Přejít k hlavnímu obsahu

Worlds 2018: Preview skupiny C

9. 10. 2018 | 17:45 League of Legends
Play-in je odehrané a už ve středu nás čeká hlavní fáze světového šampionátu v League of Legends. Podívejme se nyní pod lupou na skupinu C.
Výchozí obrázek
Skupina C Worlds 2018

V tomto článku se podíváme pod mikroskopem na velmi zajímavou skupinu C, ve které se mezi sebou utkají: korejský mistr a tým nabitý hvězdami - KT Rolster, mistr NA LCS Team Liquid, taiwanský vicemistr MAD Team a čínský tým číslo 3, Edward Gaming. Jedná se o skupinu s jasným favoritem na prvenství a skupinu, ve které se NA LCS dostává velká šance, dostat se do vyřazovací fáze letošního světového šampionátu.

KT Rolster

  •  Jižní Korea Smeb, Kingen
  •  Jižní Korea Score
  •  Jižní Korea Ucal
  •  Jižní Korea Deft
  •  Jižní Korea Mata
KT Rolster Worlds 2018

KT Rolster jde na Světový šampionát z pozice jedničky a korejského šampiona. Svou sílu dokázal tým zejména během letního splitu, ve kterém těsně vyhrál základní část i finále play-off proti Griffin. Na jaře tým spíše hledal ideální sestavu, ale i přesto nakonec obsadil slušné 3. místo. Na midu se nakonec zabydlel Ucal a v jungli zkušený Score. Organizace KT Rolster se na Worlds podívá po dvou sezónách zklamání. I přesto, že byl tento tým postupu v posledních dvou letech neuvěřitelně blízko, dvakrát nakonec cestu zakončili ve finálovém kole korejského gauntletu o poslední místo na Worlds, kde je v obou případech přehráli hráči Samsung Galaxy. Letos konečne KT Rolster dokázal nejdůležitější zápasy vyhrát a na Worlds s hvězdnou sestavou postoupil z prvního místa.  

V pozdních fázích sezóny byl největším týmovým tahounem marksman Deft, který vyprodukoval ve finále proti Griffin skoro 33 % týmového poškození. Takováto čísla nebyla výjimkou, což je velmi obdivuhodné, pokud vezmeme v potaz, že jeho spoluhráči se nijak neodchýlili od běžné mety a hráli velmi picky s velkým poškozením, jako Camille, Gangplank či Taliyah. Důležitým článkem byl i Score, který figuruje u 70 % týmových killů. Pevné body týmového úspěchu pak tvoří i oba solo-laneři Ucal a Smeb. Spolu se silným playmakerem a shotcallerem Matou, to vypadá na jednu z nejsilnějších soupisek v Koreji vůbec. Ve skupině by měl tým vynikat zejména díky zkušenostem a individuální síle. Jiné, než první místo by bylo považováno za neúspěch.

Team Liquid

  •  Jižní Korea Impact
  •  Spojené státy americké Xmithie
  •  Spojené státy americké Pobelter
  •  Spojené státy americké Doublelift, V1per
  •  Jižní Korea Olleh
Team Liquid 2018 Worlds

Tým majitele Stevena Arhanceta se konečně po dlouhých letech dostává na Worlds, kam mu výrazně pomohla přeměna sestavy díky franchisingu. V Team Liquid nezůstal kámen na kameni a sestava se kompletně změnila. Hlavní hvězdou se stal někdejší marksman TSM či CLG, Doublelift, který je jediným hráčem v top 20 listu hráčů na Worlds od komentátorského týmu Riot Games. TL se na domácí scéně dařilo náramně a vyhráli jak jarní, tak i letní split. Na světový šampionát jdou tedy s jasnou pozicí jedničky. 

Team Liquid je silný celek bez jasné slabiny, ale svou kvalitou bohužel nedosáhne na hlavní favority tohoto turnaje. Pokud zbylé týmy skupiny však nezahrají své životní výkony, do vyřazovací fáze by se měli dostat. Důležité bude pro ně hrát skrz botlane a využít správně zbytek týmu, který musí hrát stabilně a nedělat chyby. 

