Přejít k hlavnímu obsahu

Joeik a Pulda v rozhovoru (nejen) o pokeru

13. 11. 2012 | 23:24 Poker
V dnešním rozhovoru jsme pro vás vyzpovídali dva špičkové progamery, kteří přešli na poker a dnes se jím úspěšně živí. Co radí Josef „joeik“ Šamánek a Ondřej „pulda“ Pulec začínajícím hráčům? Jak jim vyhovuje poker life style a v čem jim poker připomíná StarCraft?
Výchozí obrázek

V dnešním rozhovoru jsme pro vás vyzpovídali dva špičkové progamery, kteří přešli na poker a dnes se jím úspěšně živí. Co radí Josef „joeik“ Šamánek a Ondřej „pulda“ Pulec začínajícím hráčům? Jak jim vyhovuje poker life style a v čem jim poker připomíná StarCraft? To vše a mnohem více se dočtete v našem článku!

PS Ahoj kluci, vy jste ve své době patřili mezi českou progamingovou špičku a teď drtíte poker. Pomohly vám nějak hry, abyste se stali úspěšnými i v pokeru?

Pulda:
Nevím, jestli to s tou progamingovou špičkou není trochu nadnesené, aspoň v mém případě, ale je pravda, že jsem v několika hrách byl celkem úspěšný. :-) Ne že by mi to pomohlo nějak přímo, ale pokud chce být člověk dobrý, je třeba mít správný přístup a způsob myšlení. To platí pro hry i pro poker. Myslím, že pokud má někdo talent pro hry, zvlášť strategické, může mu jít i poker a naopak.

Joeik:
Já jsem vždy byl hodně soutěživý, progaming to jen rozvinul a teď to pokračuje v pokeru. Progaming mi možná pomohl získat disciplínu a systematičnost tréninku. Každopádně k pokeru jsem se dostal právě díky progamingu, díky známým ze Starcraftu.

PS Ve Starcraftu buduješ armádu, musíš být rychlý a umět rychle klikat. V pokeru máš karty a na rozhodnutí několik minut. Tak v čem jsou ty hry podobné? Kde konkrétně je ta podobnost se Starcraftem a dalšími strategiemi?

Joeik:
V tom, jakým způsobem musí člověk uvažovat. Musíš pořád přemýšlet, co plánuje soupeř, jak může reagovat na tvé akce a jak na to co nejlépe můžeš zareagovat ty. Pro ilustraci jedna paralela s pokerem – ve Starcraftu člověk mohl vzít několik prázdných overlordů, létajících přepravních jednotek, a rozletět se k soupeřově základně. Soupeř netušil, že jsou prázdní, a musel se se svojí armádou stáhnout do hlavní základny. Ty jsi pak zaútočil se svojí armádou na jeho kolonii, kde neměl žádnou obranu a bez problémů jsi ji mohl zničit. Víceméně je to bluff – jako v pokeru. Předstíráš něco jiného, než ve skutečnosti plánuješ.

Pulda: Myslím, že obojí je hodně o tom umět zhodnotit situaci a na základě toho dělat dobrá rozhodnutí. Často musíš jednat v časovém presu - ať už jde o to, kde a jak zaútočit, nebo kolik vsadit. A pak je tu ještě ta podobnost na makro úrovni, pokud chce být člověk opravdu dobrý, chce to systematický přístup.

PS Čtenáři Playzone si možná vzpomenou na vytáhlého blonďáka Elkyho. Patřil do top5ky ve Starcraftu a neskutečně rychle mu to mluvilo i myslelo. Dnes se už věnuje jen pokeru, kde si vydělal miliony. Hráli jste s ním někdy online nebo na turnaji?

Pulda:
  Elkyho samozřejmě znám a párkrát jsem ho někde viděl, ale na stole jsem ho nepotkal. On je především turnajový hráč, zato já hraji skoro výhradně cashgames.

