Přejít k hlavnímu obsahu

Jaké jsou nejlepší mobilní hry roku 2020?

24. 4. 2020 | 08:00 Všechny hry
Když se mluví o nejlepších herních titulech, většinou se ale zapomíná i na zástupce mobilního gamingu, což je velká škoda, protože zrovna toto odvětví se chlubí velkým zájmem a stále větší popularitou. Abychom nediskriminovali zapálené hráče mobilních her, ukážeme si dnes několik top mobilních her letošního roku.
Top Mobilní Hry
Top Mobilní Hry

Brawl Stars

Brawl Stars je nejnovější peckou ze studia Supercell, které se již proslavilo hrami jako Clash of Clans či Clash Royale, a zcela oprávněně zahýbala celým světem mobilních her. Podobně jako předchozí tituly, Brawl Stars kombinuje sběratelské strategické prvky s rychlou a opravdou zábavnou střílečkovou akcí, tudíž si okamžitě získala příznivce po celém světě. Hra jako taková je zdarma, ale abyste se mohli zařadit mezi špičkové hráče, musíte získat vysoké levely, k čemuž vám samozřejmě nejlépe dopomůžou finanční investice. Brawl Stars se díky své popularitě zařadilo i do světa esportu a probojovalo se mezi top esportové hry, jejichž turnajů se účastní celosvětové špičky. O všem vypovídá i fakt, že na letošním turnaji Brawl Stars Championship budou odměny v hodnotě až přes 3,5 milionu dolarů.

PUBG Mobile

Dalším žhavým kandidátem je PUBG Mobile, které se, co se gameplaye týče, velice blízce podobá své počítačové předloze. V mnoha aspektech je mobilní verze díky svým aktualizacím a herním módům vlastně i vylepšenou verzí původní hry, protože se do mobilní podoby dostávají výrazně rychleji a ve větším měřítku. Mobilní battle royale střílečka má v sobě zabudovaný propracovaný systém klanů, chat a turnajový systém, který vás rovnou napojí na esport ekosystém hry. Hra má celosvětově masivní fanouškovskou základnu, ligovou infrastrukturu a nechybí ani regionální turnaje – PUBG Mobile zkrátka kraluje mobilnímu esportovému trhu. Hra má za sebou jedny z největších esportových turnajů, kdy se hráčům rozdaly už téměř 3 miliony dolarů. Letos se ovšem laťka posune ještě výše, jelikož v roce 2020 bude mít esportová scéna 4 tiery a prize pool neuvěřitelných 5 milionů dolarů.

Fortnite

S představením PUBG Mobile nesmí samozřejmě chybět ani jeho battle royale konkurent Fortnite. Počítačová verze se ode dne vydání až do dnes stala obrovským hitem, což ponouklo Epic Games a dalo za vznik i vlastní mobilní verzi. Jestli si myslíte, že mobilní verze nemůže konkurovat té počítačové, jste na omylu. Vývojáři začali nedávno s pořádáním turnajů pro specifické platformy a na poslední akci, kterou bylo Winter Royale, rozdali přes 3 miliony dolarů mezi mobilní hráče ze všech koutů světa. S nejnovějším updatem lze dokonce mobilní Fortnite na iPadech rozjet až na 120fps, což nezvládají ani současné konzole. Hra sice z jasných důvodů nevypadá vůbec tak dobře, jako počítačová verze, ale i tak si našla fanoušky po celém světě.

Call of Duty: Mobile

Jedním z nejnovějších kanditátů na trhu je střílečka Call of Duty: Mobile, která vyšla loni v říjnu a během pouhých třech měsíců si ji stáhlo více než 180 milionů lidí. Samotná hra navíc vypadá opravdu dobře, obsahuje skvělé mapy, vyvážené zbraně, rozmanité a dobře zpracované možnosti pohybu, včetně gunplaye, a samozřejmě nechybí ani drony. Hra je sice také esportově aktivní, v současné době se však nemůže rovnat s výše zmíněnými tituly, což ovšem může být pouze otázkou času vzhledem k tomu, jak obří fanouškovskou základnu si CoD získalo. Vašeho kompetitivního ducha může prozatím nasytit funkce klanů, ranků a žebříčků. Herními vítězstvími si navíc odemykáte měnu, za kterou si můžete pořídit všelijaké zbraně a kosmetické doplňky pro svoji postavu.

Free Fire

Titul Free Fire dost možná spousta lidí vůbec nezná, ale to nemění nic na faktu, že se jedná o oblíbenou hru, kterou si užívají hráči z celého světa a minulý rok dokonce překonala PUBG Mobile jakožto nejvíce stahovaná hra roku 2019. Pravděpodobně ji neznáte, protože má největší základnu v zemích Latinské Ameriky a jihovýchodní Asie, nicméně studio Garena má se hrou do budoucna velké plány. Pro nezasvěcené – jedná se o další FPS battle royale záležitost, které se účastní pouze 50 hráčů a probíhá v opravdu rychlém duchu, kdy hry netrvají ani 10 minut. Hra neustále dostává nové aktualizace a již si vybudovala vlastní esportovou scénu včetně své první mezinárodní události Free Fire Champions Cup, která se měla konat tento duben v Indonésii, ale plány se bohužel musely kvůli pandemii koronaviru odsunout.

Mobile Legends: Bang Bang

Abychom si dali od stříleček na chvíli pauzu, uvedeme si jeden titul ze žánru MOBA, tedy Mobile Legends. Za hrou stojí studio Moontoon a byla vydána roku 2016, kdy si hned získala spoustu příznivců, převážně však v jihovýchodní Asii, tam se totiž stala nejstahovanější free hrou roku 2017 mezi uživateli iPhonu. V roce 2019 bylo Mobile Legends jednou z her pozvaných na první esportovou soutěž Southeast Asian Games ve Filipínách. Většina turnajů se právě odehrává v zemích původu, kde existuje mnoho lokálních lig. Minulý rok se konal první ročník Mobile Legends: Bang Bang World Championship v Malajsii, toho se zúčastnilo 16 týmů z celého světa v boji o 250 000 dolarů. Hra se ovšem také potýkala s problémy ohledně copyrightu kvůli své podobnosti s League of Legends. Jak si Mobile Legends povede, až na mobil oficiálně vyjde League of Legends: Wild Rift? Nechme se překvapit.