Přejít k hlavnímu obsahu

Tomáš Müller: Chceme jít ve stopách Virtus.pro

4. 3. 2020 | 20:50 Counter-Strike 2
Ačkoliv o minulém víkendu plánovaly vyrazit do Katovic minimálně stovky českých fanoušků, tak jsme jich tam kvůli uzavření publika potkali opravdové minimum. Natrefili jsme ale na CEO týmu BRUTE, se kterým jsme si na 10 minut sedli a probrali nejenom zrušenou účast profesionálního CS:GO týmu, ale i obecnější témata, jako porovnání scény nebo plány na letošní sezónu.
Kara + Tomáš Müller
Kara + Tomáš Müller

Byl jsi už někdy v Katovicích nebo na nějaké podobně takto velké esportové akci?

V Katovicích jsme byli v prosinci, hráli jsme tady finále ESL Nationals, ale bylo to bez publika, takže vlastně podobně jako IEM Katowice tenhle rok. Ale na podobně velké akci ještě ne.

Jak na tebe působí aréna, prázdná, bez tisícovek fanoušků?

Nás tam ani nepustili, takže bohužel nemůžu říct, ale z fotek to vypadá docela strašidelně.

Dokážeš si představit, že byste před takovým publikem hráli? Co by to pro BRUTE znamenalo?

Shodou okolností jsme měli tu šanci před publikem velké arény ve Varšavě, ale ta atmosféra je samozřejmě úplně někde jinde než na těch největších českých turnajích.

V čem jsou podle tebe ty největší rozdíly mezi domácí scénou, tou polskou nebo mezinárodní?

Vyspělost trhu a popularita esportu u nás je speciálně oproti Polsku tak o pět let zpátky. Ve srovnání s Německem a dalšími vyspělými státy máme opravdu co dohánět, ale to je vlastně jedna z věcí, o které se snažíme v týmu BRUTE – zpopularizovat českou esportovou scénu a posunout ji právě na úroveň toho zahraničí.

Myslíš si, že bychom se tam mohli během příštích pár let dostat?

Bude to těžké. Já si myslím, že to bude hodně záviset na úspěchu českých týmů. Co jsme se bavili s polskými organizacemi, tak nám říkaly, že polské scéně hodně pomohl úspěch týmu Virtus.pro. My bychom tak chtěli být právě těmi, kteří stejně tak pozvednou esportovou scénu u nás.

Jak moc vás šokovalo zrušení celého eventu IEM Katowice, když vy sami jste si v rámci Expo části měli zahrát?

Mrzí nás to o to více, že zpráva přišla těsně před akcí. Já jsem tady tedy jen proto, že jsme přijeli o den dříve na esportovou konferenci, ale hráče jsme museli zrušit a nechat doma den před turnajem. Osobně jsem doufal, že je to právě trošku namotivuje, když tady uvidí tu obrovskou scénu. I pro ně to byla velká příležitost se podívat, jak vypadají velké zápasy, protože na takovém eventu ještě nebyli. Z toho pohledu nás to samozřejmě mrzí.

Co v Katovicích teda děláš, když jsi tady zůstal? Procházíš si město?

Především pracuji na tom, abychom se tady třeba i za pár let podívali na hlavní stage, a mám tu i nějaké schůzky s našimi partnery z Polska.

PACTit Challenge 8

Je to tedy pro vás jako pro tým nějaká inspirace do budoucna i přesto, že tu nejsou žádní diváci? Myslíš, že si hráči nevezmou zklamání nějak osobně?

Já doufám, že ne a že budou stejně motivovaní, což si myslím, že ti hráči jsou. Oni na to koukají v televizi a myslím si, že se těší na tu dobu, až se my dostaneme na ten vyprodaný stadion. Bohužel si na ten zážitek budou muset počkat, ale třeba ten zážitek bude jednou z té hlavní stage.

Jak ty osobně se díváš na paniku kolem koronaviru, který k nám ještě pomalu ani nepřišel a už to ovlivňuje esport?

