Přejít k hlavnímu obsahu

Známá tvář přenosů nadobro opouští esport kvůli obviněním ze zneužívání moci a vyhrožování

29. 6. 2020 | 21:50 Counter-Strike 2
Po nespočtu obvinění ze sexuálního obtěžování se na CS:GO scéně objevila aféra, která se točí kolem zneužívání moci, ve které figurují proslulí Counter-Strike komentátoři. James Banks se rozhodl prolomit dlouholeté mlčení a sepsat dokument, ve kterém obviňuje ze zneužívání a vyhrožování svého kolegu Redeye a celou agenturu Code Red.
Redeye obvinění
Redeye obvinění

UPDATE: Po obviněních a komentářích, kterým Redeye za poslední dny čelil, se komentátor rozhodl zastavit svou činnost a úplně opustit vody esportu. Kompletní zprávu, která podrobněji vysvětluje jeho činny a psychický stav, přidal na svůj Twitter.


Oblíbený CS:GO komentátor Paul 'Redeye' Chaloner a celá esportová agentura Code Red Esports čelí obviněním ze zneužívání moci a vydírání poté, co další známá tvář Counter-Striku, komentátor James Banks, veřejně vydal tento dokument. Uvnitř Banks uvádí několik tvrzení a příkladů jak Redeye údajně zneužíval své pravomoce v esportovém průmyslu během několika let. Není v tom ovšem sám, obvinění se dále vztahují na Luka Cottona z Code Red, který prý Bankse přímo vydíral a vyhrožoval mu, aby si celou věc nechal pro sebe.

Komu se nechce pročítat celým Banksovým dokumentem, zde si zmíníme ty nejdůležitější body, které se v něm objevují:

  • Redeye vyhrožoval Banksovi a jeho kariéře poté, co nesouhlasil s tím, že ho Redeye přemístil z pozice, kterou předtím odsouhlasil
  • Redeye udeřil člena personálu Gfinity
  • Kromě zneužívání moci se Redeye mnohdy uchyloval i ke slovním urážkám
  • Code Red a Luke Cotton vydírali Bankse, aby byl po svém nenávistném vyjádření zticha
  • Code Red a Luke Cotton vyhrožovali žurnalistům a všem ostatním, kdo se odvážili veřejně obvinit Redeye

Údajní provinilci to ovšem nenechali jen tak, Redeye se k věci vyjádřil na svém Twitteru, kde popřel většinu zmíněných věcí, které proti němu mířil Banks. Obchodní ředitel Code Red, Luke Cotton, se k věci také vyjádřil na Discordu, kde zmínil, že všechna tato tvrzení jsou součástí msty, kterou Banks cíleně vede proti Redeyeovi. Později se ale k případu také rozhodl více rozepsat, kde naopak obviňuje Bankse z homofóbních a anti-LGBTQ urážek a výhružek. Sám Cotton přiznal, že Banksovi vyhrožoval, aby mlčel, ovšem popíra jakékoliv výhružky mířené na novináře.

Celý svůj příspěvek Banks pak uzavřel omluvou za jeho nevhodné výrazy, které použil v minulosti a přiznává, že takové chování není akceptovatelné. Doplňuje také, že už není tím člověkem, kterým byl před deseti lety a díky svým známým a rodině se změnil.