Přejít k hlavnímu obsahu

Nový vývoj v kauze Jamppi vs. Valve! Právník finské hvězdy udělal pořádný přešlap, zažaloval špatnou společnost

16. 6. 2020 | 17:42 Counter-Strike 2
Světem profesionální CS:GO scény rezonuje ve velkém kauza finského snipera Jamppiho, který se rozhodl zažalovat společnost Valve kvůli doživotnímu zákazu hraní na CS:GO Majorech. Na světlo však vyšel velký přešlap, který si Jamppiho právník rozhodně nedá za rámeček. Zažaloval totiž špatnou společnost.
Jamppi
Jamppi

Elias "Jamppi" Olkkonen je finský profesionální hráč CS:GO, který momentálně působí v barvách týmu ENCE. Jeho slibně nastartovanou kariéru však brzdí zákaz hraní na CS:GO Majorech, a jelikož Valve tohle téma nechce řešit, rozhodl se finský hráč rozjet diskuzi právní cestou.

Jamppi má zákaz hraní na CS:GO Majorech z toho důvodu, že existuje Steam účet s CS:GO VAC banem, který je na něj napojený. Podle slov finského hráče koupil hru CS:GO pro svého kamaráda, aby mohli hrát spolu. Stejně jako hra na jeho hlavním účtu, tak i hra na druhý účet byla zakoupena kreditní kartou jeho otce. To je pro Valve dostatečné spojení na to, aby mohl Jamppi obdržet doživotní zákaz hraní na CS:GO Majorech za cheating. Jamppi se proto rozhodl zažalovat americkou společnost, aby rozjel diskuzi na téma legitimnosti doživotního banu pro nezletilého hráče. Požaduje odstranění banu a také náhradu škody téměř 300 000 dolarů, o které přišel kvůli tomu, že nemohl podepsat s týmem OG.

Jamppi

Jamppi si pro žalobu vybral uznávaného finského právníka Hannu Kalkase z prestižní právnické firmy Teperi & Co Oy, který je ústřední postavou příběhu. Ten má totiž žalobu ve svých rukou a je to právě on, kdo ve Finsku zažaloval Valve. Jenže jak se ukázalo, není Valve jako Valve a Kalkas zažaloval špatnou společnost.

Jako cíl žaloby si vybral společnost Valve GmbH, německou dceřinou společnost amerického giganta. Bohužel pro něj však Valve GmbH nemá s hrou CS:GO nic společného. Německá firma se totiž zabývá vývojem a prodejem hardware, například VR headsetu Valve Index nebo Steam gamepadu a žádný software, tedy ani CS:GO, pod ni nespadá. Podle všeho ani finský soud nemůže s případem Valve GmbH nic dělat, jelikož se nejedná o žádnou obchodní záležitost a s německou firmou tak není co ve Finsku řešit. Německá divize Valve v Evropě neprovozuje žádný software a nemá ani zdaleka žádné slovo v tom, komu zabrání v hraní na Majoru či jakýchkoli dalších turnajích.

Jak to tedy zatím vypadá, žaloba nepadne na úrodnou půdu. Jamppi ani jeho právník se zatím k tomuto přešlapu nijak nevyjádřili a je otázkou, zda se právníkovi podaří z tohoto zádrhelu vykličkovat, nebo bude muset zahájit novou žalobu. Je ale jisté, že finský právník si tento případ rozhodně za rámeček nedá. Takový přešlap totiž v nabité právnické branži bude nejspíš hodně bolet.

Je podle vás doživotní zákaz hraní na CS:GO Majorech legitimním trestem pro 13letého hráče?

Ano
35% (11 hlasů)
Ne
65% (20 hlasů)
Celkem hlasů: 31
Štítky: Jamppi, valve
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.