Rozhodně bych teďka nechtěl být pořadatelem eventu. Samozřejmě v případě těchto velkých akcí se zahraniční účasti je to jakžtakž pochopitelné, ale ta panika u nás... Já si myslím, že jsem celkem racionální člověk – takže když si to vezmete, tak máte větší šanci, že umřete v autě cestou do Kauflandu na nákup asi tak milionkrát vyšší, než že zemřete v Čechách na koronavirus. Takže já osobně se toho nějak nebojím.

Jaké jsou vaše další plány na následujících pár týdnů či měsíců, kde vás můžeme vidět?

16. března hrajeme Esports RDY Cup, který spolupořádáme. Tentokrát jsme my do České republiky pozvali polský PACT, který nás pozval sem do Katovic, a hrát budeme turnaj, který se bude vysílat dokonce i v televizi. No a potom začínají české ligy jako Tipsport COOL liga, kterou budeme určitě hrát a na kterou se těšíme. Potom bychom na začátku dubna měli vyrazit do Maďarska na mezinárodní turnaj.

Jak momentálně vypadá režim vašeho týmu? Kolik hodin denně kluci trénují a jakým způsobem?

Většinu měsíce kluci trénují z domova a jednou za měsíc, především před velkými akcemi, se sejdou v Praze na soustředění, kde trénují spolu a kde už se k režimu přidává třeba i fyzická příprava. Vždycky mají schůzky s fitness trenérem, s mentálním koučem, s psychologem, a samozřejmě je to taky trošku teambuilding.

Takže kdo všechno tvoří váš tým spolu s tím vším, co už jsi vyjmenoval?

Součástí realizačního týmu je více než hráčů. Kromě výše zmíněného máme kolegy, co se starají o sociální média, eventy, nebo administrativní záležitosti jako cestování. To zázemí je poměrně velké.

Jaká je tvoje náplň právě jakožto nového CEO organizace?

Jsme ještě pořád malá rostoucí organizace, takže těch úkolů je spoustu. Kromě denní operativy u týmu máme spoustu projektů, asi pět rozdělaných jen na tento rok, které samozřejmě nemůžu prozradit úplně detailně. Na tyhle projekty ještě sháníme lidi a partnery z řad firem, takže pokud se na nás dívá někdo, kdo by s námi chtěl budovat budoucnost esportu, tak se může ozvat.

Jakým způsobem ses dostal k téhle pozici, kudy vedla tvoje cesta k esportu?

Já jsem pracoval posledních sedm let jako management consultant a jednoho dne jsem si řekl, že už by bylo na čase zkusit něco nového a věnovat se tomu, co mě baví – vždycky jsem sledoval esport z té druhé strany, jako fanoušek. Koncem minulého roku jsme se spojili s Petrem Andrýskem a rozhodli jsme se tu českou scénu, která je hodně nevyspělá, jak jsem viděl, což samozřejmě skýtá obrovskou příležitost oproti zahraničí, posunout dopředu.

Jaké jsou plány tebe jakožto zástupce managementu, jak to vidíš v téhle sezóně?

Zaprvé máme nějaké plány, co bychom chtěli dosáhnout za úspěchy s týmem. Chtěli bychom se dostat mezi třicet nejlepších evropských týmů, to je náš první cíl na následující rok. Druhý cíl je pozvednout celou českou esportovou scénu, na což právě máme v plánu větší spolupráci se školami, vysvětlovat trošku rodičům, co to znamená mít doma gamera. Osvěta u široké veřejnosti je hrozně moc potřeba, a to je jeden z našich velkých plánů, více pracovat s širokou veřejností a ukázat jí, o čem esport je, že to není opravdu jen o celodenním sezení u počítače, ale že i o zdravé stravě, pohybu, mentálním zdraví, spánku, který je strašně důležitý třeba pro soustředění, a ukázat jim, že například Counter-Strike rozvíjí u dětí spoustu dovedností, jako týmovou spolupráci, komunikaci, strategické myšlení, angličtinu a tak dále. Chceme teda ukázat široké veřejnosti, že i esport je zajímavá aktivita, která rozvíjí mládež.

Štítky: Team Brute
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.