Přejít k hlavnímu obsahu

Intel: Lidé chtějí své počítače ovládat dotykem

23. 10. 2012 | 22:56 Všechny hry
PRAHA, 23. října 2012 – Společnost Intel a její partneři z řad výrobců mobilních přístrojů dnes představili první vlnu nových ultrabooků, které už nebude ovládat výhradně klávesnice a myš. Konvertibilní ultrabooky a další mobilní zařízení včetně tabletů s procesory Intel totiž disponují dotykovým rozhraním. Právě dotykové ovládání v současnosti představuje jednoznačně nejpreferovanější formu interakce uživatelů s elektronickými zařízeními (viz informační box a graf).
Výchozí obrázek

PRAHA, 23. října 2012 – Společnost Intel a její partneři z řad výrobců mobilních přístrojů dnes představili první vlnu nových ultrabooků, které už nebude ovládat výhradně klávesnice a myš. Konvertibilní ultrabooky a další mobilní zařízení včetně tabletů s procesory Intel totiž disponují dotykovým rozhraním. Právě dotykové ovládání v současnosti představuje jednoznačně nejpreferovanější formu interakce uživatelů s elektronickými zařízeními (viz informační box a graf). Do konce roku 2012 se tak v kategorii UltrabookTM objeví více než 40 nových zařízení vybavených dotykovým displejem, jež budou představovat výrazný příspěvek v celkovém počtu přibližně 140 ultrabooků s procesorem Intel Core třetí generace – řada z nich bude dostupná i v ČR.

 

„Uživatelé budou moci u nových ultrabooků vedle tradičních ovládacích prvků stejně efektivně používat dotykový displej a spoléhat při tom na stejně rychlou odezvu,“ uvedl Martin Vařbuchta, manažer pro maloobchodní prodej ze společnosti Intel. Na českém trhu se prostřednictvím firem Asus, Acer, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, Samsung, Sony a Toshiba již v posledním čtvrtletí 2012 objeví minimálně dvanáct dotykových ultrabooků a osm tabletů. Obchodníci očekávají, že dotykové ultrabooky se prosadí mezi nejžádanější vánoční zboží, a to díky tomu, že se v této kategorii dokonale odráží současná poptávka veřejnosti po zařízení, které v sobě spojuje to nejlepší ze dvou produktů – výkonných ultrabooků a dotykových tabletů.

 

„Ultrabooky budou v letošním roce jistě patřit mezi zajímavé, hezké a kvalitní vánoční dárky. Jednak jde o produkty vysoce funkční, užitečné a zkvalitňující práci, ale zároveň o výrobky s mnohdy mistrně vyvedeným designem a skvělým uživatelským komfortem. Novým trendem ve výrobě ultrabooků je pak dotykové rozhraní, které výrazně zvyšuje jejich aktraktivitu,“ potvrzuje Petr Sommer, produktový manažer společnosti Datart. Podle Petra Sommera bude Datart ve svých kamenných prodejnách nabízet devět modelových řad s průřezem celého spektra technických specifikací, aby vyhověla potřebám různých zákazníků. V internetovém obchodě Datartu bude nabídka ještě podstatně širší.

Informační box

Dotykové ultrabooky jsou nejžádanější

Uživatelé, kteří měli možnost šedesát dní pracovat s různými typy mobilních zařízení s operačním systémem Windows 8, byli na závěr dotázáni na preferovanou volbu: 44 % z nich by si vybralo konvertibilní ultrabook s ovládáním prostřednictvím dotykového displeje, 31 % klasický ultrabook rovněž s dotykovým displejem, 22 % tablet a jen 3 % by volila ultrabook bez dotykového rozhraní. Výsledek studie společnosti Intel dokonale odráží poptávku veřejnosti po zařízení, které v sobě bude spojovat to nejlepší ze dvou produktů – výkonnost, praktičnost a užitečnost ultrabooků s vysokou intuitivností a rychlostí dotykového ovládání tabletů.

Zdroj: Windows* 8 Experience Study, Intel Corporation 2012

Graf: Když lidé dostali na výběr v otázce primárního způsobu ovládání počítače, téměř 80 % si vybralo dotykový displej. Klávesnice, myš a zejména trackpad zaostávají s výrazným odstupem. Zdroj: Intel Interface Study, Q4 2011

Díky dotykovému ovládání si počítače zamilují nejenom digitální domorodci

Intel pokračuje v úsilí o zakomponování přirozenějších způsobů ovládání počítače do každodenní praxe. Jak odhalil detailní průzkum antropologů společnosti Intel, přístroje z kategorie UltrabookTM budou v modu dotykového ovládání více odpovídat lidské potřebě mít věci pod kontrolou. „Při ovládání počítače dotykem jsou lidé schopni se snadněji orientovat ve funkcích a obsahu počítače a mizí u nich obavy obvykle spojené s využíváním technologií. Platí to zejména pro generace uživatelů, kteří vyrůstali bez počítače,“ reprodukuje Martin Vařbuchta závěry studie, při níž byla detailně sledována interakce s počítačem u 81 jedinců v USA, Číně, Brazílii a Itálii.

 

Vedle lidí, kteří si dosud k světu počítačů nenašli cestu, se s dotykem coby dalším „počítačovým smyslem“ otevírají neomezené možnosti zábavy a vzdělávání také těm nejmenším, pro které je hmat nejpřirozenějším způsobem poznávání okolního světa. S hmatovými schopnostmi je u lidí úzce propojeno tělesné a mentální prospívání. Analogický pocit se objevoval i u osob zařazených do antropologické studie společnosti Intel: lidé přiznávali, že dotyková zařízení u nich vzbuzovala pozitivní emoční vazbu.

 

Společnost Intel ve své vizi předpokládá, že po dotyku budou do ovládání počítače více vtaženy další smysly, například hlas. Kamery a další snímače pohybu pak uživatelům umožní kontrolovat displej ještě interaktivnějšími a personalizovanými způsoby.

 

 

O společnosti Intel

Společnost Intel je světovým lídrem v počítačové inovaci. Společnost navrhuje a buduje klíčové technologie, které slouží jako základ pro výpočetní zařízení ve světě. Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pressroom a http://blogs.intel.com.

Štítky: INTEL