Přejít k hlavnímu obsahu

Top 5 evropských nováčků sedmé sezóny

17. 11. 2017 | 01:35 League of Legends
Sedmá sezóna je u konce a my už pomalu můžeme pomalu reflektovat na dění v uplynulé sezóně. Ta nám přinesla řadu nových talentovaných tváří. Hned čtyři letošní evropští nováčci se v sedmé sezóně podívali na světový šampionát v Číně, kde se všichni probojovali do čtvrtfinále. Teď se už můžeme podívat na to, jak moc se té nejlepší pětici vedlo.
Výchozí obrázek

Sedmá sezóna je u konce a my už pomalu můžeme pomalu reflektovat na dění v uplynulé sezóně. Ta nám přinesla řadu nových talentovaných tváří. 

Hned čtyři letošní evropští nováčci se v sedmé sezóně podívali na světový šampionát v Číně, kde se všichni probojovali do čtvrtfinále. Teď se už můžeme podívat na to, jak moc se té nejlepší pětici vedlo.

{#Velká británie} Barney "Alphari" Morris

 

  • Tým: Misfits
  • Pozice: Toplaner
  • Oblíbení šampioni: Rumble (14), Jarvan IV (12), Shen (12), Renekton (8)
Alphari působil před svým startem v LCS dva roky na challenger scéně a letošní vstup do nejvyšší soutěže mu vyšel na výbornou. Ještě před sezónou ho vyzdvihoval uznávaný trenér "LS", který sledoval jeho počínání na týmovém bootcampu v Jižní Koreji. Alphari se ale analytikům nezalíbil jen svou hrou v korejském SoloQ.

Brzy po jeho příchodu, Alphari ukázal, že se nebojí dělat playe a ve hře na lince ukázal svou nejsilnější stránku. Alphari zvládl hrát absolutně všechny různé šampiony. Jeho úspěch v laning fázích je o to pozoruhodnější, když si vzpomeneme, jak málo jungler KaKAO věnoval pozornosti toplajně. Alphari se tak dostal do pozice, kdy sice moc nezářil, ale tvořil velmi silný nosný sloup ve hrách úspěšných novýčků v LCS, Misfits. S týmem ale nezvládli zlepšit hru během play-off a získali celkové čtvrté místo.

V letním splitu se Alphari špatně adaptoval na tehdejší metu a jeho souhra s nově příchozím Maxlorem i zbytkem týmu hodně ztratila na kvalitě. V play-off ale celý tým změnil svůj styl hry a i sám Alphari šel výkonnostně neskutečně nahoru. V letním splitu získal tým druhé místo a i na Worlds pokračovali v líbivých výkonech. Alphari i proti špičkové konkurenci dokázal nacházet skvělé teleporty a ukázal znovu silnou hru na lince.

I takhle Alphari ničil korejské SoloQ

Jen čas nám ukáže, jestli se dokáže tenhle mladý Brit na evropské špici udržet. 

{#Francie} Steven "Hans Sama" Liv

  • Tým: Misfits
  • Pozice: AD Carry
  • Oblíbení šampioni: Varus (25), Xayah (15), Ashe (15), Jhin (10), Trisntana (9)

Hans Sama si také přinesl svou porci hypu do prvního LCS roku. Narozdíl od spoluhráče Alphariho, na sebe mladičký Francouz dokázal upozornit svými skvělými výkony v Challenger Series v týmech Misfits a dříve v Millenium. Tehdy byl známý jako hodně agresivní playmaker, ale s příchodem do LCS se trochu zklidnil a hrál více takticky. 

Hned na jaře získal Hans Sama ocenění za třetí nejlepší ADC v Evropě a tuto cenu si opravdu zasloužil. V summer splitu Hans Sama pokračoval v dobrých individuálních výkonech, ale vypadal o něco hůře. Celý tým Misfits byl totiž o trochu slabší a v ligové části byly týmové výkony jako na lanové dráze. Podařilo se jim tak vyhrát s G2, ale brzy zase ztratit s Roccat. 

Hans Sama zářil i proti botlince SKT T1

Hans znovu začal zářit s příchodem play-off a i na světovém šampionátu, kdy bez problémů s IgNarem obstál i proti nejsilnejší konkurenci. Ve čtvrtfinále a semifinále jasně předčili botlajny UOL a Fnatic a na Worlds si smlsli i na botu TSM, nebo Flash Wolves. Hlavně na Worlds ale bylo vidět, jak moc závisí výkon osmnáctiletého Francouze na zkušeném korejském supportovi. 

