Přejít k hlavnímu obsahu

2015 EU LCS Summer Split - Velké shrnutí

25. 7. 2015 | 16:26 League of Legends
The Dream. Tak by se dala nazvat dosavadní pouť Fnaticu letošní letní částí nejvyšší evropské LoL soutěže - LCS.
Výchozí obrázek

The Dream. Tak by se dala nazvat dosavadní pouť {#Evropská unie} Fnaticu letošní letní částí nejvyšší evropské LoL soutěže - LCS. Tým, který opanoval play-off jarního splitu (ve finále si {#Evropská unie} Fnatic poradili s {#Evropská unie} Unicorns Of Love 3:2), pokračuje ve své krasojízdě.

Fnt dream

Ten, kdo čekal napínavé duely v rámci druhé poloviny evropského LCS, musel být mírně zklamán. Alespoň co se týká mačů ve kterých figuroval právě "král léta". {#Evropská unie} Fnatics si bez zaváhání dokráčeli pro nejlepší možnou pozici do play-off bez ztráty kytičky. Na své cestě drtili jednoho protivníka za druhým a stanovili nový rekord LCS. Vyhrát všechny zápasy se totiž doposud nikomu nepodařilo. Jistě se sluší připomenout, kteří borci se o to zasloužili. 

Sestava šampionů

{#Korejská republika} Seung-Hoon "Huni" Heo (Top Lane)

Ačkoli nováček v letošním týmu, {#Korejská republika} Huni patřil po celou dobu letního splitu mezi nejlepší hráče. Svými přesně načasovanými teleporty a ultimátkami jeho Rumbla dokázat několikrát outplaynout protihráče i 1v2. Jeho přínos pro tým je opravdu značný, o čemž svědčí fakt, že si z jarního splitu odnesl cenu pro nejlepšího nováčka (Outstanding Rookie of the 2015 EU LCS Spring Split award). Jeho další předností je také obrovský champion pool, což podporuje flexibilitu team compů.

{#Korejská republika} Yeu Jin "Reignover" Kim (Jungle)

Druhý Jihokorejec do evropského celku zapadl stejně rychle, jako jeho kolega na Topu. Jeho největší zbraní se stala Rek´sai, se kterou odehrál nejvíc zápasů. Pokud mu ji však protivníci zabanovali, sáhl po dalších šampionech, které měl taktéž vymasterované (Olaf, Gragas). Snažil se co nejvíce snowballovat své solo linky, což se mu dařilo a přesnými smity se staral o kontrolu nad důležitými objekty.

{#Nizozemsko} Fabian "Febiven" Diepstraten (Mid Lane)

Dlouho si vedení klubu dělalo hlavu, kdo nahradí takovou hvězdu, jakou byl bezesporu {#Španělsko} xPeke. O to překvapivější bylo, když majitelé sáhli do nižší soutěže EU Challenger Series a podepsali 18letého mladíčka z týmu {#Evropská unie} Cloud9 Eclipse, který je podle všeho upoutal svými výkony při neúspěšné kvalifikaci s Cloud9 do LCS. Tah se jim každopádně vyplatil. {#Nizozemsko} Febiven se těžké role zhostil výborně a výrazně pomohl týmu po výhře ve Spring Splitu obsadit první místo i v Summer Splitu. Vyžívá se v agresivní hře, kterou podporuje značná synergie s junglerem. Během dvou týdnů se dostal na luxusní KDA Ratio 13.5, nicméně skončil na také slušném KDA 6.2 v průměru Summer Splitu. Nejčastěji pickoval Viktora (5x), dále Azira (4x) a Jayce (3x).

{#Švédsko} Martin "Rekkles" Larsson (AD Carry)

Pro mladého Švéda se zdá být právě tento tým jeho osudovým. Potom, co se mu v závěru loňské sezóny přestalo dařit, putoval do nově vzniklého týmu {#Evropská unie} Elements (dříve {#Evropská unie} Alliance). Tam však byly jeho výkony ještě horší a Elements se ve Spring Splitu 2015 museli spokojit se 7. místem. S tím se však nespokojil Martin a přestoupil tak opět do svého původního týmu. Bum! Je tu opět starý dobrý Rekkles drtící všechno, s čím proti němu soupeři vyrukují. V jednu chvíli se dokonce dostává na nauvěřitelné KDA 31! Všechny hry ale nejsou tak jednoznačné a tak po konci základní části KDA Ratio ukazuje průměrnou hodnotu 10.7, stále výborné. Nejčastěji své soupeře trápil s Kalistou (6x), avšak nejlepších výsledků dosáhl s Corkim.

