOFRAG
CZC.eSuba Slovensko The eLiVe Česká republika blogg1s Česká republika Levi Slovensko NIO Slovensko luko
Eclot Gaming Česká republika​​​​​​​ K1-FiDa Česká republika​​​​​​​ noobiq Slovensko ZEDc Česká republika​​​​​​​ Fizarezi Česká republika​​​​​​​ MoriiSko
Enterprise Esports Česká republika twist Česká republika forsyy Slovensko xperrience Slovensko lucasp Slovensko system
Dark Tigers Slovensko MAXX Česká republika Lastík Slovensko zyored Česká republika manguss Slovensko WEAMO
Team BRUTE Česká republika Crazyy Česká republika fredi Česká republika BLUEE Česká republika KWERTZZ Česká republika suplicK
Sampi Česká republika Fraged Česká republika Pechyn Česká republika kinzo Česká republika bery Česká republika Dytor
eEriness MARVO Česká republika Zajda Česká republika replay Česká republika stinx Česká republika desty Česká republika Valencio

1. Tipsport COOL liga bude vysílaná každé pondělí a čtvrtek od 10. srpna, kdy se na našem Twitchi vždy můžete těšit na nadílku čtyř zápasů. Dívat se kromě této platformy můžete i na vaší televizi stisknutím červeného tlačítka na HbbTV. Velký lákadlem pro vás, kdo jste starší 18 let, bude také pravidelná možnost si vsadit na Tipsportu.

Štítky: COOL CSGO liga
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.