PS Ty jsi ho někdy vybluffoval Joeiku? :-)

Joeik:
Na živé hře jsem se s ním ještě nepotkal, ale nějakých 5 let zpátky jsme proti sobě hráli online. To ještě hrával cashgames, ale na nějakou konkrétní hru proti němu si nevzpomenu, oba jsme hráli hodně stolů naráz. :-) Každopádně je to ale výborný hráč a určitě bych doporučil mrknout na jeho poslední knížku Raiser´s Edge – dali si tam společně s dalšími autory docela hodně práce s některými věcmi kolem matematiky a pak to docela pěkně srovnávají s hrou reálných soupeřů.

PS Zmiňuješ matematiku a knížky, je to nutnost? Znáte hráče, kteří o pokeru nepřečetli ani řádek, matematika jim tolik nejde a stejně si hrou vydělávají slušné peníze? 

Joeik:
Myslím, že nadání na matematiku resp. analytické schopnosti a nadání na poker spolu docela hodně souvisí. Ještě víc v online pokeru než v živém. Samozřejmě má poker více aspektů a určitě jsou i velmi úspěšní hráči živého pokeru, kteří nejsou nijak zvlášť matematicky nadaní, ale zase jim výborně jde schopnost číst soupeře podle jejich chování. 

Pulda: Analytické schopnosti jsou klíčové. Co se týče matematiky, člověk sice v průběhu hry provádí spíš jednoduché výpočty, ale třeba v rámci přípravy se dá spousta věcí a scénářů detailně propočítat a díky tomu získat mnohem lepší představu, jak správně reagovat v některých situacích. To je velká výhoda. Na druhou stranu, jak říká Joe, jsou stále velmi dobří hráči, kteří toto v podstatě nedělají, a jejich výhoda spočívá v něčem jiném. Důležitější než znalost matematiky jsou analytické schopnosti a schopnost logicky myslet.

PS Kluci, vzpomenete si na váš nejlepší pokerový den, kolik dolarů to bylo? Jak se člověk cítí? Berete teď vysoké výhry jako samozřejmost, nebo vám dělají stejnou radost, jako když jste s pokerem začínali? :-)

Pulda:
Částku si nechám pro sebe. :-)

PS Tajnůstkáře na Playzone nemají rádi. :-) Bylo to víc než 5 000$?

Pulda:
Tak to asi ano. :-) Ale myslím, že nemám nějak den, který by výrazně převyšoval všechny ostatní, spíš bude na špičce více podobných. To je asi také tím, že skoro nehraju turnaje, výkyvy jsou menší směrem nahoru i dolů. Radost mi dělá, když hraju dobře a daří se mi díky tomu porážet mé soupeře. To mi dělá radost i v jiných hrách. Ale samozřejmě ty peníze k tomu také patří.

Joeik:
Výhra udělá člověku radost vždycky, samozřejmě mimořádně vysoká o to větší. :-) Samozřejmě vždycky to člověk tak nějak srovnává s běžnými denními výkyvy – např. když jsem hrál pravidelně limity $25/50 (hráč má u stolu 5 000$ - pozn. autora), tak jsem neměl žádnou výraznou radost nebo se necítil naštvaný z výhry či prohry $4-5k. Teď poslední dobou hraju o dost nižší hry, tak mě naopak velmi potěší, když vyhraju za den třeba $1k. Ale nejvyšší výhra byla samozřejmě turnajová, v mém případě 3. místo na Unibet Open Prague 2009 za 72k Euro.


mosmabo

Joeik na Unibet Open Praha

 

PS V přepočtu 1 800 000 v českých, z pohledu zaměstnance šílený, vydělat si tolik za jeden večer. Vyhovuje vám tenhle životní styl? Vyhrát za den klidně průměrnou výplatu, ale zase hrát v noci, živit se hraním karet, prostě dělat úplně něco jiného, než ostatní?

Joeik:
Já v podstatě funguju z 90% normálně přes den, vstávám mezi osmou a devátou ráno a spát chodím kolem půlnoci. Velká výhoda je volnost a určitá nevýhoda malý kontakt s lidmi. Pak samozřejmě také totální absence předchozích zkušeností do životopisu pro případný přechod na nějakou jinou, běžnější práci. A pokud mám říct vyhovuje/nevyhovuje, tak v tuto chvíli musím říct, vyhovuje. :-) I když to určitě nechci dělat celý život ani celých příštích deset let.

