Přejít k hlavnímu obsahu

Technologie se stává inspirací pro módu: seznamte se s generací UltrabookTM Bags

29. 8. 2012 | 17:19 Všechny hry
Praha, 29. srpna 2012 – Společnost Intel představila řadu konceptů modelů dámských kabelek inspirovaných kategorií počítačů Ultrabook™ — novou řadou ultratenkých a ultrarychlých mobilních zařízení. Intel zadal dvěma předním špičkovým módním a uměleckým školám projekt, jehož cílem bylo vnést kreativitu na pole technologických doplňků — jako první přišly na řadu tašky na notebook.
Výchozí obrázek

Praha, 29. srpna 2012 – Společnost Intel představila řadu konceptů modelů dámských kabelek inspirovaných kategorií počítačů Ultrabook™ — novou řadou ultratenkých a ultrarychlých mobilních zařízení. Intel zadal dvěma předním špičkovým módním a uměleckým školám projekt, jehož cílem bylo vnést kreativitu na pole technologických doplňků — jako první přišly na řadu tašky na notebook. Velice inovativní a stylové návrhy, které by se rozhodně neztratily na přehlídkovém molu, jsou dílem talentovaných studentů dvou nejslavnějších módních a designových škol [1] v Evropě —  ESMOD (Mnichov, Německo) a Royal College of Art (Londýn, Velká Británie).

 

Ultrabooky nabízejí optimální kombinaci přenosnosti, stylovosti a inteligentních funkcí a navíc vypadají elegantně. Tyto počítače proto začaly být vyhledávány jako lifestylové doplňky, které s sebou lidé rádi nosí. Studenti výše zmíněných dvou škol se nechali inspirovat elegantními tvary i rychlostí ultrabooků a jejich úkolem bylo vytvořit inovativní, stylové, ale zároveň flexibilní a vysoce funkční návrhy, které by dokázaly oslovit širokou veřejnost a podnítit nový pohled na technologické doplňky.

 

Organický povrch’ Julie Thomasové (Royal College of Art), „Kovová romanceCoriny Gruberové (ESMOD), „Dýchající kabelka“ Maiko Takedy (Royal College of Art) a „Převlek’ Cornelie Gruberové (ESMOD).

 

Návrhy byly velice kreativní a snažily se být maximálně nekonvenční. Byly mezi nimi tašky inspirované kulturními a historickými tradicemi i tašky, které posunovaly hranice v oblasti kombinace tradičních materiálů typu kůže s technickými tkaninami. Například kabelka „Kovová romance”, již lze rozložit na tři části, se vyznačuje dekorací v podobě stříbrného peří. Model „Převlek” vedle toho vypadá jako kapuce a umožňuje volný pohyb při sportu. Další z kabelek se dokáže ergonomicky přizpůsobit tělu svého nositele, zatímco „Dýchající kabelka“ je vyrobena z pružného materiálu Breathair, který se běžně používá pro polstrování sedaček ve vlaku a matrací.

 

Vítězné návrhy potěšily i naši přední módní návrhářku Liběnu Rochovou, která se svými studenty na VŠUP usiluje o podobně inspirativní modely

Právě práce japonské studentky Maiko Takedy nejvíce zaujala členku mezinárodní poroty, návrhářku Liběnu Rochovou. Ale i ostatní vítězné návrhy jsou podle ní velice inspirativní a mají velký potenciál oslovit výrobce. „Bude samozřejmě záležet na pružnosti výrobců a schopnosti posunout věci dále,“ říká Liběna Rochová. O konkrétním komerčním potenciálu těchto úchvatných designů ostatně mluví i Ingo Brack z mnichovské návrhářské školy ESMOD: „Naši studenti šli v návrzích obalů na notebooky na samotnou hranici možného. Technologie dnes tvoří nedílnou součást naší image i profilu: svá zařízení s sebou neustále nosíme, a proto toužíme po doplňcích, které tuto naši image doplní a posílí.“

 

Podle návrhářky Liběny Rochové její studenti z Ateliéru Designu oděvu a obuvi na VŠUP již pracují na podobných úkolech a vytvářejí obdobně originální kousky. Ty současně budou muset respektovat, že mobilní technologická zařízení jsou dnes podobně jako klíče, peněženky apod. samozřejmou součástí toho, co s sebou neustále nosíme.

 

Výsledky

Panel sestávající z návrhářů, zástupců médií a Wendy Marchové z Intel Labs nakonec vybral deset modelů, pět z každé školy. Vítězné modely jsou k dispozici ke stažení na adrese

http://www.mediakom.cz/cs-web/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=category&id=107:intel-dokumenty&Itemid=23

 

Koncept tašky pro ultrabook představil Intel na letošním CeBITu, když  Michael Michalsky uvedl svou kolekci tašek  dostupných na adrese www.michalsky.com.

 

Pět nejlepších modelů z RCA (s původními názvy):

 

Ultra Geek Chic, Beatrice Larkinová a Caterina Belluardová

Ultra Series, Ghost in the Shell, Elena Blanková

Breathair bag, Maiko Takeda

Organic surface, Julia Thomasová

String bag, I-ťing Čangová a Rachel Changová 

 

Pět nejlepších modelů z ESMOD:

Paradox, Valeska Maceková

Secret, Christine von Redenová

Metallic Romance, by Corina Gruberová

Disguise, Cornelia Gruberová

Old-school backpack, Marina Kathanová

 

 

O společnosti Intel

Společnost Intel je světový lídr v počítačové inovaci. Společnost navrhuje a buduje klíčové technologie, které slouží jako základ pro výpočetní zařízení ve světě. Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pressroom a http://blogs.intel.com.

 

Royal College of Art: Průkopník designu a umění 1837–2012

Royal College of Art letost oslavila 175. výročí a je nejvlivnější světovou postgraduální uměleckou a designovou školou. Specializuje se na pedagogickou činnost a výzkum a nabízí tituly MA, MPhil a PhD v řadě disciplín výtvarného umění, aplikovaného umění, designu, komunikace i humanitních předmětů. Má přes 1100 magisterských studentů a doktorandů, které vede přes stovka odborníků, včetně akademiků, předních umělců a designérů, poradců a hostujících profesorů. www.rca.ac.uk

 

ESMOD

Mezinárodně působící ESMOD vychovává kreativní designéry již více než 160 let a oslavuje módu jako způsob života. Je to nejstarší módní a designová škola na světě a v současné době provozuje po celé zeměkouli 24 poboček.

 


[1] Mezinárodně působící ESMOD vychovává kreativní designéry již více než 160 let a oslavuje módu jako způsob života. Je to nejstarší módní a designová škola na světě a v současné době provozuje po celé zeměkouli 24 poboček.  Royal College of Art je zase jedinou školou na světě, jež se plně soustředí na postgraduální studium umění a designu. Programy zde vyučují mezinárodně uznávaní umělci a škola se může pochlubit tak významnými absolventy, jako jsou módní návrhář Julien McDonald, mezinárodně proslulá výtvarnice Tracey Eminová nebo kreativní ředitel Burberry Christopher Bailey.

 

Štítky: INTEL