Přejít k hlavnímu obsahu

MČR 2013 - představení finalistů FIFA 14

2. 10. 2013 | 10:55
Devět dní zbývá do vyvrcholení FIFA 14 na Mistrovství České republiky v počítačových hrách. Nedávno jsme si představili postupující. Jak trnitá byla jejich cesta na MČR a jak se na něj těší? 
Výchozí obrázek

Devět dní zbývá do vyvrcholení FIFA 14 na Mistrovství České republiky v počítačových hrách. Nedávno jsme si představili postupující. Jak trnitá byla jejich cesta na MČR a jak se na něj těší?

 

Začneme od posledního místa v MČR klasifikaci. Na osmém místě se umístil Honza "Kubel" Kubelka, reprezentující tým eXtatus. Kubel je vicemistr České republiky z loňského MČR a určitě patří mezi adepty na titul i na letošním MČR. Možná to z pozice v MČR klasifikaci nevypadá, ale podstatné je, že všichni hráči začínají nanovo. Finále se hraje ve FIFA 14, zatímco kvalifikace probíhala ve FIFA 13. Zeptali jsme se Kubela, jak se na MČR těší, ale odpověděl jen na otázku, koho pasuje do role favorita a koho naopak do role outsidera. MČR by měl podle něj vyhrát RSP, outsider je prý Grad.

Na sedmém míste v MČR klasifikaci skončil Michal "Majklicek" Jinoch z eSuby. Majklicek je adminem, komentátorem a zároveň hráčem, a tyto pozice bude zastupovat i na letošním MČR. Své šance na úspěch tedy nevidí moc slavně, i když má poslední dobou celkem slušnou formu a FIFA mu sedla. Jak tedy Majklicek vidí letošní MČR?

"Myslím, že na výsledky z MČR klasifikace se nemůžeme ohlížet. Hrajeme nový ročník FIFA a veškeré deficity ze třináctky jsou smazány. Favoritem je určitě RSP, ale myslím, že je v možnostech kteréhokoliv hráče z TOP8 Tomáše potrápit. Uvidíme v pátek. Outsider se určuje těžko, poslední může skončit opravdu kdokoliv."

Šestý flek patří po ukončení MČR klasifikace Jirkovi "Grad" Pobořilovi z týmu KnT. Grad je určitě černým koněm turnaje, protože dokáže zahrát proti nejlepším hráčům naší scény v podstatě kdykoliv. Záleží asi zrovna, jak se vyspí. Grad se sám vyjádřil ke svým šancím a cílům na letošním MČR.

"Jelikož nejsem na MČR už úplný nováček, tak neberu nic jiného než bednu. Bude to ovšem složité, protože na trénink FIFA 14 bude jen 14 dní. Největší favorité jsou pro mě rSp a Sampino. Ale jak říkám, času je málo a překvapit může prakticky kdokoliv."

Jirka "houri" Houra z Cracked Gamers obhajoval do posledního Nightcupu své páte místo před Majklickem a Gradem, když se všichni tři seřadili v TOP 3 posledního FIFA 13 NC. Houri si připsal největší úspěch na finále lig, kde bral letos třetí místo a i to ho katapultovalo na MČR. Jirka určitě má na to, udržet se v TOP 5 a co víc, určitě bude bojovat o samotnou bednu. Houri vtipně popsal favorita/outsidera turnaje. 

"Favorit jsem já, outsider jsem já a černý kůň jsem taky já, protože uspět může opravdu každý."

Čtvrté místo patří Vladimírovi "Furton" Hruškovi, který nově reprezentuje klan SlowVirus. Furton se na MČR dostal hlavně díky pravidelnému bodování v Nightcupech, neztratil se ale i v konečných hodnoceních turnajů o cenu či ve finále ligy. I on se vyjádřim k pátečnímu finále.

"Na MČR se strašně moc těším, jelikož je to i moje druhá lan, tak ještě o to víc. Ambice nemám vysoké, protože mám strach z trémy, ale jestli ji překonám, tak si myslím, že jsem schopný dostat se do TOP 4. Favorita ani outsidera nechci tipovat. Čtrnáctka je podlě mě úplně jiná hra a hrát jsem nikoho pořádně ještě neviděl. Ale favoritem je určitě rSp, hlavně díky jeho výkonům z FIFA 13, které do nového ročníku určitě přenese."

Dostáváme se do TOP 3 MČR klasifikace. V té má dva zástupce multiklan iNfernity gaming. Tím prvním je Jakub "valvi 10" Valvoda. Valvi patří dlouhodobě ke špičce československé FIFA scény a dokázuje to každoročně. Rád by se stal mistrem, ale sám ví, že k tomu vede ve finále dlouhá cesta. Tu si vyzkoušel i v loňském ročníku. 

"Majkle, žádáš mě o vyjádření ohledně MČR, ale to mi musíš slíbit, že mě v průběhu turnaje necháš proti sobě vyhrát :D. Ne, to je samozřejmě vtip. Své ambice je těžké odhadovat, jelikož nikdo pořádně netuší, kdy a jak mu FIFA 14 sedne. Určitě bych chtěl být v TOP 3, ostatní pro mě bude zklamání. Mezi favority řadím svého týmového kolegu Šampase, i když nevím jak se ve 14tce popasuje s klávesnicí. Dále samozřejmě východní bambula rSp, a také nesmím zapomenout na Kabelku, jelikož je to ušák šikovný. Do role outsidera bych pasoval Majkla, a jako černého koně Furtona. No a popravdě se nemůžu dočkat, i když je velká škoda, že nebudeme spolu pár dní jako vloni v Seči. Byly to super dny s klukama pohromadě, a skoro to vypadalo, že ani nejsme soupeři. To ale bude vykompenzované zase větším počtem diváku v Praze."

Na druhém místě skončil druhý reprezentant iNfernity - Jakub "Sampin0" Jankto. Šampas je posledním z přeživších, co jsou stále "za opicemi" a z klávesnice nepřesedlali na gamepad. Vůbec mu to na kvalitě a výsledcích neubírá. Šampas vyhrál poslední lan v Districtu a kdykoliv se účastnil nějakého turnaje, z 99.9% skončil na bedně. Na tu by se rád propracoval i na samotném finále MČR.

Vítězem MČR klasifikace a také největším favoritem MČR je bezpochyb Tomáš "rSp" Smrtník. rSp naprosto ovládl celou klasifikaci, vyhrál co se dalo. Druhý Šampas na něj ztratil propastných 192 bodů a to nemluvím o ostatních hráčích. 

"Tak na MCR sa už neviem dočkať. Po celej vydarenej sezóne to bude krásny vrchol. Ambície mám asi ako väčšina, skončiť na bedni. Za favorita turnaja nepovažujem nikoho. Najvias sa obávam asi Furtona, ktorí už ve 13ke ukázal fakt dobré herné výkony. Outsider nevím to tažko povedať. V 14ke som nevidel ešte nikoho hrať, takže určiť outsidera neviem. Každopádně sa už neviem dočkať a dúfám, že MČR pre mňa dopadne tak úspešne, ako tento ročník FIFI."

Jak celé MČR dopadne se dozvíme v pátek 11. řijna zhruba v 17:30. Skupiny na výstavišti v Letňanech začínají v 9:00. Playoff pak v 11:00 a samotné grandfináe je na programu v 16:30. To bude streamované a komentované Michalem "Majklicek" Jinochem. Jeho představení si můžete přečíst zde.