Přejít k hlavnímu obsahu

Ideální herní den v karanténě

16. 5. 2020 | 15:56 Všechny hry
Opatření proti koronaviru se sice pomalu rozvolňují, pořád ale nemáme zcela vyhráno a musíme většinu času trávit doma. Jak strávit ideální herní den? Přinášíme vám pár tipů!
Ideální herní den v karanténě
Ideální herní den v karanténě

Každý den, i ten ideální, začíná vaším probuzením. Pokud nikam nespěcháte, klidně si přispěte, zvláště pokud jste ponocovali u videoher. Zároveň ale nespěte do oběda, je důležité, aby i během karantény mělo tělo nějaký režim. Když se vám bude chtít, klidně si přivstaňte a vyrazte si třeba na krátkou ranní procházku, kterou můžete spojit případně i s nákupem potravin. Jen pozor na vyhrazenou dobu pro důchodce. Čerstvý vzduch vám pomůže se probrat, pohyb zase prospěje vašemu tělu. A hlavně, nezapomeňte si roušku!

Dopřejte si pořádnou snídani, ať máte dostatek energie. Dopoledne můžete strávit něčím, co jste již dlouho odkládali, a vyřídit tak nutné záležitosti, nebo si naopak odpočinout a dát si oddech od spěchu a stresu. Odpovězte na e-maily nebo zprávy, které na to už nějakou dobu čekají. Udělejte si pořádek na stole, či ve skříni. Vyřiďte důležitý telefonní hovor. Zalijte květiny. Přečtěte si znovu svou oblíbenou knížku. Vyzkoušejte hru, na kterou se chystáte už několik měsíců. Pusťte si film, jenž už dlouhou dobu odkládáte. Nebo zkrátka vyzkoušejte něco nového!

Oběd je základ 

S polednem přichází na řadu oběd. Nešiďte to a pořádně se najezte. Brambůrky jsou sice čas od času fajn, ale pořádně vás nenasytí. Můžete uvařit vaše oblíbené jídlo, nebo naopak zkusit něco docela nového. Třeba objevíte něco, co vám opravdu zachutná. Nebojte se zkoušet a experimentovat! Na internetu najdete plno receptů, při hledání můžete třeba uvést jenom jednu přísadu, nebo naopak zadat ingredience, které by se v jídle objevit neměly, jestli je zrovna nemusíte. Pokud jste správný hráč, můžete si na Amazonu pořídit oficiální Overwatch kuchařku. Vyšla loni na podzim a obsahuje více než 100 receptů na jídla i nápoje, vychází z příběhu hry i postav. Mimochodem její autorka napsala také kuchařky pro World of Warcraft nebo The Elder Scrolls. Jestli se v kuchyni necítíte úplně jistě, začněte s něčím jednodušším, časem se ale jistě zlepšíte. Odvážnému štěstí přeje.        

Jídlo

Už jste po obědě a před vámi je volné odpoledne. Po jídle si chvíli odpočiňte, není dobrý nápad si jít ihned poté zaběhat, nebo hrát Just Dance. Odpoledne se můžete socializovat, strávit nějaký čas s drahou polovičkou, kamarády nebo rodinou. Videohry jsou skvělou možností, jak spolu trávit čas, i když nutně nebydlíte v jedné domácnosti.

Můžete si samotnou hru trochu oživit, třeba se vsaďte s kamarádem, čí postava zemře jako první, ten po karanténě zve na pivo nebo kávu, nebo za každou herní „botu“ udělejte deset kliků, případně si zaskákejte. Je to jen na vás a vaší fantazii. Vyzvěte na souboj svého sourozence a zavzpomínejte si na doby, kdy jste hrávali na starší generaci PlayStationu a brácha či ségra vedle vás seděli a „hráli“ taky s nezapojeným ovladačem. Nebo si s celou rodinou zahrajte nějakou klasickou hru, ať už ve skutečnosti nebo online. Co takhle partička pexesa, nebo Člověče, nezlob se?

I prarodiče jdou s dobou

Kdy jste naposledy mluvili se svými prarodiči? Zavolejte jim, jistě rádi uslyší, jak se daří jejich drahému vnukovi či drahé vnučce. Ačkoliv někteří mohou vnímat své prarodiče jako někoho, kdo se narodil, když ještě po zemi chodili dinosauři, neházejte je do starého železa. Pokud je nemůžete nebo zatím nechcete navštívit osobně, zůstaňte s nimi v kontaktu alespoň online. Až 53 % populace starší 65 let má přístup k chytrému telefonu. Takže se díky Skypu, WhatsAppu a podobným aplikacím můžete i vidět. Můžete si společně zahrát i nějakou jednodušší online hru, které váš děda nebo babča porozumí, třeba Words with Friends, Candy Crush, nebo online Scrabble.