MAD Team

  •  Taiwan Liang
  •  Taiwan Kongyue, Benny
  •  Taiwan Uniboy
  •  Taiwan Breeze
  •  Taiwan K
MAD Team Worlds 2018

Od tawianského vicemistra MAD Team se toho mnoho nečeká a může jen překvapit. Tento tým zažil v LMS velmi působivou sezónu a postupně se zlepšoval. Na jaře skončil s bronzovou medailí a v letním splitu dosáhl skóre 10-4 po základní části. Ve vypjatých zápasech proti Flash Wolves však neuspěl a podobně vidíme šance tohoto týmu i na letošních Worlds. Tým zkrátka nemá velkého tahouna a většinu sestavy tvoří nováčci na mezinárodní scéně. Pokud vezmeme v potaz, že MAD Team nejraději hraje kompozice založené na silném split-pushi, mnoho šancí nemají. Proti sobě budou mít totiž velmi silné lanery, jako jsou Smeb, Ucal, Impact či Scout. Uvidíme, jak jim bude sedět bo1 systém skupin, ale jak už bylo řečeno, tento tým může jen překvapit, protože se od něj neočekává vlastně vůbec nic. 

EDward Gaming

  •  Jižní Korea Ray
  •  Čína ClearLove, Haro
  •  Jižní Korea Scout
  •  Čína iBoy
  •  Čína Meiko
EDward Gaming Worlds 2018

EDward Gaming rozhodně nejsou nováčky na mezinárodních akcích. V roce 2015 se dokonce organizaci podařilo vyhrát Mid-Season Invitational proti SK Telecom T1. Letos se týmu na domácí scéně tolik nedařilo a po většinu splitu spíše prohrával. Měl ale štěstí a nakonec se probojoval do play-off, což mu zajistilo místo v gauntletu. Gauntlet se jim úžasným způsobem vydařil a nakonec se tak radovali z postupu na mistrovství světa.

EDG nepatří k absolutním favoritům na vítězství, ale severoamerickému celku Liquid budou jistě vyrovnaným soupeřem. Sestavu play-in fází protáhl zejména midlaner Scout, který si libuje v assasin šampionech a v play-in fázi zaznamenal neuvěřitelných 11 solo-killů. V sestavě není jasný lídr, ale největší tváří je rozhodně Clearlove, který s organizací spojil vlastně celou svoji kariéru a dlouhodobě patří k nejlepším a nejoblíbenějším čínským junglerům. Na toplane působí Korejec Ray, kterého si můžeme pamatovat z loňské sestavy Cloud9. Bude velmi zajímavé sledovat jeho souboj s bývalým mistrem a nyní topařem Team Liquid, Impactem. Zajímavou součástí týmu je určitě botlane, která spolu hraje už rok a půl a bude zajímavé sledovat, kam se od minulého roku posunula. Tehdy zejména iBoy působil velmi nezkušenným dojmem a na stage světového šampionátu nedokázal nastoupit tak, jako to dokázal na domácí scéně.

Předpovědi

 PLAYzone redakceTomáš "Nightshare" Kněžínek
 
1.KT RolsterKT Rolster
2.EDward GamingTeam Liquid
3.Team LiquidEDward Gaming
4.MAD TeamMAD Team

Jak to vidí midlaner Eren, který letos v létě působil v anglickém týmu Enclave?

KT Rolster je pro mě jasným favoritem. Je to zkrátka první seed z korejské LCK, tady není moc co řešit. Zbylé tři týmy se budou rvát o 2. místo ve skupině a postup mezi top 8. Největší šanci dávám Team Liquid, který letos v NA LCS vypadal hodně silně a byla by velká smůla nezakončit to alespoň částečným úspěchem na Worlds. EDG nebo MAD Team ale určitě nejsou bez šance.
Štítky: Worlds