Přejít k hlavnímu obsahu

Footbal Manager 2013 už kope na dveře

Praha, 10. září 2012: Společnosti Sports Interactive a SEGA oznámily vydání hry Football Manager 2013, která jednou provždy změní úspěšnou sérii. Kromě množství vylepšení a úprav nabídne nový díl také celou řadu zásadních změn a nových herních mechanismů, které budou mnozí považovat přímo za herní revoluci.
Výchozí obrázek

Praha, 10. září 2012: Společnosti Sports Interactive a SEGA oznámily vydání hry Football Manager 2013, která jednou provždy změní úspěšnou sérii.

Kromě množství vylepšení a úprav nabídne nový díl také celou řadu zásadních změn a nových herních mechanismů, které budou mnozí považovat přímo za herní revoluci.

Asi nejvýznamnější z těchto změn je zbrusu nový klasický režim… neboli FMC, jak mu ve Sports Interactive říkáme. Poprvé v celé úspěšné historii této herní značky nabídne FMC alternativu, časově méně náročný způsob, jak si hru užít. Nový režim správu klubu zjednodušuje a umožňuje tak hráčům soustředit se jen to, co je pro úspěch týmu nejdůležitější. 

„Klasický režim je s ohledem na vývoj Football Manageru velkým krokem kupředu,“ říká ředitel Sports Interactive Miles Jacobson. „Uvědomili jsme si, že je spousta lidí, kteří by si Football Manager rádi zahráli, ale nemají zkrátka tolik času – popravdě, ve stejné situaci jsou nyní i někteří členové týmu SI, kteří mají rodiny nebo jiné povinnosti. Rozhodli jsme proto vyhovět těmto hráčům a nabídnout i jim zážitek, který je o nic podstatného neochudí. Jsme přesvědčeni, že FMC je skvělým řešením.

„Chtěl bych nicméně ujistit naše mnohé fanoušky, že klasický režim FMC nijak neubírá hře, kterou znají a mají tolik rádi. Těm, kteří stále baží po komplexním prožitku, nabízí FM13 přesně to, co hledají – větší, lepší a ještě obsáhlejší verzi nejlepšího fotbalového manažeru na světě.“

V klasickém režimu je úloha manažera natolik přímočará, že lze celou sezónu odehrát za osm až deset hodin, kromě toho ale FMC umožní hráčům vyzkoušet si i další dva rozdílné herní módy; tím prvním je časově neomezený kariérní mód, druhý režim prověří jejich dovednosti v náročných výzvách.

Ty jsou časově omezeny – obvykle půl sezóny – a hráče staví před náročné úkoly, které je třeba splnit. Svou podstatou odrážejí situace ze života… uspějete s týmem amatérů? Zachráníte před sestupem tým, který je v polovině sezóny poslední v tabulce?

Výzvy se poprvé objevily ve hře Football Manager Handheld 2012 (pro iPhone a Android) a získaly si takovou oblibu, že jsme je přidali i do verzí pro PC a Mac. FM13 nabídne v základu pět výzev, další budou k dispozici v průběhu roku, a to v závislosti na poptávce hráčů.

Kromě výzev obsahuje FMC také celou řadu „odemykatelných“ bonusů, které hru o něco zjednoduší – manažer pak například nebude potřebovat pracovní vízum, nebo získá o několik milionů na přestupy navíc. Hráči si některé z těchto výhod „zaslouží“ dosažením určitých úspěchů ve hře, všechny pak lze zakoupit. 

FM13 dále přináší pestrou škálu zbrusu nových vylepšení stávajících herních mechanismů. Mezi ty nejvýznamnější patří:

-          Vylepšený zápasový 3D engine

Asi nejviditelnějších změn se dočkalo 3D zpracování zápasů. Nově bude veškeré dění na hřišti a kolem něj vypadat realističtěji; od stadionů a diváků, přes pohyby hráčů, po let míče. Množství nových a vylepšených animací dodává zápasu na pocitu opravdovosti, přímo televizního zážitku je pak dosaženo použitím upraveného snímání kamery. Skvělá vizuální stránka je jen podtržena zásadně vylepšeným systémem umělé inteligence.

 

-          Nové profese

Ve FM13 se výrazného přepracování dočkali také členové realizačního týmu. Poprvé tak můžete (v případě potřeby) zaměstnat prezidenta klubu, který vám od vašich povinností odlehčí, dojedná podmínky smluv, nebo se zbaví nechtěných hráčů. Zvýšil se také počet trenérů specialistů a manažer má větší volnost v rozhodování, které z nich požádá o radu a kdy. Dovednosti trenérů se zvyšují s tím, jak získávají jednotlivé trenérské stuhy.

 

-          Lepší práce s médii

Upraven byl styk manažera s médii. Tou nejvýraznější novinkou je, že manažer může při jednání s tiskem měnit nálady podle potřeby – od „klidné“ po „agresivní“.

 

-          Hra více hráčů

Od základů přepracovaná hra více hráčů plně využívá služby Steam a utkat se tak s jinými hráči je nyní snazší než kdy dříve. Vylepšená síťová hra také kromě standardního kariérního módu obsahuje množství jedinečných ligových a pohárových prvků, včetně režimu, který umožní hráči přenést svůj tým ze hry jednoho hráče do online hry.

 

-          Celosvětové žebříčky

Díky propojení se službou Steam nabízí FM13 vůbec poprvé celosvětové žebříčky, takže každý fotbalový manažer nyní zjistí, jak si vede v porovnání se svými kolegy z celého světa. Vedle celkového žebříčku je k dispozici také množství dílčích statistik, zaměřených na jednotlivé herní režimy a hratelné země a divize. Hodnocení využívá sofistikovaného systému, který zohledňuje celou řadu faktorů, včetně úrovně, na které manažer působí, finanční situace klubu i manažerovy herní mzdy – vyjednávání o výši platu se tak stává opravdu důležitou součástí hry.

 

-          Uživatelské rozhraní

FM13 se pyšní novým uživatelským rozhraním a vzhledem prostředí kariérního i zbrusu nového „klasického“ režimu. Řádná péče byla věnována i ovládání, animovanému rozhraní a novému systému vyhledávání. Ať se rozhodnete pro kterýkoliv režim, oceníte FM13 jako ten nejsnáze ovladatelný a nejlépe vypadající díl herní série.

 

-          Vylepšený trénink

Ve FM13 se budou manažeři moci ponořit ještě hlouběji do problematiky tréninku týmu a vybrat si takový program, který jim bude vyhovovat nejlépe. Tréninky se nyní ovládají prostřednictvím zjednodušeného panelu, který kombinuje povšechný trénink s odbornou přípravou. Manažer se může nově rozhodnout, zda se tým soustředí na obecný nácvik, nebo se bude připravovat na konkrétní zápasy.

 

-          Realistické zdanění

Jednou z hlavních věcí, podle kterých se světoví fotbalisté rozhodují, za který klub nastoupí, je míra zdanění. Ta se liší stát od státu. FM13 nyní obsahuje aktuální daňové předpisy platné v jednolitých ve hře obsažených zemích – virtuální fotbalisté se budou mezi kluby rozhodovat i podle nich.

PC hra Footbal Manager 2013 vyjde ve čtvrtém čtvrletí roku 2012 na českém a slovenském trhu pro platformu PCčeské verzi za cenu 999,- Kč/39,99 €.

Více informací o hře naleznete zde: http://www.comgad.cz/obchod/pc-hry/football-manager-2013