Přejít k hlavnímu obsahu

Scruffy o MČR: Husí kůži mám snad ještě teď

21. 11. 2017 | 20:52 Hearthstone
V sérii rozhovorů s novopečenými mistry České republiky pokračujeme do sekce mobilních her, mezi něž se letos přesunul i Hearthstone. Objasníme vám, jak se Scruffy vůbec k Hearthstone dostal, jak vypadala jeho cesta na Vodafone MČR v mobilních hrách i při jakém zápase se nejvíce zapotil. Pojďme na to.Jak ses dostal k Hearthstone? Přešel jsi do hry z jiné Blizzardovky, případně z jiné karetní hry? Jak vypadaly tvoje herní začátky?
Výchozí obrázek

V sérii rozhovorů s novopečenými mistry České republiky pokračujeme do sekce mobilních her, mezi něž se letos přesunul i Hearthstone. Objasníme vám, jak se Scruffy vůbec k Hearthstone dostal, jak vypadala jeho cesta na Vodafone MČR v mobilních hrách i při jakém zápase se nejvíce zapotil. Pojďme na to.

Jak ses dostal k Hearthstone? Přešel jsi do hry z jiné Blizzardovky, případně z jiné karetní hry? Jak vypadaly tvoje herní začátky?

K Hearthstonu mě přivedly 2 věci. Asi 8 let jsem sbíral a hrál karty Magic: the gathering, ale komunita postupně upadala a ceny karet šly nahoru a tak bylo potřeba najít nějakou alternativu. Také jsem v té době hodně hrál Wowko (právě od Blizzardu) a tak když oznámili novou karetní hru s Warcraft tématikou, byl jsem nadšený. Díky zkušenostem z Magicu ani nebyly začátky příliš těžké a jakmile jsem objevil, že existuje i něco jako esport a soutěžení v PC hrách, prosadit se nebylo až tak náročné.

Jak tedy vypadala tvoje profesionální herní kariéra od prvních krůčků až k vítězství na MČR? 

První měsíce jsem hrál hru jen pro sebe a snažil se proniknout co nejvíce do hloubky, což znamenalo hrát pouze ladder třeba 6hod denně a dosáhnout co nejdříve legendary ranku. To se mi povedlo asi až po pár měsících hraní. Tím ale skončila veškerá motivace hrát a bylo třeba najít další důvod k udržení se u hry. Objevil jsem svůj první online turnaj, a díky tomu se začal i seznamovat s ostatními hráči.

V létě roku 2015 jsem se zůčastnil první lanky, a sice Lancraftu ve Starém městě. Tam jsem se seznámil se spoustou hráčů a i když jsem neuhrál nejlepší výsledek, odstartovalo to pro mě celou kariéru. Náhodou jsem totiž seděl vedle kluků z teamu Inside games a zanedlouho po Lancraftu se mi ozval jejich manažer s nabídkou působení v jejich teamu.

Od té doby jsem začal brát hru o dost vážněji, navštívil jsem spoustu lanek nejen v Česku, ale také za hranicemi, a nakonec to vyústilo až ve výhru v nejvyšší domácí soutěži .

Pojďme k Vodafone MČR v mobilních hrách, jaká byla tvoje příprava a vůbec cesta turnajem až na finální část v Brně?

Kvalifikoval jsem se hned v první sklizni, kterou jsem hrál (celkově druhá, na jaře jsem neměl dostatek bodů kvůli nižší aktivitě) a neproběhla žádná speciální příprava. Prostě jsem to v sobotu zapnul a v neděli odcházel jako vítěz. Na samotné MČR jsem se připravoval jako na každý jiný větší turnaj. To v mém případě znamená provedení malé analýzy aktuální mety a poté sestavení lineupu, který se něčím liší od ostatních (snažím se vždy najít jinou cestu, než Tier 1 decky a využívat toho, že soupeři nebudou tolik připraveni). Poté jsem hrál pár desítek her v různých online turnajích a hledal nedostatky, které bylo třeba odstranit (jak herní, tak nedostatky jednotlivých balíků).

Samotný turnaj poté probíhal dost podle předpokladů na které jsem se připravoval, takže stačilo jen držet se strategie a nedělat zbytečné chyby z nervozity. To mi vycházelo až do druhé fáze turnaje, kde jsem si zahrál jedny z nejlepších zápasů ve své kariéře.

