Přejít k hlavnímu obsahu

Za boostování nebo sdílení účtu můžete jít v Jižní Koreji i do vězení

29. 6. 2019 | 13:25 Overwatch Všechny hry
Za každé porušení pravidel následuje trest a nejinak tomu není ani ve světě her. V Jižní Koreji před několika dny vstoupil v platnost nový zákon, který říká, že za boosting, sdílení účtu a „duo gaming“ ve hrách jako třeba právě Overwatch můžete skončit ve vězení.
Jail
Jail

Zákon začal platit tento týden, a to 25. června. Poprvé byl schválen v prosinci loňského roku Jihokorejským národním shromážděním (South Korean National Assembly) a jeho cílem je omezit boostování v populárních hrách právě udělováním tvrdých trestů. Tento typ postihu umožňuje fakt, že vytvoření účtu je v Korei vázáno na ID (něco jako občanský průkaz u nás).

Když budou hráči shledáni vinnými z různých trestných činů na základě novely zákona o rozvoji herního podnikání, mohou být potrestáni pokutou až 20 milionů wonů (tedy 17 300$, což je k dnešnímu dni zhruba 387 tisíc Kč) nebo až dvěma lety vězení. 

A co vlastně je ten boosting? Jedná se o případ, kdy vysoce postavený hráč použije účet jiného hráče, aby mu pomohl zvýšit (angl. boost) rank v soutěžních playlistech. Když to vztáhneme na Overwatch, za příklad poslouží, když si zkušený hráč nechá zaplatit a poté „naleveluje“ účet méně zkušeného hráče.  

Ve hrách jako Overwatch a LoL jsou žebříčky důležité, rozhodují o rozdělení do dovednostních skupin. Ti nejlepší hráči často mohou získat i profesionální status. A jak boosting popisuje nový zákon? Jako „čin hraní na klientově/klientčině účtu místo něj/ní a navyšování jeho/jejích bodů či achievementů.“ 

Boostování se nevyhnulo v minulosti ani profesionálním hráčům. Son „OGE“ Min-seok, hrající za Dallas Fuel dostal ban na 4 zápasy a Kim „SADO“ Su-Min, člen Philadelphia Fusion, dokonce na 30 zápasů. 

Nový zákon se primárně zaměřuje na boosting, pokrývá ale také další přestupky jako je „duo gaming“ (čin hraní s klientem za účelem navýšení jeho bodů/achievementů) a dokonce „herní koučování“ (čin hraní s klientem a jeho koučování za účelem zlepšení) – obyčejné koučování má však ze zákona výjimku. Pod nový zákon spadá také reklama na služby boostování. 

Rozhodnutí o případném trestním stíhání závisí na třech faktorech: „zda to herní společnost autorizovala, zda došlo k platbě a frekvence činu.“

Reddit překlad

Když se jedná o Overwatch, pravidla Blizzardu ohledně duo gamingu a „smurfingu“ mohou činit zákon v tomto ohledu neefektivní, jelikož vývojář povoluje duogaming. Potenciální přestupek by tak mohl být pokryt kritériem, že to herní společnost autorizovala. 

Zákon také nebude aplikován zpětně, což znamená, že hráči, o nichž se ví, že se dopustili boostingu, si mohou oddechnout. Za předpokladu, že tak neučiní znovu. 
 

Článek vznikl ve spolupráci s esogames.cz.

Zdroj: Dexerto.com
Štítky: Overwatch