{#Francie} Bora "YellOwStaR" Kim (Support)

Jediný původní člen Fnaticu dostal složitý úkol. Stmelit a vést zcela nový tým. Kim se zachoval jako pravý kapitán a dovedl svůj výběr k titulu hned v premiérovém splitu. S osvědčenou sestavou se zamíchalo jen minimálně ({#Švédsko} Rekkles nahradil {#Francie} Steelbacka) a Kimovi se povedl se svým týmem další husarský kousek - naprosto dominovat v LCS jako nikdo předtím. Rekklesovi na botu pomáhal především s Alistarem (6x) a Jannou (5x), což mu nakonec vyneslo nejvyšší průměrné KDA Ratio ze všech hráčů v EU LCS - 16,3.

Fnatics

Takto tedy vypadá konečná tabulka základní části 2015 Summer Splitu EU LCS:

#ZMĚNA TÝM SKÓRE
1. - {#Evropská unie} Fnatic
 18-0
2. - {#Evropská unie} Origen
 12-6
3. - {#Evropská unie} H2k
 11-7
4.
 - {#Evropská unie} Unicorns Of Love
 9-9
5.
 +2 {#Evropská unie} ROCCAT
 9-10
6.
 - {#Evropská unie} Giants Gaming
 8-11
7.
+1 {#Evropská unie} Elements 7-11
8.
 -3 {#Evropská unie} Gambit Gaming
 7-11
9.
 - {#Evropská unie} SK Gaming
 6-12
10.
 - {#Evropská unie} Copenhagen Wolves
 4-14

O umístění na 5. a 6. místě rozhodl dodatečný zápas, který vyhráli {#Evropská unie} ROCCAT a {#Evropská unie} Elements ukořistili 7. místo před {#Evropská unie} Gambit Gaming díky lepším vzájemným zápasům (2:0).

Play-Off

Do play-off, které následuje bezprostředně po základní části postoupily celky na 1. - 6. místě. Z toho {#Evropská unie} Fnatic a {#Evropská unie} Origen rovnou do semifinále. Sedmý tým ligy, tedy {#Evropská unie} Elements  si zajistili kvalifikace do dalšího ročníku LCS a vyhnuli se boji o záchranu. Týmy na 8. a 9. pozici čeká souboj o udržení proti vyzyvatelům z Challenger Series, přičemž {#Evropská unie} Gambit Gaming má právo výběru soupeře. {#Evropská unie} Copenhagen Wolves jakožto nejhorší tým rovnou sestupují do nižší ligy a budou nahrazeni výhercem Challenger Series EU. Tato zpráva českého fanouška rozhodně nepotěší, protože to znamená že v LCS končí jediný český zástupce - AD Carry {#Česká Republika} Aleš "Freeze" Kněžínek. Je tu však stále možnost, že si Aleše vyhlédne na přestup nějaký z týmů LCS, budeme mu držet palce.

 

PLAYOFF PAVOUK - 2015 EU LCS SUMMER SPLIT

 

Čtvrtfinále
SemifináleFináleVítěz
 
1 {#Evropská unie} Fnatic--     
  1 {#Evropská unie} Fnatic--   

--     
     -- 
4 {#Evropská unie} Unicorns Of Love
--     
  
--   
5 {#Evropská unie} ROCCAT--     
       
2 {#Evropská unie} Origen--    Vítěz
  2 {#Evropská unie} Origen--   

--     
     -- 
3 {#Evropská unie} H2k--     
  
--   
6 {#Evropská unie} Giants Gaming
--     
     -- 
       
     --

3. místo

 

Kdo pojede na Worlds?

Tuto sezónu Riot nastavil nová kritéria pro kvalifikace na World Championship - turnaj roku. Podobně jako z NA LCS postoupí na Worlds celkem 3 týmy a to za těchto podmínek:

A) Tým, který vyhraje Summer Split Play-off se kvalifikuje jako první nasazený.

B) Tým, který nasbírá během obou splitů co nejvíce Championship Points jako druhý nasazený.

C) Tým, který zvítězí v turnaji EU Regional Qualifiers bude třetí nasazený.

Podrobná pravidla ZDE

Nejblíže účasti tedy mají {#Evropská unie} Fnatic, stačí jim postoupit do finále. Budou se však muset stejně jako všichni ostatní o vrchol sezóny porvat, což nám zajistí napínavý finiš této soutěže.