{#Rumunsko} Andrei "Xerxe" Dragomir

  • Tým: Unicorns of Love
  • Pozice: Jungler
  • Oblíbení šampioni: Ivern (12), Rengar (11), Gragas (11), Warwick (8)

Rumunský jungler Xerxe se do Evropy dostal po úspěšném debutu v tureckém Dark Passage. UOL se ho nebáli rekrutovat do svých řad a hned ve spring splitu se stal hlavním stavebním kamenem úspěchu jednorožců. Už v jarním splitu se dostal s týmem do samotného finále EU LCS a získal cenu za nejlepšího nováčka spring splitu. To i na úkor všech ostatních na tomto seznamu.

I když Xerxe upoutá mnoho diváků spíše svým vzhledem, ukázal, že dokáže v jungli zahrát velké množství šampionů a nenechal se nijak limitovat aktuální metou. To ale Unicorns of Love někdy stálo silné picky, tak jako to vždy s UOL cheesy picky bývá. Bohužel v summer splitu už se jednorožcům vytratilo jejich kouzlo a zakončili sezónu na pátém místě, což je řadilo mimo Worlds návštěvu.

Zatím není jisté, zda Xerxe příští rok zůstane s Unicorns of Love a ani jestli zůstane věrný evropské LCS.

{#Dánsko} Rasmus "Caps" Winther

  • Tým: Fnatic
  • Pozice: Midlaner
  • Nejhranější šampioni: Syndra (19), Orianna (13), Ryze (12), LeBlanc (12), Cassiopeia (10)

Caps je asi největší hvězdou této party. Midař Fnatic byl označován za přeceňované a nadávající děcko. Všechny své hatery ohromil už první týden v souboji s Perkzem s G2 Esports. V tomto zápase předvedl skvělý play se svým Ryzem a od té doby si na něj každý začal dávat větší pozor.

V průběhu spring splitu měl Fnatic problémy a Caps nedokázal udržet dobré výkony a tak jednou za čas sice tahal, ale často byl ve hrách velmi nevýrazný a soupeřům dával až příliš prostoru. Od jarního play-off, kdy Fnatic nakonec dosáhli na 3. místo, ale Caps hrál jako vyměněný. Každou hru předváděl skvělé výkony a byl velkým důvodem dominance Fnatic v průběhu letní ligové části.

V play-off sice Fnatic dosáhl jen na 3. místo, ale v následné kvalifikaci neměl problém zařídit si poslední místo na Worlds. Na samotném šampionátu Caps předváděl znovu nestabilní výkony, ale když bylo nejvíce potřeba, dokázal být velkým playmakerem jeho týmu a společně s Rekklesem dotáhl tým do čtvrtfinále. Vypadá to, že Caps před sebou má světlou budoucnost a když dokáže najít své limity, může se zapsat do historie. Už ve svém druhém splitu získal cenu za 2. nejlepšího midlanera ligy.

{#Dánsko} Mads "Broxah" Brock-Pedersen

  • Tým: Fnatic
  • Pozice: Jungler
  • Nejhranější šampioni: Elise (24), Gragas (16), Lee Sin (13), Kha Zix (12)
Posledním významným nováčkem v EU LCS byl letos jungler Fnatic, Broxah. Ten nastoupil v polovině splitu do LCS z challenger týmu Fnatic Academy. Díru po vystresovaném Amazingovi vyplnil lépe než dostatečně a ukázal několik skvělých playů se svým Lee Sinem. Později v jarní části si na něj sice soupeři našli recept, ale Broxah byl i tak velmi platným článkem úspěchu Fnatic.

Broxah se naplno ale prosadil hlavně ve veleúspěné sérii Fnatic v letní ligové části. Dánský jungler dokázal hrát všechny meta šampiony a svými výkony si získal cenu za nejlepšího junglera splitu. Jak ke konci splitu tak na Worlds vycházel Broxahovi play s utility junglery, kdy pomáhal převážně Rekklesovi se skvělou formou. I Broxah je velmi nadějný jungler a velké želízko v ohni nejen pro Fnatic, ale i pro celý evropský region.

Štítky: EU LCS