Přejít k hlavnímu obsahu

Lze nějak vyřešit umírání za rohem v BF3? Částečně ano.

Výchozí obrázek

Zabíjí Vás často za rohem, tedy v dobu kdy už byste neměli dostat žádný zásah a být v bezpečí? Ano? Tak potom si určitě přečtěte tento článek, protože Vám může pomoci tento problém vyřešit a když ne úplně, tak alespoň částečně. Vysvětlíme si co je funkce Battlefieldu 3 nazvaná "vyhlazování síťových prvků" (network smoothing factor - NSF). Jen ještě upozorním, že tato funkce je dostupná pouze pro hráče na PC.

Jedná se o takový jakoby "buffer", tedy mezipaměť, která má za úkol kompenzovat případné zpoždění od serveru a zobrazit tak plynulé pohyby postav, objektů apod. Pokud máte NSF na maximální hodnotě (úplně vpravo), získáte do hry jakoby 100 ms zpoždění (přesný čas není jistý, jedná se o odhad). Pokud máte NSF na nule (úplně vlevo) nepřidá vám žádné zpoždění a zobrazuje komunikaci mezi serverem a herním klientem tak jak je. Způsobí to však jeden problém, že se postavy mohou pohybovat trhaně a stejně tak i různé další objekty ve hře.

Když to řeknu jinak. Neovlivňuje to přímo registraci zásahu, ale pouze vizuální stránku hry. Tedy že buď vidíte vojáka o chvíli později a plynule nebo ho vidíte ve stejný čas jako on vidí vás, ale nemusí to být plynulé. Všichni to máme automaticky nastavené na maximální hodnotu, tedy úplně vpravo a může se nám tedy zdát, že nás zabíjí za rohem apod. Teď si určitě říkáte, že si to dáte na nulu, tedy úplně doleva a bude hotovo. To vám přímo doporučit nemohu, záleží totiž na kvalitě vašeho Internetového připojení. U pomalého spojení by se hra stala nehratelnou, jak by se hráči pohybovali opravdu hodně trhaně.

Jak zjistit optimální hodnotu? Jednoduše. Ve hře si ukazatel u NFS posuňte úplně doleva a potom během hraní jej posunujte pomalu doprava, než narazíte na tu správnou hodnotu pro vás. Já jsem to osobně nastavil asi 1 cm doleva od původní hodnoty, ale dost možná to v budoucnu ještě snížím. Nemusíte docílit úplně perfektní hratelnosti, kdy se vám již nestane, že by vás zabili za rohem, ale můžete to rapidně omezit. Mně to rozhodně pomohlo.

V tomto videu autor dobře popisuje (v angličtině), jak celé NFS funguje, takže pokud máte zájem mrkněte na něj. Já vám sem přidám jiné video, ve kterém jeho autor NFS také popisuje, avšak přidal i ukázku při nastavení NFS na 0, 50 a 100%.

Pokud máte nějaký dotaz, ptejte se ;)