Prozradíš nám o nich víc? Jak probíhaly?

Hned první zápas v TOP 8 (což byl i můj první zápas tohohle turnaje na stagy) byl proti ItsmeMV a hráli jsme neskutečně vyrovnanou sérii, kde každá chyba mohla ukončit působení v turnaji. Mě ovšem, tak jako v předchozích kolech, podržel shaman deck, který byl právě již zmiňovaným překvapením pro soupeře, a postaral se jak o skvělou show pro diváky, tak o mé udržení se v turnaji.

Druhým takovým zápasem bylo semifinále proti Powerovi, se kterým jsem poslední dobou hrál spoustu her na různých online turnajích a věděl jsem, že to bude těžký soupeř.  Také jsem ve hře priesta proti druidovi udělal zásadní chybu, která mě stála prohru a dost mě rozhodila. Snažil jsem se ale maximálně soustředit na další hry a i díky troše štěstíčka jsem celou sérii zvládl vyhrát.

 

Za co utratíš peníze z výhry?

Mám v plánu se v příštím roce podívat na co nejvíce zahraničních turnajů, takže nejspíš padne výhra na jeden z nich, ideálně nějaký v USA.

Krom tebe se ostatním eSubákům moc nedařilo, Faeli vypadl ve čvrtfinále, ostatní se na Vodafone MČR v mobilních hrách ani nepodívali, jsi rád, že ty děláš svému týmu takto pěkné jméno?

Hlavně je to velká škoda, že se klukům i přes veškerou snahu, kterou při kvalifikacích vynaložili, nepodařilo probojovat na velké finále. Faeli bohužel neprošel dál než přes skupinovou část, ale myslím si, že ostudu určitě neudělal. Já jsem samozřejmě rád, že jsem pro tým získal tohle cené umístění a doufám, že se mi to jednou vrátí.

Jak hodnotíš Vodafone MČR v mobilních hrách jako akci?

Rozhodně nejlepší akce, které jsem se za své působení v gamingu mohl zůčastnit. Skvělé prostory jak pro hráče, tak pro diváky. Každým rokem lepší stage. Admini odvedli skvělou práci a byli nám ve všem nápomocni. A nakonec atmosféra, která se nedá srovnávat s jinýma českýma turnajema a husí kůži, kterou mi způsobilo pozvednutí poháru, mám snad ještě teď. Jediné, co tak chybělo k dokonalosti, by byla výhra eSuby proti extatusu ve finále CS:GO. 

Takže příští rok se chystáš si ten okamžik na pódiu užít znovu?

Motivace je teď bohužel trochu menší a chci se spíše pokusit prosadit i někde za hranicemi. Bojovat ovšem určitě budu a třeba se povede pozvednout pohár i podruhé.

V pondělí jsme se z Blizzardího streamu dozvěděli o dalších kartách z expanze Kobolds and Catacombs. Celá HS komunita čeká na další kartičky, které nám osobnosti komunity či sám Blizzard v nejblizších dnech představí. Jak se téma expanze líbí tobě? A co říkáš na doposud odhalené karty?

Na každou expanzi se těším stejně, jelikož všichni jsme unavení ze 4-měsíčního hraní stejných balíků a není tomu jinak ani teď. Téma moc neřeším, jelikož mě víc zajmá turnajové hraní než porážení naprogramovaných bossů, nebo nově odhalený dungeon mód. Na karty se většinou dívám až jako na celek, takže nedokážu momentálně posoudit, jestli některá z představených karet ovlivní metu nebo nikoliv.

Trošku se bojím, aby se opět Blizzard neubíral více na zábavnou stránku hry, ale třeba nás překvapí a Koboldi přinesou nové a zajmavé strategie.

Děkujeme za rozhovor a přenecháváme prostor pro tradiční vzkaz fanouškům.

Díky moc všem za podporu, určitě lajkujte facebook a instagram. A držte palce na Dreamhack winteru. Ahoj!

Štítky: MČR 2017
Šéfredaktorka PLAYzone. Hrami žije od malička a její srdcovkou vždy byl StarCraft, jemuž se věnovala kompetitivně, a World of Warcraft.