Přejít k hlavnímu obsahu

Vycházející hvězda BOOM: Dotě se věnuji 8 hodin denně

30. 3. 2020 | 11:45 Dota 2
Miroslav "BOOM" Bičan (na fotografii vpravo) je momentálně jedním z nejlepších českých hráčů. Od ledna hraje v mezinárodním týmu Vikin.gg a sbírá jeden úspěch za druhým. Bavili jsme se o jeho tréninkové rutině, pohledu na domácí scénu i o tom, kde ho uvidíme příště.
Vikin.gg
Vikin.gg

Mohl bys prosím krátce představit sebe a své spoluhráče?

Jmenuju se Miroslav Bičan, moje herní přezdívka je BOOM. Je mi 19 a hraju mid pro tým Vikin.gg. V týmu mám dva nizozemské hráče Shada a Seleriho, Rakušana Tobiho a Aramise z Izraele. Věkově jsme dost mladý tým, nejstaršímu hráči je 23.

Jak ses tak narychlo dostal až do mezinárodního týmu?

Ono to asi může vypadat, že to bylo narychlo, ale ve skutečnosti jsem se o to snažil tak 4-5 let, ale až teď se mi to poprvé podařilo.

Poslední dobou jste zaznamenali tři velké úspěchy na evropském poli, dokonce jste prošli celým turnajem bez jediné prohrané hry. Není to trochu nuda?

Nuda to určitě není a snad ani nikdy nebude. Všichni hrajeme Dotu, protože tu hru milujeme. Spíš naopak, vyhrávat tak jednoduše nám ukazuje to, že ten čas a úsilí, které do toho všichni dáváme, se nějak vyplácí a jde vidět pokrok.

Jak probíhají tvé osobní a týmové tréninky? Kolik hodin denně strávíš hraním Doty?

Když jsou takto často turnaje, jako jsou teď, trénujeme s týmem každý den tak 4-6 hodin a potom hrajeme solo rankedy. Volný den máme většinou jednou týdně. Probíhá to tak, že zahrajeme 3-5 scrimů (přátelský zápas proti jinému týmu) a pak se tak hodinu koukáme na záznamy z těch her, což je dost důležité, protože tam jdou nejlépe vidět všechny chyby. Takže denně hraním Doty nebo koukáním na různé hráče strávím tak 8 hodin průměrně.

Nedávno přišel nový patch. Avšak spousta hráčů nedokáže v aktualizacích vyhledat podstatné změny. Máš pro ně nějakou radu, jak na to?

Jako já sám nejsem nějaký inovátor, takže asi nejlepší cesta je asi koukat se na ty nejlepší a kopírovat to, co dělají oni.

Jak vnímáš vstup domácích týmů jako Sampi nebo Brute na scénu Doty?

Určitě je to dobrá věc pro českou Dotu, ale potom, co skončí tahle liga, kvůli které se ty organizace dostaly do Doty, nejlepší čeští hráči určitě v těchto organizacích nezůstanou, protože tady není dostatek hráčů na takové úrovni, jako v zahraničí.

Kdo je tvým vzorem ze světových profesionálních hráčů?

Jsem největší fanoušek Sumaila, hned od té doby, co přišel na scénu asi v 15 letech a všechny ničil na midu.

Kým bys chtěl být, kdyby ses nemohl stát profesionálním hráčem Doty?

Já jsem tomu dal fakt všechno, ani kvůli tomu nemám dodělanou střední školu, takže opravdu netuším. Dota byla jediná věc, která mě v životě bavila.

Jaké máš plány do budoucna? Kdy a kde Tě uvidíme hrát příště?

Určitě bych rád zůstal s tímto týmem delší dobu. Ale to se asi uvidí po TI, jestli někdo dostane nějaké lepší nabídky. V dubnu budeme zase hrát asi 4 takové menší turnaje, ale hlavně od 4. dubna hrajeme online ESL turnaj, který nahrazuje zrušený Major v Los Angeles. Na to se těším nejvíc.

Štítky: BOOM, Vikin.gg