Přejít k hlavnímu obsahu

Riot Games: EU LCS na rozcestí

9. 10. 2017 | 23:45 League of Legends
Poslední rozhodnutí Riot Games upravuje herní formát evropské LCS včetně okamžitých změn zaměřených na zlepšení finančních podmínek týmů v roce 2018. 
Výchozí obrázek

Poslední rozhodnutí Riot Games upravuje herní formát evropské LCS včetně okamžitých změn zaměřených na zlepšení finančních podmínek týmů v roce 2018. 

EU LCS

Esport deník ESPN.com přichází se zprávou o změně formátu EU LCS s odkazem na zdroj přímo v Riot Games. Dle této zprávy Riot upustí od svého prvoplánu inspirovaného formátem fotbalové Ligy Mistrů a nerozdělí evropský region do 4 části (Berlín, Madrid, London, Paris) po 6 týmech. Namísto toho bude v roce 2018 uplatněn formát společné tabulky, ve které se všechny týmy utkájí dvakrát v zápase na jedno vítězství a 6 nejlepších týmů postoupí do playoff. Poslední 2 týmy se navíc vyhnou boji o záchranu, která by měla být také zrušena v jarním i podzimním sezóně. Stejný formát bude nastaven i v NA LCS, ve které bude navíc uplatněn formát frančíz.

Dle nedávného vyjádření, Riot Games upustili od svého plánu, protože by nebyli schopní plně aplikovat komplikované, regionální změny pro esport fanoušky v Evropě. Důležitou roli sehrály i otevřené dopisy od 2 tradičních celků H2K a UOL, které poukazovaly na neudržitelné finanční podmínky sportovních esport klubů v EU a nespravedlivé podmínky oproti NA LCS. I díky tomu se Riot rozhodl zvýšit EU týmům bonusy za účast v soutěži z původních 9,5 milionů na 13,5 milionů korun.

I přes tyto pozitivní incentivy ze stany Riotu zůstává otázkou další vývoj evropské LCS. Ta již dlouhodobě ztrácí na sledovanosti a svým zastaralým modelem bude i v ročníku 2018 jen těžko konkurovat marketingově silnější NA LCS. 

Štítky: EU LCS