Ale pozor, i mezi starší generací se dají najít vášniví hráči. Existuje dokonce švédský esportový tým jménem Silver Snipers, průměrný věk hráčů v tomto týmu je 70 let, hrají CS: GO. Věří, že věk je jen číslo, v jejich případě to tak skutečně je. V roce 2017 se probojovali i na Winter DreamHack. Více než 80letá babička působící pod přezdívkou „Grandma Gamer“ (vlastním jménem Shirley Curry) zase miluje Skyrim. A to až tak moc, že bude v Elder Scrolls 6 zvěčněna v podobě NPC. 

Můžete také zkusit některou ze svých her představit svým prarodičům, dejte si však pozor, aby počítač nebo konzoli nakonec neobsadili místo vás. 

Vyrazte za kulturou

Pokud dnes zrovna nemáte náladu na to trávit čas s rodinou nebo přáteli, nic se neděje! Můžete se zabavit i dalšími způsoby. Pusťte si třeba nejnovější díl Cool Esport, jedná se o koncentrovanou dávku gamingu. Nabízí různé rubriky a každý si najde něco, např. slovníček esportových pojmů, přehled novinek ze světa esportu, z domova i ze světa. Navíc můžete i něco vyhrát do vlastního herního setupu! Nejnovější díl, spolu s těmi staršími najdete zde

I když většinu času trávíme pořád doma, stejně je možné vyrazit za kulturou, a to online. Stačí mrknout na internet, galerie či muzea nabízí prohlídky online, divadla dělají streamy záznamů svých představení, konají se přednášky, některé se platí, jiné jsou zadarmo. Stačí trochu „pogooglit“ a jistě objevíte něco, co vás zaujme.

Mrzí vás, že se letos v létě možná k moři nedostanete? Moře do České republiky zázračně nepřičarujeme, pokud ale máte doma VR set, nemusí být situace zase tak zlá. Mnohé destinace se situaci okolo pandemie koronaviru přizpůsobují a nabízí alespoň virtuální prohlídky. 

Na Faerských ostrovech zašli ještě o něco dál, spustili portál, skrze který můžete destinaci prozkoumat očima místních dobyvatel. Abychom byli přesní, dostanete k dispozici místního obyvatele s kamerou a dálkovým ovládáním.  Trochu to připomíná počítačovou hru, neboť Faeřan má na hlavě helmu s kamerou a vy mu dáváte pokyny, kterým směrem se má vydat. Můžete mu dokonce nakázat, aby poskočil, nebo běžel. 

Prohlídky se konají na zemi, můžete ale nastoupit i do helikoptéry a podívat se na Faerské ostrovy pěkně shora, nebo z koňského hřbetu. Je jen na vás, kam se rozhodnete vydat, podmínkou však zůstává, že vám svěřený obyvatel musí zůstat v bezpečí. Tato možnost trvala do 25. dubna s tím, že možná bude možné ostrovy na dálku prozkoumávat i poté. Je to jistě zajímavá podívaná, možná má virtuální turismus budoucnost. 

Myslete na sebe

S VR setem, nebo i bez něj, můžete strávit čas s přáteli, i když budete každý u sebe doma. Místo fotbálku na plácku za domem si můžete zahrát FIFU. Rádi vyrážíte večer tancovat s přáteli? Místo diskotéky si zatančete přes Just Dance. 

Hlavně ale myslete na sebe. Pravidelně jezte a dodržujte pitný režim. Při hraní si dávejte krátké přestávky, ideálně každou hodinu. Pokud snadno ztrácíte pojem o čase, nastavte si na mobilu budík, aby vám připomněl, že si máte dát povinnou procházku na druhý konec bytu a zpět. Dobré je se také chvíli soustředit i na něco jiného než jen na hry. 

Pamatujte i na své tělo, občas si zacvičte, nebo si alespoň protáhněte svaly, ať vás druhý den tak nebolí záda. Pár cviků si můžete dát i během samotného hraní, třeba když se zrovna hra načítá. Můžete to spojit i s malou soutěží, kdykoliv vaše postava zemře, dejte si třeba pár dřepů, nebo si zaskákejte. Nezapomínejte na ruce a zápěstí, také potřebují čas od času pauzu, či protažení. Několik tipů na jednoduché cviky naleznete zde

A co na večer?

Odpoledne uteče, než se nadějete, a je tady večer. Nevynechávejte večeři, pokud vyloženě nechcete, nemusíte ani vařit a pro jednou si třeba objednat pizzu. Vygooglit číslo na vaši oblíbenou pizzerii je otázka několika vteřin, pokud už ho neznáte z paměti, nebo si ho napište někam stranou už během dne. Objednejte si vaši oblíbenou, ať už s ananasem, nebo bez. K jídlu si můžete pustit nějaký stream, nebo nějaký dobrý film, případně seriál. Nalaďte Netflix, případně se můžete podívat na naše herní filmové a seriálové tipy (stačí kliknout na obrázek níže). Už jste viděli nového Witchera?  

Film.tipy

Doufáme, že vám náš článek přinesl alespoň trochu inspirace a vy si svůj ideální herní den pořádně užijete, ať už chcete jen trochu oddechu, strávit čas se svým partnerem či partnerkou, nebo celý den hrát s přáteli. 

Štítky: koronavirus