Přejít k hlavnímu obsahu

Propojení neurovědy a e-sportu je na obzoru

18. 10. 2017 | 14:23 Všechny hry
Dnešní doba je především ve znamení pokroků v neurovědě, umělé inteligenci a všem, co k tomu patří. Nakonec došlo i na hry, konkrétně na jednu z nejoblíbenějších e-sport her - CS: GO.
Výchozí obrázek

Dnešní doba je především ve znamení pokroků v neurovědě, umělé inteligenci a všem, co k tomu patří. Nakonec došlo i na hry, konkrétně na jednu z nejoblíbenějších e-sport her - CS: GO.

Jak tuší nejen fanoušci, ale i široká veřejnost, e-sport je v některých věcech jako poker. Hráč musí zachovat chladnou hlavu, dávat si pozor na emoce, sledovat ostatní hráče a držet se zkrátka. Nejinak je tomu i u CS: GO, kde je také klíčová jemná motorika, koordinace rukou a očí a především rychlé reakce. Právě na tuto skutečnost se zaměřili vědci z týmu 77sense, kteří podnikli experiment na 10 000 lidech. Ti během skenování mozku prohlíželi internet a počítač mezitím zaznamenával mozkovou aktivitu, jež se následně promítne do testů s umělou inteligencí.

 

Cílem je vytvořit takovou umělou inteligenci, která dokáže předpovídat reakce na určité podněty a sledovat to, jak hráčův mozek odpovídá na nejrůznější vjemy. Na tomto základě rozjel tým i tréninkovou platformu Supremacy, která detailně hodnotí schopnosti hráčů. Tohoto experimentu se zúčastnilo také pět profesionálních týmů. I přes stejnou úroveň hraní byly ve formě tréninku i mozkové aktivity nalezeny obrovské výkyvy, které napomohou zjistit, jak vlastně ti nejlepší hráči hrají. Svou roli v tom hrála především intuice, která může být někdy na škodu.

Jeden by si mohl myslet, že profesionální hráči mají vytříbenou intuici a spoléhají především na ni, ale opak je pravdou. Po několika testech je prokazatelné, že potlačení intuice naopak napomáhá celkovému výsledku a hlavní tajnou zbraní je logika a racionalita. Závěry provedených experimentů mají především osvětlit to, jak lidský mozek vlastně funguje při nutnosti pohotově reagovat na nějakou ze situací, a právě z tohoto důvodu byl vybrán zrovna e-sport.

Kromě vzdělávacího charakteru se tým 77sense snaží také o vytvoření ultimátní platformy, kde bude možné trénovat takovým způsobem, že hráč dojde ke kýženému cíli co nejefektivnějším způsobem. Ať už je tedy vaším snem stát se profesionálním hráčem nebo se nemuset stydět za své skóre, Supremacy vám pomůže s oběma cíli. Hlavní metodou tréninku bude vyhodnocování rychlosti vašich reakcí a následná průběžná adaptace.

Druhým bodem na seznamu je předvídatelnost vás i vašich spoluhráčů. Umělá inteligence analyzuje celý zápas a sdělí vám nejen vaše slabiny, ale i co za taktiku je vhodné použít v daný moment. Jednoduše vám sepíše pomyslný scénář k proběhlému zápasu. Poslední možností je trénovat s celým týmem a zkoordinovat se tím nejlepším možným způsobem. Tvůrci také slibují vysoce vyspělé boty, které by se učily podle hráčova stylu hraní, napodobovaly ho a stávaly se schopnou konkurencí.

Uvidíme, jak celý koncept dopadne. Zatím se projekt nachází v betě, ale podle názorů komunity se jedná o poměrně odvážná tvrzení. Přeci jen, umělá inteligence je neuvěřitelně rozsáhlé a komplexní téma, o kterém ještě zdaleka nevíme vše potřebné. Tak jako tak, za zkoušku nic nedáte. Prozatím jsou všechny funkce zdarma, ovšem mód pro celý tým s adaptivním učením je zpoplatněný. Další otázkou je, zda potom hra neztratí lidský aspekt. Co si o projektu myslíte vy?