Pulda: Já už dnes taky hrávám v podstatě jenom přes den, takže toto nevýhoda naštěstí není. Třeba turnajoví hráči to v tomhle mají horší. Hodně mi vyhovuje ta velká flexibilita a to, že jsem pánem svého času. Má to samozřejmě i své nevýhody a ty je potřeba zvážit. Ale pro mne jednoznačně převažují ta pozitiva, jak teď, tak i vzhledem k mým dlouhodobějším plánům.

PS Když se podívám na progamingové turnaje, hraje se v nich o tisíce. V pokeru o miliony, navíc v dolarech. Jak vidíte budoucnost pokeru? Doporučili byste hráčům z Playzone, aby se mu začali věnovat?

Joeik:
Co se týče doporučení, zda s pokerem začít, je to hodně individuální. Ideální doba byla asi už dříve, nicméně pro někoho, kdo pro to má dispozice, což mezi úspěšnými progamery nebude úplně malá skupina lidí, je to pořád zajímavá alternativa. Hlavně se to dá vyzkoušet víceméně s nulovou počáteční investicí, takže si člověk může říct, že tomu bude věnovat třeba následující 3-4 měsíce maximum a uvidí. Když to nevyjde, tak v podstatě nic neztratil.

Pulda:
Určitě můžu každému, komu to přijde zajímavé, doporučit, aby to zkusil. My jsme s Joem oba začínali s no deposit bonusem 50$ a nikdy do toho nedali peníze odjinud, takže i tak se to rozhodně dá. Ale zároveň bych doporučil být trochu opatrný, nedávat při počátečním úspěchu hned výpověď v práci nebo ukončovat studium. :-) Ne každému se to vyplatilo a také je dnes konkurence přeci jen o dost vyšší než když jsme začínali my. V neposlední řadě vás to musí i opravdu bavit, abyste to někam dotáhli. Každopádně pro určitý typ člověka to může být skvělá příležitost. Co se týče budoucnosti pokeru, ta je nejistá a je těžké vyvozovat nějaké jasné závěry, ale určitě věřím, že bude i dlouhodobě možnost vydělávat si tím slušné peníze.

PS Kdybych chtěl s pokerem začít a měl možnost získat 50$ do začátku, co byste mi poradili? Co hrát, jak se učit, kde sbírat informace? 

Pulda:
Na to není úplně jednoznačná odpověď. Od té doby, co jsem začínal já, se toho dost změnilo. Třeba teď mi hodně perspektivní přijde Pot Limit Omaha, ale začínat na ní úplně od píky asi z různých důvodů nebude úplně ideální. Rozhodně se dá začít na NL Texas Hold'em (nejhranější formát) buď na SNGs nebo cashgames. Taky samozřejmě záleží, co komu vyhovuje. Já jsem informace sbíral svého času jinde, ale z těch zdrojů, které jsou dostupné dnes, alespoň v češtině, asi nic lepšího než PokerStrategy nebude. A pak bych doporučil největší pokerové fórum 2+2, je to tam trochu chaos, ale občas se tam dají najít velice kvalitní příspěvky.

Joeik:
Asi bych si vybral jednu variantu, je celkem jedno kterou, já bych nejspíš začal buď cashgames NLHE, cashgames PLO nebo NLHE SNGs. Turnaje pro více hráčů bych pro začátek nedoporučoval, stejně jako nějaké méně běžné varianty pokeru. Pak bych sehnal pár videí od top hráčů v dané variantě (např. Phil Galfond pro PLO), zkouknul je a přemýšlel, proč dělají to, co dělají. Pak bych začal hrát od těch nejnižších limitů, dal si nějaký mety, kolik toho chci denně odehrát a snažil se to dodržovat. A po každých pár stech odehraných rukou bych si dal pauzu, vzal třeba 10 zajímavých hand a podrobně si je prošel. Případně pokud bych si nevěděl rady, tak konzultoval s jinými, ideálně zkušenějšími hráči – klidně přes nějaké poker fórum. A po pár týdnech bych kouknul na ta samá videa znovu, aspoň na ty, co mi přišly nejlepší. A s nově nabytými vědomostmi se zamyslel, proč a jak to hrají.

PS Kluci, díky moc za rozhovor a přejeme jménem PlayZone spoustu dalších nejen pokerových úspěchů!