Přejít k hlavnímu obsahu

Battle.net World Championship již o nadcházejícím víkendu

11. 11. 2012 | 19:53 StarCraft 2
Již je před námi pouze jeden pracovní týden, než se v čínském Šanghaji odehraje jedna z největších Sc2 událostí letošního roku.2012 Battle.net World Championship, kterému předcházely kvalifikace po celém světě, konající se 17. a 18. listopadu na svém konci korunuje šampióna, který díky systému turnaje bude opravdovým a neoddiskutovatelným světovým šampionem.
Výchozí obrázek

Již je před námi pouze jeden pracovní týden, než se v čínském Šanghaji odehraje jedna z největších Sc2 událostí letošního roku.

2012 Battle.net World Championship, kterému předcházely kvalifikace po celém světě, konající se 17. a 18. listopadu na svém konci korunuje šampióna, který díky systému turnaje bude opravdovým a neoddiskutovatelným světovým šampionem.

Asie, Severní Amerika, Evropa, Jižní Amerika a Oceánie byly v uplynulých měsících svědky lokálních kvalifikací, ze kterých vzešla dvaatřicítka hráčů, kteří se utkají o titul globálního šampiona a tučnou šekatůru v celkové výši $250,000, přičemž vítěz si odveze krásných $100,000

Je tomu jen pár dní, kdy byla výše zmiňovaná, více než třicítka členů světové starcraftové smetánky, rozlosována do 8 skupin po 4, ze kterých do vyřazovacích bojů hlavního turnaje bude postupovat vždy dvojice těch nejlepších, kteří se následně utkají v rámci single elimination bo5 playoff pavouka.

Rozlosování skupin BWC. Za Blizzard Rob Simpson a Jacqueline Geller, které doplnilo trio slavných SC2 casterů, Kevin "Rotterdam" Van Der Kooi, Sean "Day9" Plott a Ben "Mr.Bitter" Nichol

Základní skupiny měly také jedno systémové specifikum, kdy se v jedné skupině mohli sejít nejvýše 2 hráči ze stejné lokální kvalifikace. Zamezilo se tak náhodě, kdy by byly, ještě před začátkem vyřazovacích bojů, nuceni se mezi sebou pobít například 4 zástupci z Koreje, což by dozajista ubralo na sexapealu a atraktivnosti akce.

Konečná podoba základních skupin nakonec dopadla následovně:

 

Konečné rozlosování základních skupin Battle.net World Championship.

Když se člověk kouká na takto vypadající skupiny, tak se prostě neubrání dojmu, že tu máme jak skupiny, které zas moc atraktivity nepobraly, tak skupiny smrti, ve kterých bude každý zápas svátkem pro příznivce kvalitního Starcraft 2.

Skupina E, kdy proti sobě nastoupí trojice hráčů s obrovskými fanouškovskými základnami, které si vybudovali díky tomu, co předvádí na starcraftích kolbištích i mimo ně, doplněná o zástupce do Sc2 světa přicházející generace KeSPA hráčů, je opravdu k prasknutí nabitá. Kdybych měl sobně projevit nějaká očekávání, tak se opravdu těším i na skupinu C, kde se potkají Sen, HuK a Grubby, ale nejvíce, ze subjektivního pohledu, očekávám skupinu H, kde se proti sobě utkají mí černí koně tohoto turnaje Nerchio a mOOnGLaDe, které doplní můj korejský oblíbenec hájící Aiur, Creator a jediná dívka ve startovním poli, Kanaďanka Sasha Hostyn alias Scarlett. Nicméně, ani jedna skupina, snad vyjma skupiny G, kde prim budou podle všeho jasně hrát Lucifron a LoWeLy, nepostrádá nějaké to kouzlo pro potencionálního diváka.  

Pro doplnění by bylo asi dobré shrnout "rasové" zastoupení v turnaji. Ani BWC nebude tou akcí, která poruší trend poslední doby, hegemonii nepozemských ras se slizskou převahou Zergů. Přesné počty jsou:  15 zástupců Zergů,  13 zástupců Protossů a  4 Terrani.

Skvělý turnaj si žádá skvělé castery!

Turnaj může být sebekvalitnější, ale bez kvalitní prezentace a coverage se z něj zavedená akce nikdy nemůže stát. I na toto Blizzard myslel a není tomu tak dávno, co oznámil kompletní seznam komentátorů pro tento event. Jedná se o skupinu lidí, kterou můžeme bez rozpaků nazývat špičkou casterského světa Starcraft 2. 

{#Spojené státy americké} Sean ‘Day[9]’ Plott
{#Spojené státy americké} Ben ‘MrBitter’ Nichol
{#Nizozemsko} Kevin ‘Rotterdam’ van der Kooi
{#Spojené státy americké} Alex ‘Axletoss’ Rodriguez
{#Spojené státy americké} Nick ‘Tasteless’ Plott
{#Spojené státy americké} Dan ‘Artosis’ Stemkoski
{#Velká británie} Shaun ‘Apollo’ Clark
{#Německo} Thomas ‘Khaldor’ Killian
{#Velká británie} James ‘Kaelaris’ Carrol
{#Spojené státy americké} Nicholas ‘Axslav’ Ranish  

Pokud si člově pročte tento seznam, tak pro to, aby to mohl jeden nazvat kompletní nekorejskou komentátorskou špičkou, mu tam schází snad už jen Total Biscuit aka Cynical Brit a Mike Lamond alias Husky. I tak se ale jedná o velmi povedenou sešlost, která je zárukou, že my, diváci, nepříjdeme při přenosech ze Šanghaje zkrátka.  

Prozatím vypadá BWC jako neskutečně našláplá akce na kterou se musí těšit každý, kdo je Sc pozitivní.

Kdo jsou jmenovitě jednotliví hráči? Jaké jsou předpokládané výsledky skupin? Kteří z těchto rychloprstých mladíků jsou aspiranty na vítězství? Na tyto a některé další otázky najdete odpovědi v následujících několika dnech, kdy bych rád přinesl rozšiřující článek nebo dva právě o blížícím BWC. Díky za vaší pozornost a u dalšího článku napočtenou.